BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 22:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
krs napisał(a):
Wg mnie to jest zasadnicza różnica - przy wyprowadzeniu sygnału przez adaptery sygnał masz już zepsuty wzmacniaczem seryjnego radia.
Samo wyprowadzenie sygnału RCA z radia nie powinno kosztować dużo więcej niż kupno dwóch "dobrych" konwerterów ;)
Co do przedniego zestawu to napisz czym chcesz je napędzać, jakiej muzyki słuchasz i jaki dźwięk lubisz... ;)

Jezeli chodzi o jakosc dzwieku (wysokich i srednich tonow) to jest dla mnie wystarczajaca nawet przy seryjnym radiu.
Popytam ile taka operacja wyprowadzenia RCA bedzie kosztowac, napewno bedzie to wygodniejsze niz upychanie adapterow.

Zakupow jeszcze nie zrobilem ale przymierzam sie do takiego wzmacniacza Blaupunkt GTA 460. 2 kanaly na przod pod glosniki 16" Infinity, Hertz lub DLS, tyl narazie Hertz 13". Instalacje robie na 4 kanaly aby miec mozliwosc pozniejszej rozbudowy tylnych glosnikow/suba.
Do tego kable glosnikowe 2,5mm, kable sygnalowe Dietz.
Tak to sobie narazie wyobrazam.

Muzyki slucham roznej, takze nie szukam zestawu pod konkretny rodzaj. Do tego moj budzet jest ograniczony ale staram sie wybierac w miare dobre komponenty.
A moze Ty mozesz cos zaproponowac w przystepnej cenie?
Jaki wzmacniacz, kable glosnikowe, kable sygnalowe i ew glosniki?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 20:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Po Waszych namowach zdecydowalem sie na system 160mm z przodu.
Oto zestaw jaki sobie zlozylem:
Glosniki: Infinity 6520scs (160mm) [przod]
Wzmacniacz: Blaupunkt GTA460
Kable glosnikowe: 2x 2,5mm2
Kable sygnalowe: Dietz, SinusLine
Kable pradowe: Dietz 20mm2
Adapter Hipower->RCA: SinusLine

Przez kilka ostatnich dni sporo poczytalem o car audio, naogladalem sie zdjec. Wybralem taki zestaw z powodu budzetu oraz mozliwosci dalszej rozbudowy. W obecnej koncepcji wzmacniacz 4kanalowy bedzie napedzal przedni oraz tylni zestaw glosnikow. Przedni zestaw bedzie zamontowany na plycie MDF, a drzwi wyglusze matami. Poloze 2x kable sygnalowe od radia do bagaznika. Chce miec mozliwosc kontrolowania oddzielnie tylnych i przednich kanalow. Poczatkowo uzyje adaptera sygnal glosnikowy->RCA. Mam zapasowe radio, z ktorego bede chcial wyprowadzic sygnal sprzed wzmacniacza dla poprawy jakosci dzwieku.
Po podlaczeniu wzmacniacza bede chcial pozyczyc skrzynke basowa i sprawdzic czy chociaz troche dzwieku przedostaje sie do kabiny. Jezeli tak to rozwaze opcje podlaczenia tylniego kanalu na skrzynke basowa lub podlaczenia kolejnego wzmacniacza.
Tylne glosniki zostaja aby pasazerowie tylnej kanapy tez cos slyszeli, chce sie skupic na przedniej scenie, aczkolwiek jezeli efekty beda zadowalajace pomysle nad wygluszeniem tylnych drzwi i lepszych glosniczkach.

Brakuje mi tylko plyty mdf i wygluszenia.
W ten weekend moze uda mi sie polozyc kable i podlaczyc wzmacniacz, panele i wygluszenie jeszcze chwile poczekaja. Postaram sie zrobic fotorelacje z pracy :)

Trzymajcie kciuki ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1