BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 11:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Chyba mam po audio. :/
PostNapisane: 29 kwietnia 2010, 11:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Mam radio, 4 głośniki oraz wzmacniacz i subwoofer w bagażniku. Wzmacniacz był do suba załączany na przycisk w kokpikcie. Pewnego czasu zaczęły się robić przebicia (sub dawał sam z siebie gratisowy bas), po jakimś czasie to ustało... później zauważyłem, że padł mi głośnik z tyłu (przestał grać), wkurwiłem się, bo to był dość drogi sprzęt... ale nie miałem czasu tam zajrzeć. Ostatnio to już w ogóle dziwne rzeczy zaczęły się dziać, subwoofer był załączony na stałe tak jakby, bez względu na stan przycisku w kokpikcie... w końcu powyciągałem z bagażnika te rzeczy i przypadkowo odczepiłem główny kabel z bezpiecznikiem, który szedł od aku do wzmacniacza (musiał już wisieć na słowo honoru). Po tym zdarzeniu skrzynka zamarła, a ja zrobiłem błąd, bo podłączyłem na krótko (nie chciało mi się odłączać od aku najpierw) z powrotem ten kabel i chyba poszło przepięcie, bo iskry aż leciały na styku ze wzmakiem. Od tego czasu już nawet radio się nie włącza. Bezpiecznik 12 odpowiada za radio według książeczki BMW, ale raczej jest sprawny, bo control-check działa jak należy, a też jest pod tym bezpiecznikiem. Co poczynić z tym fantem, od czego zacząć? Radio mogło pójść w cholerę? Chyba bezpiecznik najpierw powinien siąść... Dodam, że nie ja montowałem to całe audio (tak już kupiłem) i raczej nie wiem co tam się wyprawia, a nie mam jak i gdzie rozbierać pół auta.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E30] Chyba mam po audio. :/
PostNapisane: 29 kwietnia 2010, 14:12 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
jeżeli podłączałeś plus z prądem prosto do wzmacniacza to wzmacniacz mógł siąść... wydaje mi się że głośniki masz sprawne a padł wzmacniacz...
Nie wiem tylko co ma do tego radio ??
wzmacniacz pewnie da się naprawić... trzeba rozkręcić i będzie widać które się kondensatory spaliły..
W takim przypadku bezpieczniki mogły nie zadziałać... wiem bo znajomy tak też odwalił :rotfl:

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1