BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] jaki wzmacniacz wybrać??
PostNapisane: 28 maja 2010, 19:38 
Forumowicz

Moje BMW: E-46 318i
Kod silnika: M43/TU
karoldoc,
Mam mała prozbę do Ciebie .
Pod wzmacniacz 'Pyle pla 2850' mam podłaczone 2 głosniki 30cm Pioneera TS-W307D2. I jestem ćiekawy czy dał by rade pociągnąć ten wzmacniacz jakies mocniejsze głośniki?bo z tymi sobie niezle radzi :ok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 maja 2010, 13:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Najlepiej jak wzmacniacz ma bardzo zbliżoną moc do głośnika a nawet większą wtedy głośniki grają najładniej.

PostNapisane: 31 maja 2010, 06:45 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316i
Kod silnika: M43
tzn. powiem tak, ze jak mialem mazde 3 drzwiowa i bagaznik mialem polaczony z kabina to Stx dawal rade, nawet bez wzmaka, jednak w sedanie sobie nie radzil i to ze wzmakiem. wszystko sie zmienilo kiedy zamontowalem tego Peiyinga. dzwiek jest rewelacyjny (jak dla mnie). bas schodzi nisko, nawet przy cichym odsluchiwaniu slychac glebokie, niskie tony. o to mi glownie chodzilo. jedyne co musze teraz zronbic to jakos wyciszych blachy w bagazniku (rejestracje juz wytlumilem), bo wchodzi w rezonans. nie bardzo wiem jak to zrobic. moze ktos ma jakies pomysly?...

PostNapisane: 31 maja 2010, 10:47 
Forumowicz

Garaż: omega Bfl 3,0 V6
e39 520i
vectra 1,8i
Szczurek1986 napisał(a):
Najlepiej jak wzmacniacz ma bardzo zbliżoną moc do głośnika a nawet większą wtedy głośniki grają najładniej.

A to ciekawe kolego bo według mnie to jak dasz większą moc wzmacniacza aniżeli znamionowa moc głośnika to go najzwyczajniej spalisz.
Głośnik to odbiornik mocy napędzany polem elektromagnetycznym wytwarzanym w cewce, (kawałek bardzo cienkiego druciku).
więc jak będziesz chciał wpompować w taki głośnik więcej mocy (przepuścić przez drucik większy prąd) to go spalisz. Jeżeli owa cewka wytrzyma to resor nie jest przystosowany do tak dużych wychyleń i uszkodzisz konstrukcję resora bądź cewkę.

Kmailo'rs napisał(a):
karoldoc,
Mam mała prozbę do Ciebie .
Pod wzmacniacz 'Pyle pla 2850' mam podłaczone 2 głosniki 30cm Pioneera TS-W307D2. I jestem ćiekawy czy dał by rade pociągnąć ten wzmacniacz jakies mocniejsze głośniki?bo z tymi sobie niezle radzi :ok:.

Więc tak, jak pisałem powyżej wzmacniacz ma mieć mniejszą moc jak głośnik. Producent Twoje pieca podaje, że wzmacniacz posiada 200W RMS czyli mocy (faktycznej na wyjściu) skutecznej. Wiedząc jednak, że to marka PYLE to jak ma 100-150W RMS to bym się cieszył.

Co do głośnika to już inna kwestia PIONEER to marka sama w sobie a kupiony przez Ciebie głośnik to tez bardzo ciekawa konstrukcja. Producent opisał go parametrami:

Moc maksymalna 1.200 Watt
Nominalna moc wejściowa 400 Watt
Pasmo przenoszenia 18 - 500 Hz
Skuteczność (1W/1m) 89 dB
Rozmiar głośnika niskotonowego (cm) 30 cm

I w te parametry wierzymy.
Wiec reasumując, chcesz mieć lepszy system car audio kup mocniejszy wzmacniacz.
Według mnie stosunek mocy wzmacniacza RMS do mocy głośnika znamionowej powinien wynosić ok 80%.

I jeszcze jedna ważna istotna kwestia, KAŻDY GŁOŚNIK BEZ OBUDOWY GRA GORZEJ NIŻ Z OBUDOWĄ.
Czyli małym kosztem a przy odrobinie majsterkowania można poprawić system car audio.

cider1984
Do wyciszenia użyj mat bitumicznych bądź ekranów akustycznych z innych tworzyw. Bądź zrób obudowy na głośniki i je wycisz od środka (taniej).

PostNapisane: 31 maja 2010, 13:38 

Obsługując się umiejętnie potencjometrem nic się nie popali :]

PostNapisane: 31 maja 2010, 13:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 7er e38
karoldoc, Straszne dziwne teorie siejesz co do mocy wzmacniacza i wytrzymalosci cewki przetwornika. Musisz pomyslec o tym ze glosnik dobrej jakosci ma zawsze wyzsza wytrzymalosc jak jest opisana na papierku. Przykladem moga bys Wooferki z zestawu R6a DLSa gdzie znajomy pedzil je RFem 280W RMS na glosnik, a kolejny znajomy Audio Artem 500W RMS na glosnik, Moje wooferki z zestawu UP6i beda dostawaly okolo 260W RMS z Rodka 680N i powiedz mi czy ja je spale jak bede sluchal muzyki na nich?

Tym bardziej jesli chodzi o wzmacniacz do subwoofera. Ty mowisz o o mocach ktore podane na glosnik w postaci sinusa potrafia spalic cewke ale nie myl tego ze sluchaniem muzyki. Jestem ciekawy kto do subwoofera dobierze slaby wzmacniacz, pewnie jakis mlotek ktory jak cos bedzie chcil zmienic bedzie zmienial wszystko bo za pierwszym razem wybral wzmacniacz mniejszej mocy niz glosnik moze przyjac podczas normalnej gry.

Przyklad: Głosniki subniskotonowe Lanzar Max12 cewka 2" moc prawdopodobnie 250W RMS w 2 sztuki spiete w 2ohm pod ESX Vision 1000.D 1kw w 1Ohm, 700W RMS w 2Ohm, liczac na glosnik dostawaly po 350W RMS. Graly i nic sie im nie stalo kolejny wlasciciel zadowolony z mojego suba.

I teraz pytanie. Czy ja cos zrobilem zle ? ze mi to wszystko dobrze gralo ? Gdzie wiekszy wzmacniacz nie podkrecony na max ma mniejszy DF tym sposobem ma wieksza kontrole nad glosnikiem

PostNapisane: 31 maja 2010, 14:57 
Forumowicz

Garaż: omega Bfl 3,0 V6
e39 520i
vectra 1,8i
Podpucha napisał(a):
karoldoc, Straszne dziwne teorie siejesz co do mocy wzmacniacza i wytrzymalosci cewki przetwornika. Musisz pomyslec o tym ze glosnik dobrej jakosci ma zawsze wyzsza wytrzymalosc jak jest opisana na papierku. Przykladem moga bys Wooferki z zestawu R6a DLSa gdzie znajomy pedzil je RFem 280W RMS na glosnik, a kolejny znajomy Audio Artem 500W RMS na glosnik, Moje wooferki z zestawu UP6i beda dostawaly okolo 260W RMS z Rodka 680N i powiedz mi czy ja je spale jak bede sluchal muzyki na nich?

Tym bardziej jesli chodzi o wzmacniacz do subwoofera. Ty mowisz o o mocach ktore podane na glosnik w postaci sinusa potrafia spalic cewke ale nie myl tego ze sluchaniem muzyki. Jestem ciekawy kto do subwoofera dobierze slaby wzmacniacz, pewnie jakis mlotek ktory jak cos bedzie chcil zmienic bedzie zmienial wszystko bo za pierwszym razem wybral wzmacniacz mniejszej mocy niz glosnik moze przyjac podczas normalnej gry.

Przyklad: Głosniki subniskotonowe Lanzar Max12 cewka 2" moc prawdopodobnie 250W RMS w 2 sztuki spiete w 2ohm pod ESX Vision 1000.D 1kw w 1Ohm, 700W RMS w 2Ohm, liczac na glosnik dostawaly po 350W RMS. Graly i nic sie im nie stalo kolejny wlasciciel zadowolony z mojego suba.

I teraz pytanie. Czy ja cos zrobilem zle ? ze mi to wszystko dobrze gralo ? Gdzie wiekszy wzmacniacz nie podkrecony na max ma mniejszy DF tym sposobem ma wieksza kontrole nad glosnikiem

No i powstaje dylemat. Teoria mówi co innego a Ty co innego...
Co do głośników to masz rację głośniki wytrzymują inne obciążenia niż moce podane, ale to normalne producenci się zabezpieczają bo z mocą znamionową ten głośnik może pracować non stop.
Ale moce co do wzmacniaczy są też przerysowane do góry ale to już jest niekorzystne z punktu widzenia słuchającego, nie wspomnę o mocach wyrażanych w PMPO gdzie radio na baterie potrafi mieć ok 2000 W :rotfl:
Teoria konstrukcji układów audio zaleca konstruowanie zestawów jak ja podałem wyżej.
A doświadczenie czasami podpowiada nam co innego, niemniej jednak jak znać teorię możemy sobie pozwalać nad odstępstwa ale tylko świadomie...

PostNapisane: 31 maja 2010, 15:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 Touring lift
Kod silnika: M57 D30
Moc wzmacniacza a moc głośnika...
To tak jakby porównać moc silnika w aucie a ciężar budy.
Im mocniejszy silnik tym lepsza dynamika jazdy i reakcje na pedał gazu.
Tak samo im mocniejszy wzmacniacz tym czyściej i lepiej będzie mógł trzymać w ryzach membranę głośnika.
Ale trzeba zachować umiar w użytkowaniu.
Lepiej się jeździ autem mającym 400PS niż takim co ma 90PS nawet zakładając maksymalną szybkość 120km/h
Najważniejsza jest wydajność prądowa wzmacniacza przy danej mocy.
To tak jak moment obrotowy silnika.
Co z tego że auto ma 150 koni ( a pełen moment przy 4000 obr/min ) jak jedzie pod górkę i zdycha. Podczas gdy 120 konny diesel przy tej samej prędkości jeszcze się rozpędza.
W 99% przypadków to głośnik uszkadza się poprzez zniekształcenia wywołane przesterowaniem wzmacniacza.

Ważne jest też że w większości przypadków moce we wzmacniaczach brane są z kosmosu.
Ważna jest moc sinusoidalna , a nie chwilowa czy szczytowa.

Audio interesuje się ( hobbystycznie , czasem zarobkowo ) od 22lat. I osobiście trzykrotnie byłem świadkiem kiedy to głośnik nie dawał rady.
W jednym przypadku karkas cewki wyskakiwał ze szczeliny i membrana się klinowała a w drugim głośnik grał czysto do końca... i się stopiła cześć membrany do której była zamontowana cewka.

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 11:53 
Forumowicz

no prosze jaki ciekawy temat zostal poruszony.

kolego muda44 ladnie zes to wszystko opisal. podoba mnie sie ;). masz racje w 100% i zgadzam sie z toba. przerabialem ten temat kilkukrotnie i powiem wam ze z moich doswiadczen kiedy stosowalem mocniejszy wzmak niz glosnik to zazwyczaj glosnik nie uradzal. kiedys gadalem ze znajomym ktory naprawia sprzet RTV i mowil mi ze najlepiej wlasnie kiedy wzmak ma tak 80 - 90 % tego co glosnik. i nikt nie pisze tutaj ze wtedy wzmaka sie ustawia na maxa i wszystko reguluje radiem, ale najlepszy stosunek to ponosc 1:1 lub 0,8:1, wtedy wszystko dziala jak nalezy. tak mi koles tlumaczyl i to stara szkola. moze teraz sie to pozmienialo.

a co do tlumienia mojego bagaznika to chyba faktycznie latwiej i taniej bedzie wytlumic dobrze skrzynie niz bagaznik. chcialbym nic nie zmieniac w wygladzie auta i tego typu wytlumienie bedzie chyba najlepszym rozwiazaniem.

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 22:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Jak najbardziej wzmacniacz powinien mieć wartość zbliżoną lub najlepiej wyższą. Szybciej uwędzisz głośnik mając za słaby wzmacniacz w stosunku do głośnika, niż za duży...Nie zpominajcie że jest jeszcze coś takiego jak moc impulsowa o której polecam poczytać.
Oczywiście jeśli wzmacniacz będzie za mocny także można przepalić cewkę, jednak znacznie częściej zdarza się to właśnie na słabszym wzmacniaczu.

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 09:46 
Forumowicz

no prosze czyli bede musial poinformowac znajomego naprawiacza RTV ze mi nie do konca mowil prawde. choc w zasadzie mial racje ze musi byc stosunek 1 : 1, ale nie mowil ze ciut wyzszy. no nic ten post duzo mi dal takze dzieki za odpowiedzi. mam w sumie tylko jeszcze jedno pytanko. tak sie zastanawiam, czy jak faktycznie wytlumie skrzynie glosnika to rezonans powstajacy na blachach bagaznika zniknie.

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 10:32 
Pierwsze kroki

cider1984, Nie zniknie. A wytlumiajac skrzynie bass bedzie jeszcze nizszy i taki glebszy wiec rezonans na blachach bedzie jeszcze wiekszy :)

Co do wytlumienia bagaznika, tam gdzie ci blacha bedzie drzala poprostu wyklejasz maty bitumiczne lub tanszym sposobem "dekarka" lub APP.

Co do regulacji wzmacniacza i radia zeby to jakos gralo stosuje sie taka zasade:

Wzmacniasz masz na minimum gain, wlaczone radio, radio podkrecasz maxymalnie na tyle by w glosnikach w drzwiach nie slyszec znieksztalcen, nastepnie idziesz do bagaznika srubokret i powoli krecisz gainem wzmacniacza na utworze gdzie slyszysz najlepszy bass, krecisz az do uslyszenia przesterowania czyli glosnik nie gra czysto i poprostu cofasz gain do momentu gdzie gral sub najlepiej.

NAjlepsza metoda. Niezapomnij zeby wszystkie podbicia w radiu i wzmacniaczu wylaczyc typu loudnes czy bass bost.

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 11:27 
Forumowicz

aha, no to dzieki piekne kolego podpucha. nie wiedzialem o tej sztuczce z tym wysterowaniem wzmaka z radiem. bede musial zrobic ten myk. wlasnie z tymi matami bitumicznymi to nie chce kombinowac bo niebardzo sie znam. wiem ze trzeba je przykleich w miejsach gdzie sa duze połacia blachy ale nic poza tym. z tego co zauwazylem to drzenie blachy najbardziej slychac na klapie bagaznika i nie wiem czy przypadkiem tez nie wchodzi w rezonans zamek od klapy, kable, ciegla. no nic, pozostaje mi czekac na poprawe pogody bo nie mam garazu, a pod chmura to masakra. wqur.... mnie juz ta pogoda. zaczal sie czerwiec a my w slupsku mamy 12 - 15 stopni. przegiecie...

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 13:50 

Bardzo możliwe że wchodzi Ci zamek w rezonans tak jak i blacha klapy i do tego dochodzi jeszcze tablica rejestracyjna.

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 13:56 
Forumowicz

no w pierwszej kolejnosci wyciszylem rejestracje przyklejajac do niej filc a pod ramke na tablice przykleilem samoprzypelne rzepy i tejestracja juz nie trzeszczy. myslalem ze tylko o nia chodzi, ale jednak nie. no nic, bede musial cos pokombinowac. a powiedzcie mi jeszcze odnosnie tlumienia suba. bo mam skrzynie bass reflex z wylotem z przodu i nie bardzo wiem czy tlumic ja poprzez wypchanie calej powierzchni suba materialem tlumiacym czy tylko poprzyklejac do scian wewnetrznych ten material?

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 15:28 
Zacna persona forum

witam podepne sie pod temat zeby nie zakladac nowego tematu a wiec tak kupilem ten glaosinik http://www.allegro.pl/item1057310208_jb ... 300mm.html i mam w swoim aucie zalozony wzmacniacz Alpine 3527s nie mam pojecia jakiej jest mocy bo nic na nim nie pisze ale podejzewam ze jest on zaslaby bo ten glosnik gra bardzo slabo! co mi doradzicie zeby ten glasnik gral jak powinien prosze o pomoc i z gory dziekuje :)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=398997#398997

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 20:42 
Pierwsze kroki

cider1984, sa takie gabki specjalne do wygluszen suba od srodka przyklejane do scianek.

http://allegro.pl/item1050715857_pianka ... 35_zl.html

Co do wygluszen klapy czy innych takich elementow to jest to dosc proste, u mnie najlepiej to moze wygladac bo przyklejone maty potrafia sie schowac pod obiciem tylnej klapy. Calej wyklejac nie musisz oczywiscie najwazniejsza srodkowa czesc. Co do przewodow drgajacych i ciegien to mozna sie pokusic o wygluszenie tego w ten sposub ze kupujac na przewody "peszle" takie plecionki lub jesli chodzi o ciegienka to mozna sie pokusic o gabke jaka sie daje na plastikowe rury w domu od ogrzewania :)

lukasz85, ta alpina jest dobra do napedzania nieduzego zestawu przedniego 4x25W wiec w mostku masz maks 50W niekoniecznie w RMS. wiec dlatego moze to slabo grac :) glosnik oczywiscie laczysz w 4ohm mam nadzieje :)

http://www.allegro.pl/item1063454632_ro ... w_rms.html tego rodka bym polecil do tego glosnika jesli niemasz zamiaru go tak szybko zmieniac :)

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 11:33 
Forumowicz

podpucha wczoraj zakupilem owe pianki do wytlumiania (dokladnie takie jak pokazales) i wykleilem wnetrze suba. faktycznie dzwiek zrobil sie nieco glebszy i przyjemniejszy. a co do wytlumiania bagaznika to bede musial pomyslec, albo skumac sie z kims ze slupska kto juz taki zabieg przeprowadzil zeby podejzec. dzieki za pomoc.

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 12:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 LIM
Kod silnika: M47N2
cider1984, co do wytlumienia bagaznika to tutaj jeden z kolegow to przedstawil w e39:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... c6eaa446d6

wg mnie to powinno rozwiazac Twoj problem z drzeniem bagaznika
pozdrawiam

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
przeczytałem cały temat i łapię się za głowę - jak można tak marnować pieniądze? zapomnijcie o wszelkim sprzęcie marki JBL, chyba że myślicie o serii GTi ale to już wysoka półka cenowa.
ps.
Podpucha skąd ty chcesz wziąć ze swojego Rodka 260 rms w 2 kanałach - kto Ci podsunął taki kiepski wzmacniacz to takich fajnych wooferków?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1