BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] sedan - DLS, Rodek, Audio Art
PostNapisane: 13 lipca 2010, 11:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 sedan / E28
Kod silnika: M54B30 / M30B28
Witam,

powoli zabieram się za nagłośnienie samochodu. Pomimo, że mam sedana, to jeżdżę nim sam, ew. 2 osoby. Pomysł jest taki - z przodu 165mm i sub w bagażniku. Jeśli da się bez suba to będzie jeszcze fajniej. Nie chodzi o kasę, ale o wagę. Słucham przewaźnie muzyki rockowej, bluesa, Fat Boy Slim i Apollo 440 też od czasu do czasu się pojawia.
Mam radio Becker Traffic Pro i chciałbym je zostawić. Bębenki w uszach miałem już kilka razy uszkodzone, więc nie bawimy się w subtelności. Ma być dźwięk na b.dobrym poziomie (nie wyśmienitym) nawet jak będzie głośno.
Na zrobienie przodu mam 3000, czyli 1000 głosniki, 1000 wzmacniacz i 1000 na wygłuszenie, panele, kable. Jeśli wystarczy na montaż to będzie super. Nie upieram się przy 3000. Będzie 2000 - świetnie. Jeśli za 3500 będzie dużo lepiej niż za 3000 - trudno, co zrobić, dorzuci się te 500.
Głośniki
- 2-drożny zestaw Emphaser ECP26XT4
- 3-drożny DLS 6.3 REFERENCE SYSTEM
- 2-drożny JBL C608 GTI
Wzmacniacz
- Hertz EP4 w mostku
- Hertz EP2X
- TEC TA 604 w mostku
Kondensator mam - 1F

Proszę o opinie na temat tego co wymyśliłem oraz jakieś inne koncepcje.
Dzięki z góry.

Ostatnio edytowano 12 sierpnia 2010, 11:12 przez tcr2, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] sedan - Emphaser ECP26XT4
PostNapisane: 13 lipca 2010, 14:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
W taki pieniądzach da radę zrobić audio które wystarczająco ładny dźwięk bez suba chodź nie ukrywajmy iż z dopełnieniem suba było by jeszcze piękniej :) Przy taki audio nie ma co się rozdrabniać i dał bym na pewno jednostkę centralną do zmiany na coś ze stajni Alpine lub Pioneer.

PostNapisane: 13 lipca 2010, 14:25 
Częsty bywalec

Szczurek1986 napisał(a):
W taki pieniądzach da radę zrobić audio które wystarczająco ładny dźwięk bez suba chodź nie ukrywajmy iż z dopełnieniem suba było by jeszcze piękniej :) Przy taki audio nie ma co się rozdrabniać i dał bym na pewno jednostkę centralną do zmiany na coś ze stajni Alpine lub Pioneer.

Ok, ale ja nie chcę zostawiać Beckera ze względu na kasę, tylko wygląd, łatwość obsługi i spasowanie do wyglądu kokpitu. Kupiłbym Alpine lub Pioneera, ale jakoś nic mi się nie podoba pod względem wizualnym. Może to trochę "babskie" podejście, ale wygląd jest dla mnie ważny :) Becker jest fajny - czarny, nierzucający się w oczy. Nie wiem jak z jakością sygnału. Nie znam się na tym. Alpine: brałem pod uwagę CDE-9880R. Pioneer: DEH-P88RS2. Alpine ma trochę za dużo przycisków i nie bardzo pasuje mi wyglądem do e36, oczywiście poza kolorem podświetlenia, który jest ok. Pioneer z wyglądu podoba mi się bardzo - prosty, bez fajerewerków ALE to białe poświetlenie.
Dodatkowo jeśli ktoś mi wyjmie Beckera, to za 300 PLN będę miał kolejnego. Z Alpine, a tym bardziej z Pioneerem nie będzie juz tak łatwo.

PostNapisane: 13 lipca 2010, 22:44 

Ja rozumiem dlaczego nie chcesz go wyjąć :) ale tak jak mówię do takiego zestawu aż się prosi o zmianę radyjka. Hmm a może umieść radyjko w schowku ? wtedy będziesz mieć oryginalny wygląd a 2 radyjko schowane ?

PostNapisane: 13 lipca 2010, 23:21 
Częsty bywalec

Szczurek1986 napisał(a):
Ja rozumiem dlaczego nie chcesz go wyjąć :) ale tak jak mówię do takiego zestawu aż się prosi o zmianę radyjka. Hmm a może umieść radyjko w schowku ? wtedy będziesz mieć oryginalny wygląd a 2 radyjko schowane ?

Chyba nie. Może zmienić na Beckera Indianapolis? Albo podłączyć wszystko i zobaczyć jak będzie grało i wtedy podjąć decyzję w sprawie radia. No ale co z tymi klockami, które podałem? Nadają się, jest coś lepszego w tej cenie? Jakieś sugestie?

PostNapisane: 14 lipca 2010, 10:15 
Częsty bywalec

A tak konkretnie do dlaczego Becker do wymiany? Ze względu na brak wodotrysków (usb, blutooth, mp3) czy jakość dźwięku?

PostNapisane: 14 lipca 2010, 10:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 7er e38
Jedni zas szukaja na gwalt jednostek beckera bo niby maja najlepsze odbiorniki radiowe do tego i jakos grania nie jest taka zla wrecz niektorym bardziej odpowiada niz ostrzaca Alpina u gory czy nic niewnoszacy do systemu Clarion "CIeple Kluchy"

Jak masz kase i chcesz zrobic dobry system 3way z przodu bez suba to proponuje poszukac klockow osobno tzn.

Jedne z najlepszych wooferow do 3way jak juz na niejednym forum czytalem i niejeden pokusil sie o podium w SQ to DLS R6 z zestawu R6a.

Do tego średniaki moge polecic swoje UP2.5i z Tweeterem UP1. Kasa za te klocki jak narazie to jak ci sie uda zmiescisz sie w 1000PLN

Woofery R6 350zł mozna dostac Sredniaki 400zł tweeter jak sie uda to za 200zł znajdziesz.

Do tego bankowo wzmacniacz cos moze jak ja mam czyli Rodek R680N zasili caly system 3way bezproblemowo a i jeszcze kanal moze ci zostac jak system bedziesz ciol Pasywnie. W wypadku Aktywki na jakiejs zwrotnicy aktywnej wszystkie kanaly bedziesz mial na przednie drzwi. Cena Rodka to w okolicach 800zł uzywany jakosciowy piec.

Wygluszenia za 1000zł to pewnie na caly samochod na same drzwi wystarczy 500zł, z reszta kasy to kable moze jakas zwrotnica aktywna jak sie uprzesz na 3way i bedzie miodzio :)

PostNapisane: 14 lipca 2010, 10:48 
Częsty bywalec

Podpucha napisał(a):
Jedni zas szukaja na gwalt jednostek beckera bo niby maja najlepsze odbiorniki radiowe do tego i jakos grania nie jest taka zla wrecz niektorym bardziej odpowiada niz ostrzaca Alpina u gory czy nic niewnoszacy do systemu Clarion "CIeple Kluchy"

Jak masz kase i chcesz zrobic dobry system 3way z przodu bez suba to proponuje poszukac klockow osobno tzn.

Jedne z najlepszych wooferow do 3way jak juz na niejednym forum czytalem i niejeden pokusil sie o podium w SQ to DLS R6 z zestawu R6a.

Do tego średniaki moge polecic swoje UP2.5i z Tweeterem UP1. Kasa za te klocki jak narazie to jak ci sie uda zmiescisz sie w 1000PLN

Woofery R6 350zł mozna dostac Sredniaki 400zł tweeter jak sie uda to za 200zł znajdziesz.

Do tego bankowo wzmacniacz cos moze jak ja mam czyli Rodek R680N zasili caly system 3way bezproblemowo a i jeszcze kanal moze ci zostac jak system bedziesz ciol Pasywnie. W wypadku Aktywki na jakiejs zwrotnicy aktywnej wszystkie kanaly bedziesz mial na przednie drzwi. Cena Rodka to w okolicach 800zł uzywany jakosciowy piec.

Wygluszenia za 1000zł to pewnie na caly samochod na same drzwi wystarczy 500zł, z reszta kasy to kable moze jakas zwrotnica aktywna jak sie uprzesz na 3way i bedzie miodzio :)

Ok dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale proponujesz głośniki:

niskotonowy - DLS R6A
średniotonowy - DLS UP 2.5 z zestawu DLS Reference 6.3
tweetery - DLS UP 1 - znalazłem w zestawie DLS UP-6i

Co do systemów pasywnych, aktywnych - za słaby jestem żeby wiedzieć o co chodzi, ale poszukam, poczytam i przemyślę. A wzmacniacz rzeczywiscie robi wrażenie - jest nawet na aledrogo - używka za 600 PLN. Dzięki za poradę.

PostNapisane: 14 lipca 2010, 11:02 
Pierwsze kroki

Podzial Aktywny to taki ktory stosujesz na systemie bez udzialu zwrotnic Pasywnych takich jak w zestawach 2way np. wykorzystujac zwrotnice w radiu np Pioneer Deh-p88RSII lub zwrotnice Aktywna.

Co do tego jak zakupic tanio dane glosniki to ja zrobilem tak, znalazlem okazje na allegro glosniki DLS UP6i za 499zł do tego dokupilem nowe na gwarancji DLS UP2.5i za 350zł, woofer bedzie u mnie z zestawu UP6 bo w bagazniku bedzie sub w pozniejszym czasie wiec tak niskiego zejscia sie po zestawie przednim nie spodziewam gdyz bedzie on uzupelniony wlasnie subem. Jesli chcesz miec dobry efekt z samych drzwi polecilem ci wlasnie te glosniki niskotonowe z zestawu R6a. Przy dobrym wygluszeniu bedziesz mial bassu az nadto do normalnego sluchania :) A glosniki srednio i wysoko tonowe z seri UP na 100% beda graly jakosciowo.

PostNapisane: 14 lipca 2010, 11:50 
Częsty bywalec

Ok. czyli jakbym "pozbierał" głośniki, to sprawę sterowania mogłoby załatwić coś takiego - http://allegro.pl/item1125828075_audio_art_aec_350_zwrotnica_aktywna_3_way.html
Ten klocek robiłby za zwrotnice, które kupuje się w zestawach razem z głośnikami? Do tego 6-cio kanałowy wzmacniacz, np. ten który poleciłeś. Zwrotnica aktywna steruje 6-cioma głośnikami. Wzmacniacz ma 6 wykorzystanych kanałów. Dobrze rozumuję?

PostNapisane: 15 lipca 2010, 09:15 
Pierwsze kroki

Oczywiscie i t zwrotnica jak najbardziej zacna "Audio Art"

PostNapisane: 15 lipca 2010, 13:31 
Częsty bywalec

Ok, dzięki wielkie za podpowiedź i wytłumaczenie. Zaczynam w takim razie zbierać zabawki.

PostNapisane: 15 lipca 2010, 14:41 

Będzie grubo :)

PostNapisane: 15 lipca 2010, 15:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
No ale kto teraz ustawi tą aktywną zwrotkę? Na ucho? :niepewny:

PostNapisane: 15 lipca 2010, 16:34 
Częsty bywalec

lupanet napisał(a):
No ale kto teraz ustawi tą aktywną zwrotkę? Na ucho? :niepewny:

a czym słuchasz? Lepiej na ucho niż na oko.

PostNapisane: 15 lipca 2010, 23:28 
Pierwsze kroki

Jak najbardziej na ucho, aby ustawic to tak zeby dla nas najlepiej gralo. Jadac na zawody SQ warto odwiedzic jakiegos mierniczego z dobrym osprzetem. Ale jesli to ma grac dla nas to czemu niema byc na Ucho ?

W necie jest wiele informacji o glosnikach, a w tych informacjach mozna doszukac sie zakresu w jakich graja tak dla wooferow jest to mniejwiecej od 50 do 400Hz, potem paleczke przejmuja sredniaki od 400 do 4kHz i potem tweeter od 4kHz do max mozliwosci aby nie ostrzyl zabardzo.

Dobre dobranie klockow to ze strojeniem niema wiekszego problemu, byle by sie fajnie zgrywalo :)

Warto przed montazem i podlaczeniem wszystkiego doszukac sie jak porobic zabezpieczenia na sredniakach i tweeterach by czasem przez nieuwage nam cewki niepowyskakiwaly, dajac na tweetery 40Hz mozemy je bardzo szybko pozbawic wartosci :)

PostNapisane: 16 lipca 2010, 08:51 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
no z taką kasą to można coś fajnego dobrać :) DLSy są rewelacyjne :hyhy: ale faktycznie pokusiłbym się o jakąś skrzynię do bagażnika :luka: :luka:

Obrazek

PostNapisane: 16 lipca 2010, 09:09 
Częsty bywalec

znalazłem w całkiem dobrej cenie DLS UP 36 i wzmacniacz Rodek R680a. Chyba sie zdecyduję, a najwyżej później będę coś zmieniał - jeśli oczywiście zajdzie taka potrzeba ;)

PostNapisane: 16 lipca 2010, 16:00 
Pierwsze kroki

No ten zestaw DLSa zawiera to co ja kompletowalem czyli UP1 i UP2.5i woofera niewidzialem jeszcze z tego zestawu ale pewnie cos pdoobnego do UP6 na neodymach wiec mysle ze sie nie zawiedziesz. Piecyk spokojnie Rodek moze byc na niejednym forum jest to piec z seri wielokanalowych klasy wyzszej wiec potencjal ma.

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:48 
Częsty bywalec

Podpucha dzięki za pomoc. Rodek R680a i zwrotnica Audio Art już do mnie jadą.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1