W swojej pracy testowałem wiele zestawów ( większość słuchawkowych ) ale wszystko na Bluetooth.
Dziennie czas rozmów wynosił ok godziny wiec można powiedzie, że miałem dużo czasu aby zapoznać się ze sprzętem.
Jakie wnioski ? Tylko i wyłącznie kupiłbym zestaw Nokia ale nie najtańszy, zaraz wyjaśnię dlaczego.
Najtańszy znaczy wyprodukowany najtańszym kosztem czyli oszczędność na materiale. lepiej wybrać produkt o symbol ( model) wyżej ( różnica w cenie ok 15%) i tak zawsze robiłem w przeciwieństwie do towarzysza z biurka obok, który wolał wydać ok 30 zł mniej ( przy cenie słuchawki ok 80 do 120 zł )
Jeżeli chodzi o słuchawki Nokia to nie zepsuła mi się ani jedna i działają nadal. ( w pracy mogliśmy kupić nowe słuchawki raz na 5 miesięcy a stare można było zabrać do domu
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
) a kolega który kupował zawsze najtańsze nigdy nie był zadowolony. Serwisował je raz na 2 miesiące a jakość rozmów i głośność oraz czas baterii był straszny. Dodam, że raz na tydzień moja słuchawka lądowała na podłodze przez nieuwagę.
To samo mogę powiedzieć o zestawach głośnomówiących do samochodu. Kupiłem droższy i mam go do teraz a kolega rozmawia przez słuchawkę wiadomo dla czego
Był jeszcze etap niefirmowych zestawów ale wszystkie działały max miesiąc a jakość była straszna. Wiec nie polecam nic niesprawdzonego. Płacisz raz i masz na lata.
PS. używam tylko tel. Nokia wiec słuchawki oraz zestawy glos. są w pełni kompatybilne, Co innego jak masz inny model tel. to szukać do tej samej firmy. Po przesiadce na e39 w czasie jazdy używam seryjnego tel. i jestem bardziej zadowolony