BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Oświetlenie wnętrza załączane przy otwieraniu drzwi.
PostNapisane: 11 czerwca 2010, 15:02 
Forumowicz

Witam wszystkich.
W moim E34 nie działa prawidłowo zapalanie oświetlenia wnętrza przy otwieraniu drzwi. Próbuję już rozwiązać ten problem od dłuższego czasu - bez skutku. Przedstawię objawy:
# Oświetlenie wnętrza (to od drzwi) nie chce zgasnąć w ogóle (próbowałem odpalenia samochodu, zamknięcia drzwi). Jedynym sposobem na wyłączenie, jest ustawienie pozycji włącznika na 0 (OFF).
Zauważyłem także, że miernik wykazuje stały pobór prądu (28mA) na bezpieczniku pod kanapą (nr.30) Jest on od wielu rzeczy z tego co wyczytałem, więc nie wiem co może być przyczyną. Krańcówki przy zamkach sprawdziłem, raczej działają prawidłowo. Sposób, którym je sprawdzałem, polegał na mostkowaniu każdej krańcówki osobno i sprawdzaniu czy pobór prądu spada.
# Zamek centralny też ma jakiś defekt. Często przy zamykaniu, od razu odskakuje (otwiera się) i muszę go zamknąć jeszcze raz. Czyli tak jakby zamykam wóz na dwa razy. Czy możliwe, że przekaźniki, które nasiąknęły wilgocią uszkodziły się? (mam dziurę koło tych bezpieczników pod kanapą i biegnie przez nią jakiś kabelek (możliwe, że ABS) Gdzie szukać przyczyny?
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 19 czerwca 2010, 18:20 przez adixpogo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] Oświetlenie wnętrza załączane przy otwieraniu drzwi.
PostNapisane: 19 czerwca 2010, 18:00 
Forumowicz

Ponawiam temat. Dokonałem kilka zmian w pierwszym poście, które mogą pomóc rozwiązać problem.
Poniżej zamieszam zdjęcie skrzynki z bezpiecznikami:

* Pomarańczowa strzałka wskazuje ten kabelek z otworem, od którego mogło chlapać. (Zakleiłem go taśmą, aby nie przeciekało)

* Zielona strzałka wskazuje bezpiecznik, na którym miernik wykazuje stały pobór prądu.

http://yfrog.com/jyzdjcie008qj

Tytuł: Re: [E34] Oświetlenie wnętrza załączane przy otwieraniu drzwi.
PostNapisane: 2 sierpnia 2010, 16:23 
Forumowicz

Z góry przepraszam za odkopanie tematu, chciałbym tylko podzielić się informacjami na temat rozwiązania usterki. Problem leżał oczywiście po stronie wyłącznika krańcowego. Powodem, dla którego uważałem, że jest on sprawny, było nieprawidłowe testowanie jego działania. Mostkowanie tych włączników było błędem, ponieważ wtedy efekt był odwrotny do oczekiwanego (obwód był zamykany). Prawidłowym sposobem jest odłączenie kostki od rygla z przyciskiem krańcowym i odczekanie 20 sekund do opadnięcia poboru prądu (po 20 sekundach gasną lampki). Po tej czynności pobór spadł do 0.06, co wskazuje na prawidłowe funkcjonowanie instalacji elektrycznej. Teraz pozostaje tylko wymiana rygla z wyłącznikiem krańcowym, po czym usterka zostanie całkowicie naprawiona. Mam nadzieję, że dla niektórych, te informacje okażą się przydatne. Pozdrawiam!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1