BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Compact jak podłączyć aktywny subwoofer?
PostNapisane: 7 czerwca 2010, 20:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43B16
Jak w temacie, jak poprowadzić kable do subwoofera aktywnego w tym aucie, najbardziej chodzi o przewód zasilający który ma isc od + z akumulatora, moze ktoś już przerabiał ten temat? drugie pytanie to na jakie głosniki wysokotonowe wymienić oryginalne z nokii zeby nie dawały tak po uszach tylko przyjemnie syczały (chodzi o w miare tanie) subwoofer dodam ze własnej roboty robiony od 0 wyszedł pięknie, teraz tylko czekam na wzmacniacz, głosniki ustawione zeby grały tylko srednie i wysokie tony brakuje jeszcze porządnego basu ale zawita już niebawem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Compact jak podłączyć aktywny subwoofer?
PostNapisane: 7 czerwca 2010, 20:43 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
pokaż foto suba

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 20:52 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Odkręcasz schowek za nim masz taką gumową zaślepkę i po wyjęciu jej masz przejście do komory silnika, a wewnątrz to już wiadomo pod wykładzinę a następnie progiem do bagażnika. Mam nadzieje że obudowa wyliczona elegancko pod głośnik ?

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 21:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129501
od aku duży gruby ciągniesz z pod maski do kabiny, najlepiej (ja tak kiedyś miałem) koło progu od wewnątrz.
Z pod maski do kabiny możesz się przebić w 2 miejscach od strony kierownicy (w którym miejscu to nie wiem dokładnie, ale wiem że się da bo kuzyn tak miał) ja kabel puściłem od strony pasażera, odkręciłem schowek i widać masę kabli, następnie wyjmujesz aku i pod nim widać kable jak idą do kabiny w takiej otoczce/uszczelce gumowej i właśnie tam przeciągałem kabel.
Żeby dwa razy nie rozbierać to od razu z plusowym od aku daj sygnałowy z radia (+ od anteny) do bagażnika, żeby się załączał po włączeniu radia.

Co do głośników to ci nie pomogę, bo albo tanie albo dobre...

Bmw e46 320i m52 bylo
Bmw e36 325i m50 jest
Bmw e39 525i m54 jest

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 21:47 
Pierwsze kroki

Cytuj:
Odkręcasz schowek za nim masz taką gumową zaślepkę i po wyjęciu jej masz przejście do komory silnika, a wewnątrz to już wiadomo pod wykładzinę a następnie progiem do bagażnika. Mam nadzieje że obudowa wyliczona elegancko pod głośnik ?

To już wiem jak sie zabrać dzięki za odpowiedzi, tak wszystko wyliczone i przemyślane strojenie 40Hz oczywiscie obudowa br, zdjęcie dam jak już całą okleje, na razie czekam na wzmacniacz który bedzie siedział w srodku obudowy (monoblock), z wysokotonowymi to już sam nie wiem może wystarczy korekcja w radiu np. -2db i bedzie ok pobawie sie z tym jeszcze, te wysokie tony są troche jak w kolumnach altus itp...

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 14:59 
Pierwsze kroki

http://img251.imageshack.us/img251/2016/42135142.jpg
http://img576.imageshack.us/img576/1821/91330855.jpg
http://img293.imageshack.us/img293/4298/78218029.jpg
http://img249.imageshack.us/img249/1343/96480950.jpg

obiecane fotki, na żywo lepiej wygląda (slaba jakośc aparatu), oczywiscie sub aktywny, koszt ok 140zł za wszystko + oczywiscie troche pracy, ale efekt w pełni zadowalający, nie moge sie doczekać jak podłącze w samochodzie...

PostNapisane: 15 czerwca 2010, 14:47 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
co to za G... kupiłeś?

Obrazek

PostNapisane: 16 czerwca 2010, 17:40 
Pierwsze kroki

Cytuj:
co to za G... kupiłeś?
HAHAHA to g.... to porządny głośnik STX niskotonowy 22cm (200W) który nadaje sie nawet do kina domowego a co dopiero do auta! a obudowe sam robiłem i liczyłem!!! bardzo sztywna i szczelna konstrukcja, bije na głowe subwoofery samochodowe do 400zł a wyniósł mnie 140zł, wzmacniacz monoblock 70W RMS schowany w środku. Porponuje sie zastanowić zanim napiszesz g.... nie wszystko musi mieć znaczek pioneer zeby dobrze grało, wystarczy troche pojęcia o audio najwazniejsze to obliczenie obudowy i wystrojenie (u mnie 40HZ) dobranie głosnika który przeniesie takie pasmo jakie chcemy (u mnie od 29HZ) odpowiedni bass reflex (długość i średnica) mocny wzmacniacz mono specjalnie do suba (u mnie 70W) i gra jak ta lala wszystkim gały wychodzą. Może nie wygląda zbyt elegrancko (to tylko okleina z która sie nie przyłozyłem za bardzo) ale i tak duzo lepiej od skrzynek obitych materiałem lol

PostNapisane: 16 czerwca 2010, 17:44 
Pierwsze kroki

Miałbym g... i zrobił bym głupotę gdybym kupił dibeisi czy peyinga za 200 czy 500zł a tak to wiem co mam i to tanio i jaka satysfakcja...

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 15:49 

Cała szczęście że Ty jesteś zadowolony. Chodź sam chciałbym usłyszeć ten twój sub. Coś żeby ładnie grało to na pewno nie musi a nawet nie może mieć znaczka firmowego Pionierka bo te głośniki rzeczywiście nie grają, a jeśli chodzi o głośnik do kina do suba domowego a do auta to dwie inne rzeczy. Kolego głośnik ma 200 RMS a ze wzmaka dajesz mu 70 RMS ? :>

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 21:48 
Pierwsze kroki

Cytuj:
Kolego głośnik ma 200 RMS a ze wzmaka dajesz mu 70 RMS ? :>
z tym 200 to troche przesadzili w danych technicznych są wersje 22cm co mają 120W 160W no i ten co ja kupiłem (chodzilo mi o to zeby jak najwiecej wytrzymał i spełnia swoją rolę, na max nie charczy :) ale to już uszy bolą od takiego basu po minucie słuchania, dzisiaj testowałem) wzmak 70W radzi sobie bez problemu z tym głosnikiem bas jest czysty i bardzo precyzyjny a przy tym trzesie wnetrzem i robi masaż, zastanawiam sie tylko jeszcze nad wywaleniem elips z tyłu z pólki bo chyba troche zakłucają scene muzyczną...

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 23:19 

Skoro Ci to hula to zrób sobie mały teścik i podłącz mocniejszy wzmacniacz a poczujesz jak duża jest różnica odpowiedniego doboru wzmacniacza do głośnika. Głośniki z tyłu zawsze będą zagłuszać zestaw przedni i zlewać się z subem w bagażniku ale o tym była mowa na forum nie raz i nadal są niedowiarki w tej kwestii.

PostNapisane: 18 czerwca 2010, 09:22 
Przyjaciel forum

No to faktycznie super sprzęt zrobiłeś :rotfl: :rotfl: Jedynie co mogę docenić to włożony wkład w pracę... Było na forum o tym głośniku... i Dup... on nie urywa... a pisanie że jest super to porażka :rotfl: :rotfl:
Ale może jak kiedyś posłuchasz prawdziwego "suba" to może zrozumiesz :hyhy:

Obrazek

PostNapisane: 18 czerwca 2010, 12:57 
Pierwsze kroki

Cytuj:
No to faktycznie super sprzęt zrobiłeś :rotfl: :rotfl: Jedynie co mogę docenić to włożony wkład w pracę... Było na forum o tym głośniku... i Dup... on nie urywa... a pisanie że jest super to porażka :rotfl: :rotfl:
Ale może jak kiedyś posłuchasz prawdziwego "suba" to może zrozumiesz :hyhy:

Tak jak pisałem słuchałem sprzetów za 200zł (dibeisi) porazka totalna, ok 500zł kumpla peying też sie nie umywa więc o czym my piszemy ????? wiem ze sub za ok 600-800zł lepiej zagra np JBL aktywny z 30CM głosnikiem ale porównajmy cene :D pozatym do tak małego auta ten sub jest az za mocny słucham na ok 50% do 60% ale to juz slychac na zewnatrz dośc głosno, jak dla amatora audio (nie audiofilia) to jest super sprzet

Cytuj:
Było na forum o tym głośniku... i Dup... on nie urywa... a pisanie że jest super to porażka :rotfl: :rotfl:

haha no za taką cene nie da sie kupić idealnego głosnika :rotfl: ale pasmo przenoszenia mówi samo za siebie jest to dobry głosnik niskotonowy uzywany czesto w zestawach domowych za kilka tyś zł, ale coż widze ze dla Ciebie wazna jest tylko cena, jesli duża to jest dobre jeśli mała to do d.... świetne podejscie

Cytuj:
a pisanie że jest super to porażka :rotfl: :rotfl:

to zdanie kumpli którzy mają dużo drozsze sprzęty a gorzej grają, tak ze pozdrawiam

pozatym to jest budżetowy sub dla studenta chcącego poprawic audio w swoim samochodzie, mogłem wczesniej to napisać...bo maniacy audio mnie zjedzą heheh

PostNapisane: 18 czerwca 2010, 14:09 
Przyjaciel forum

kuba83bb, Jak można porównywać głośnik z firmami "krzak" które są jeszcze gorszym badziewiem :zdziwko: :zdziwko: O czym ty mnie chcesz przekonać ? Że nie słyszałeś jak gra "prawdziwy" sub w samochodzie?
Druga sprawa... do kina domowego się on nadaje... ale nie do samochodu... ale nie każdy to rozumie :mur: I nigdy nie porównałbym go z głośnikiem za 300zł... bo i tak nie ma co porównywać... Opanuj emocje i przyznaj się do porażki :D
Jeżeli Ci takie cudo odpowiada to ok.. i niech tak zostanie :ok:

PS.
zwykły pioneer zagra lepiej niż to cudo... i te 200 RMS :rotfl: :rotfl:

Przypominam by nie robić OT bo temat zostanie zamknięty.

Obrazek

PostNapisane: 18 czerwca 2010, 15:30 

Nie rozumiem Twojego wywodu na temat tego iż Twoi koledzy mają droższe sprzęty firmy Peing (czy jak to się tam pisz) i twierdzą że nie grają, ehhh kto za takie pieniądze kupuje Peyingi, to w w ogóle nie gra :/

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 21:54 
Pierwsze kroki

Cytuj:
Nie rozumiem Twojego wywodu na temat tego iż Twoi koledzy mają droższe sprzęty firmy Peing (czy jak to się tam pisz) i twierdzą że nie grają, ehhh kto za takie pieniądze kupuje Peyingi, to w w ogóle nie gra :/

Kupili, wydali troche kasy i teraz żałują, ja chce powiedzieć tylko tyle ze za taką kase jaką przenaczyłem na ten sub (140zł) nie kupi sie w zyciu nic lepszego! i tyle, gdybym chciał sie scigać z ludzmi kupującymi sprzet za 1tyś zł to bym kupił za 2 tyś co za problem? tylko po co? jeśli mi w zupełności wystarcza ten sub, ma on sluzyć mi a nie innym.

Cytuj:
kuba83bb, Jak można porównywać głośnik z firmami "krzak" które są jeszcze gorszym badziewiem :zdziwko: :zdziwko: O czym ty mnie chcesz przekonać ? Że nie słyszałeś jak gra "prawdziwy" sub w samochodzie?
Druga sprawa... do kina domowego się on nadaje... ale nie do samochodu... ale nie każdy to rozumie :mur: I nigdy nie porównałbym go z głośnikiem za 300zł... bo i tak nie ma co porównywać... Opanuj emocje i przyznaj się do porażki :D
Jeżeli Ci takie cudo odpowiada to ok.. i niech tak zostanie :ok:

PS.
zwykły pioneer zagra lepiej niż to cudo... i te 200 RMS :rotfl: :rotfl:

Przypominam by nie robić OT bo temat zostanie zamknięty.

Gadasz głupoty chłopcze, sub od dobrego kina domowego zagra bardzo dobrze w aucie, jak wiadomo w domu dużo bardziej słychać zniekształcenia dzwięku itp a ten głosnik sobie radzi! więc zamknięty w bagazniku tym bardziej (proponuje poczytać coś o akustyce a później wypowiadać sie na forum). Jeśli tobie on nie pasuje to ok nie ma sprawy wazne ze spełnia wszystkie moje oczekiwania, nie bronie ci kupić suba za 1tyś zł wręcz namawiam :) bo widze ze interesują Cie tylko takie sprzety, kup i za 2tyś ale uszanuj zdanie innych, wg twoich dywagacji najlepiej kupować najdrozszy sprzet (pewnie w cenie auta) :hurra:

Cytuj:
Jak można porównywać głośnik z firmami "krzak"

Cenowo czy to tak trudno zrozumieć??? CENOWO i własnie o to chodzi ze taniej masz przyzwoity głosnik (który gra) zamiast drozszego krzaka! (który z graniem ma niewiele wspólnego)

A na koniec pochwal sie jakie są Twoje osiagniecia w dziedzinie audio????? zaprojektowałeś jakąs kolumne głosnikową????? z tego co tu wypisujesz to pozjadałeś już wszystkie rozumy, ale tak na prawde malo wiesz....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1