BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 15:00 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
Ile masz kasy na to ??? Bo te DLS`y przyjdą Cię 750zł, a wrażenia z odsłuchu bezcenne :hyhy: Oczywiście w każdym zestawie masz wszystko, czyli : wysokie, niskie, zwrotnice wbudowane na kablu czyli nie będzie problemu z upchnięciem ich. Do tego wygłuszenie dojdzie i zamkniesz się w 1000zł.

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 15:01 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
wiem widzialem te instrukcje, moze tez poszukam elektroniczej wersji, z przodu moze faktycznie caly dls k6 by sie przydal, z tylu mam dosc mocne bassowe tak ze jak mam mx wlaczony w radiu to te z tylu na bassie +5 by dawaly rade i slychac by je bylo jak mala tube w bagazniku-tylko ze jest to bass troche ciagnacy sie, za to glosniki w drzwiach przy tak podbitym basie maja ochote sie rozstrzaskac i przy wlaczonym mx to musze miec bass na 0. jesli nie ma byc tweeterow na tyle to w sumie 2 zestawy dlsa k^ nie sa potrzebne tylko jeden na przod, glosniki bassowe w polce moglbym zostawic ale do tego co z tymi w drzwiach tylnych..... lepiej same bassowe 13cm jakies nie za mocne zeby radio dawalo rade czy moze lepiej 2drozne z wbudowanym tweeterem zeby troche tych wysokich tonow tam na tyle bylo?

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 15:05 
Zacna persona forum

2x dls k6 to 600zl z przesylka... juz gadalem z kolesiem pare dni temu :D tylko ze nie wiem czy chce tez komplet dlsow na tyl bo jakbym je wmontowal to by dawaly za mocno po uszach chyba pasazerom z tylu. a jakby to gralo jakbym mial na przodzie dlsy k6, w tylnych drzwiach 13cm dwodrozne i z tylu tylna polka oryginalne tylko basowe??

a kasa... w tej chwili na dzien dzisiejszy nie mam ale brachol wisi mi 5tys i stopniowo oddaje(9 dni temu kupilem samochod a przez ten czas nazbieral tak zebymi mi oddac tak ze zamontowalem gaz, kupilem radio i alu ori 15 merca) takze za niedlugo juz na glosniczki by bylo i mowie jeszcze 5tys zostalo takze moglbym dluzej poczekac i wmntowac super audio ale juz teraz szkoda mi tyle siana na super audio, wole cos na dobrym poziomie ale bez wzmaka... takze cena dlsow nie jest problemem

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 16:45 
Forumowicz

Wzmak na dobrym poziomie masz już za 500zł. Jak masz za 600zł 2 zestawy DLS nowe to bym się nie zastanawiał. Ustawiasz feder na przód i jest ciszej z tyłu proste. Wszystko jest do ustawienia w tym radiu. Cała scenę w nim ustawiasz. Głośniki FL,FR,RL,RR. To wszystko idzie ustawić.

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 21:51 
Zacna persona forum

tylko gdzie mam zamontowac niby tweetery na tyle? beda dawac po uszach za bardzo pasazerom z tylu. a co powiecie o tych glosnikach w tylne drzwi zamiast 9-10cm moge zamontowac na dystansach 13cm np takie: http://allegro.pl/item611956414_helix_5 ... m_f_v.html
dobry pomysl zeby je wstawic?

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 22:06 
Forumowicz

Takie głośniki sa do .... resztę sobie dopisz. Zauważ, że między DLS K6 i K5 jest taka różnica, że te pierwsze to 16.5cm, a drugie 13cm. Jak już pisałem wszystko da się w radiu ustawić tak żeby grało jak tobie się podoba, ale tak czy siak z tyłu nie montuje się wysokich tonów tylko bass. Zrób tak kup DLS K6 na przód, a na tył ewentualnie mam takie na sprzedaż w tej chwili: http://allegro.pl/item607775876_signat_ ... w_rms.html
lub coś innego. No i trzeba wygłuszyć drzwi.

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 22:10 
Zacna persona forum

wiem ze to nie ta polka co dlsy k6 ale na przod wstawilbym k6 a w tylnych drzwiach teraz mam 9cm a moge zamontowac jakies 13cm na dystansach i wlasnie myslalem o tych helixach, potem mam jeszcze glosniki 13cm w polce bassowe, mozna zamontowac 16.5 na dystansach. to co mam zrobic z tym tylem jak nie ma byc tweeterow a ma byc bass? co z tylnymi drzwiami co z tylna polka? na pewno takie helixy w tylne drzwi graly by pare razy lepiej od tych oryginalnych 9cm ktore strasznie harcza.... a jakie polecilibyscie glosniki bassowe same glosniki bassowe 16.5cm takie zebym dal w ta tylna polke? tylko warto pamietac ze to bedzie gralo pod radiem.... takze pewnie powyzej 50w glosnikow nie ma sensu dawac tak mi sie wydaje

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 22:26 
Forumowicz

No to tak sprawe przodu mamy rozwiązaną, kupujesz DLS K6. Uzgodnijmy jedno że nie ma czegoś takiego jak głośnik 2 w 1 czy 3 w 1 nawet, bo to po prostu jest gówno. Wysłałem Ci głośniki Signata 13cm, które miały by być w drzwiach, a z tymi głośnikami w półce dałbym sobie spokój może. Czemu nie kupisz jakiegoś małego monobloka i jakiś fajny subik. który zajmuje mało miejsca. Radio ma sterowanie subem, możesz sobie go włączyć i wyłączyć kiedy chcesz. Na pewno było by lepiej z subem niż z głośnikami w półce. Myślę o jakimś małym subie.
Wzmacniacz:
http://allegro.pl/item611125058_macrom_ ... ratis.html
Subik:
http://allegro.pl/item609111146_hertz_e ... cz_fv.html
To jest tylko moja rada i w sumie nawet bym nic nie podłączał w drzwiach z tyłu i w ogule z tyłu nic nie robił tylko ten subik i wzmacniacz. Wiem, że pisałeś, że odpada, ale może jednak.

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 22:35 
Zacna persona forum

po pierwsze to mam sedana i skrzynia w sedanie jest tak dobra jak np w kombi.... na zewnatrz za mocno dudni a w srodku rewelki nie ma ale ogolnie wiadomo ze i tak lepiej od glosnikow normalnych 16.5.... jakos nie chcialbym skrzyni..... wzmaka tez nie chce. cos pod samo to radyjko. skrzyni nie chce jeszcze z tego powodu ze mam zalozony gaz w kole i w bagazniku i tak juz jest malo miejsca bo zapasowka w pokrowcu lezy.... no na przod wybrane dls k6.... ale z tym tylem to naprawde caly czas nie wiem...mowie moge z tylu na dystansach dac 13cm w drzwi albo takze na dystansach 16.5cm w polke, teraz te w polce wytwarzaja najwiekszy bass z wszystkich glosnikow naprawde jak malutka tuba w bagazniku taka charakterystyka tylko ze jak mam podbity bass i mocno pizga ta polka to glosniki w drzwiach sraja niemilosiernie i chca sie normalnie rozpasc.. tak ogolnie lepiej bassowe 13cm w tylne drzwi czy 16.5cm na polke? niby w polce jest lipa ogolnie zawsze gadacie ale tam naprawde ten bass daje.... a jakbym dal w polke z tylu to najlepiej jakbym odlaczyl te 9cm w drzwiach? a jakbym dal 13 basowe w tylne drzwi to mialbym zostawic te bassowe jeszcze w polce co mam?

Ostatnio edytowano 17 kwietnia 2009, 16:05 przez l0lek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 22:55 
Forumowicz

13cm nigdy nie zagra dobrze basem. W drzwi wsadź jakieś 13 np. te co wysłałem (mam takie do sprzedania) albo takie http://www.allegro.pl/item606285954_her ... _w_wa.html
http://www.allegro.pl/item611221849_her ... _w_wa.html
no a do półki nie wiem co mógłbyś wsadzić bo nigdy czegoś takiego nie robiłem to co teraz u Ciebie się tworzy heh. Możesz takie wsadzić w półkę:
http://www.allegro.pl/item605159629_car ... od_ss.html

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 23:05 
Zacna persona forum

i powiem ci ze to w miare fajne rozwiazanie mi sie wydaje tylko najbardziej martwi mnie to ze radio nie wydoli.... 2glosniki po 50w rms hertz ev i do tego te 2 po 35. radio ma na tyl powiedzmy 2x30 a tu bedzie 2x 85 razem z tylu. da rade? moze jakies slabsze glosniki w tylne drzwi?

czy potrzebowalbym jakies zwrotnice do tych glosnikow? bo teraz oryginalne z tylu w polce maja a w tylnych drzwiach slychac ze nie ma... jesli potrzebowalbym jakies zwrotnice to jakie?

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 23:43 
Forumowicz

Właśnie. Zapomniałem że mamy 4 wyjścia na głośniki w takim razie musisz wybrać:
1. Głośniki w drzwiach 13cm
2. Głośniki w półce 16cm
3. 3 drożny zestaw http://www.autorad.pl/p/pl/slc365/trojd ... lc365.html coś takiego, ale przydało by się słabsze. Wtedy głośniki 165 do półki, 10 do drzwi i wysokie gdzieś tam byś upchnął.

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 23:47 
Zacna persona forum

radio ma niby 4 kanaly a podlaczone sa tweetery, glosniki w przednich drzwiach, tylnych i tylna polka.... tylko czy jakbym np montowal hertze ev130 w tylne drzwi to czy potrzebowalbym jakies zwrotnice zeby dobrze graly? sa jakies inne dobre glosniczki tego typu co ev130 tylko takie zeby wystarczylo im mniej pradu bo do ev130 to by sie wzmachol przydal....?

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 06:55 
Forumowicz

Z radia idzie sygnał ze zwrotnicy, a potem ze zwrotnicy na nisko tonowy i wysokotonowy głosnik. Nie interesuje Cie 3 rozwiązanie ??

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 09:41 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
tomaszeklolek, kombinujesz jak stary koń pod górę z tymi głośnikami...
kup DLS na przód... 2-drożny zestaw... ewentualnie taki podobny ale słabszy na tył... byś miał stereo... i do tego kiedyś dokupisz mały wzmacniacz i skrzynię do bagażnika...
będziesz zadowolony i to bardzo! głośniki w półkę to się wkłada w maluchu bo nie ma innego rozwiązania :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:
Prosty zestaw i bardzo skuteczny!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 13:04 
Zacna persona forum

kombinuje bo chce zeby to dobrze wyszlo i rozwazam wiele mozliwosci.... ogolnie chyba nie da sie dobrze tego zrobic tak jak chcialem z tymi tylnymi gosnikami a koszt wygluszenia drzwi profesjonalnie jest drogi a sam nie chce sie w to bawic.... zdecydowalem sie ze poczekam troche i zamontuje tak:
odseparowany zestaw na przodzie cos typu audio system radion 165mm
wygluszenie przednich drzwi
zamontowanie 4 kanalowego wzmacniacza
polozenie calego okablowania
odlaczenie tylnych glosnikow w drzwiach
wywalenie glosnikow z tylnej polki
i na koncu wmontowanie jakiejs skrzyni do bagaznika z dynamicznym basem i podpiecie pod pozostale 2 kanaly w mostku.

chyba wyjdzie to o wiele lepiej co ;)?

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 15:27 
Forumowicz

A co ja pisałem wcześniej??? jednak wzmacniacz niee!!!??? Tak będzie ok. Bardzo się ciesze, że zmądrzałeś wreszcie :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 15:59 
Zacna persona forum

kazdy kiedys madrzeje ;D no niestety nie da sie inaczej tego zrobic zeby dobrze gralo... :] takze musze poczekac za kasa i zrobie tak jak napisalem tylko przod z wygluszeniem, wzmachol i skrzynia....
wzmachol starczylby jbl gto 75.4?? przy 4omah daje 2x75rms na przod i 280rms w mostku. tylko nie wiem ile by kosztowala skrzynia o dynamicznej charakterystyce do takiego wzmaka odpowiednia? podajcie jakis link do skrzyni. czy w ogole taki wzmak za slaby? bass nie musi byc tak potezny zeby wszystko latalo tylko zeby byl ladny dynamiczny basik, sedana mam i dzwiek moglby wychodzic przez 4otwory na glosniki 13cm w polce....

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 16:18 
Forumowicz

http://allegro.pl/item605113017_infinit ... oclaw.html powinna być ok. Można słabszy głośnik poszukać, ale z ty będzie ok. Wzmacniacz może i starczy, ale za tą kasę są lepsze wzmacniacze.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 16:31 
Zacna persona forum

to za jakim wzmacniaczem sie rozgladac? chyba 4kanalowy tylko jakie konkretnie szukac, jakie moce i moc ktora bedzie dawana na skrzynie powinna byc mniej wiecej taka sama jaka posiada skrzynia czy skrzynia powinna miec troche wiecej watow albo mniej w rmsie? zeby bass byl dynamiczny to skrzynia nie powinna miec bass reflexu(dobrze mysle)? i montowane w skrzyniach glosniki mniejszej srednicy sa bardziej dynamiczne od tych duzych. lepiej szukac mniejszej srednicy a podobnej mocy? czy jak to dziala.... a z glosnikami na przod jak jest moc dawana przez wzmachola ma byc taka sama co glosnikow, mniejsza, wieksza? ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1