BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 16:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 08:58 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Witam

Interesuje mnie zakup wzmacniacza Magnat RX44...
do tego basik jakiś JBL lub Infinity.... najchętniej Infinity Kappa Perfect :hyhy:
Kable Dietz i kondensator też tej firmy...

Co o tym myślicie?
Dobry będzie to zestaw?????????? Czy lepiej coś zmienić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 10:24 
Pierwsze kroki

Zaczalem polepszac car audio.Radio mam pioneer 7700mp,dokupilem monoblock carpower wanted1/800d,do tego glosnik carpower sonic10,kondensator1,5f, do tego chce na polke z tylu dac hertz ecx-690,mam jeszcze wzmacniacz kenwood kac-823,i tak mysle zasilic nim przod nabede hertz.To wszystko bedzie gralo w e36.Co myslisz o tym yeahman?Bedzie jakos gralo?

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 10:29 
Pierwsze kroki

Ztego co zdarzylem sie zorientowac to magnat nie jest za specjalna firma na kazdym forum odradzaja ta firme.Zreszta sam zobacz ile jest tego na allegro a jak cos jest dobre ciezko to znalezc.Z takich tanszych a dobrych jest carpower a najlepiej serie wanted.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 11:18 
Morfii, ja bym Ci nie polecił magnata. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości ale do awaryjności tego sprzętu. Jeśli się jednak zdecydujesz to proś o gwarancje conajmniej na 2 lata. Może lepiej już coś z blaupunkta. Jest tak samo tani ale nieco bardziej trwały niż magnat. Pozdro Łódź!

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 12:12 
Przyjaciel forum

Pytam o Magnata bo kolega ma tylko Hot ROT 4500 i gra bardzo fajnie :hyhy:
A za cenę ok. 600zł nie ma nic na rynku o podobnych parametrach....
Co o tym sądzić? :znudzony: :znudzony:

Jeszcze jedno pytanie: co sądzicie o radyjkach JVC KD-AVX33 albo te modele słabsze
JVC KD-AVX11
JVC KD-AVX2
JVC KD-AVX1
Wiem że to nie blaupunkt, clarion czy alpina ale JVC najlepiej wygląda :rotfl:
:rotfl: Rozumię że to rzecz gustu ale czy taki sprzęt też dobrze gra....

PS:
"yeahman" patrzyłeś tutaj zderzak????? Taniej nie trafi się chyba :D

http://moto.allegro.pl/item205326414_pr ... ocja_.html

Dołączam się : POZDRO ŁÓDŹ
:super:

Ostatnio edytowano 19 czerwca 2007, 12:27 przez Morfii, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 12:25 
Pierwsze kroki

Czy to ma byc nowka lepiej jakas uzywke lepiej na tym wyjdziesz tylko proponowal bym odsluch chyba,ze pewny sprzedawca.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 12:37 
Przyjaciel forum

Ja używanych sprzętów nie biorę....
Przykre doświadczenia...
Więc jeśli coś to nówki sztuki :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 12:43 
Pierwsze kroki

Popatrz na carpower z tego co czytalem calkiem niezle sa sam mam takiego wanted monoblock jeszcze nie sprawdzilem go bo nie ma mnie na miejscu.Mam zamiar jakies 13 w nogach wstawic zobaczymy.Wiec popatrz na carpower.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 12:56 
Przyjaciel forum

Patrzę, patrzę.... i tak już chyba zostanie... :D :D :D

Coś takiego znalazłem...
http://ssl.allegro.pl/item205110393_car ... 20mk2.html

Już sam nie wiem co o tym myśleć... :zdziwko:
:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:

Ostatnio edytowano 19 czerwca 2007, 13:02 przez Morfii, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 13:02 
Radyjka blaupunkta akurat nie maja dobrej renomy. JVC także no ale jeśli podoba Ci się ich wygląd i menu to bierz. Za tą cene magnat proponuje naprawdę dobre parametry za które trzebabybyło zapłacić dużo więcej u innych producentów tyle że ja ostrzegam przed awaryjnoscią. A tego zderzaka to bym musiał chyba w 5 osób dopasowywać pewnie jest tak żle wylany :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 13:09 
Przyjaciel forum

Jak to się mówi "fizyk ryzyk..."
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Trochę checi i się wszystko dopasuje.... :P

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 13:12 
Pierwsze kroki

Pytanko do znawcow tematu co do 13 przy nogach jakiego typu maja to byc glosniki?Bo mi sie wydaje ze jakies srednio tonowe zeby basu nie dawaly.Poprawcie mnie jak sie myle.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 13:14 
Z przodu wstaw głośniki o jak najwyższej częstotliwości. Z tych paneli w nogach nie osiągniesz WOGÓLE bassu. Bassowy głośnik będzie tylko tam pierdział za przeproszeniem. Sprawdzone nie na jednej beemce. Pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 13:23 
Przyjaciel forum

A tak wogóle dało by radę wstawić tam głośniki 160mm

Powiem wam szczerze, że zgupłem... bo cały czas piszecie by wstawiaś średnie i niskie tony...
A ostatnio jechałem z kuzynem też e36 miał 8 syczków zamontowanych w coupe... przez pół godz. jazdy z głośną muzyką głowa mnie naparzała jak nigdy...
Czy to ja mam taki tępy słuch na niskie tony czy co?

Już sam nie wiem ale włosy mi się jeżą jak myśle że w mojej BUNI będzie tak piszczeć.... ????

A więc jak to być powinno... ?
Dużo osób wstawia właśnie 160 lub 165mm bo jest basik wtedy a nie pisk z przodu...
a jak powinno być?????? :niepewny: :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 13:42 
Wg mnie to 160mm nie ma sensu dawać w nogi bo to i tak nic nie daje. Tam nie ma przestrzeni żeby był ładny bass. Na przód w nogi wstawić coś bardziej wysokotonowego 13 cm na deskę rozdzielczą 2 tweetery 2.5 cm. Z tyłu to już fantazja można ciachać większe dzióry ale dobry midbassowy głośnik 13cm będzie bardzo dobry z tyłu też na półce tweetery 2.5cm. Wszystko z radyjka pociągnąć i ustawić na bass -1 a treble +5 i wtedy ze wzmaka dać konkretne ciśnienie ustawiając na louda on. W kabinie nie powinno być bassu tylko wysokie tony bass idzie z bagażnika. To jest wrażenie najczystszego dzwieku. Kilka osób już wysłuchało moich rad i zastosowało je w swoim aucie więc możecie ich spytać jakie są rezultaty. Miedzy innymi autor tego wątku "Mariano" (tak na marginesie to pozdro Mariano napisze Ci maila jak było u Duńców ale warto tam pojechać laseczki bardzo fajne) :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 15:39 
Zacna persona forum

no jest to jakieś rozwiązanie. według mnie warto jest jednk poćwiczyć żeby bas z przodu też był. subwofer ma role tylko takiego dopełnienie... jak nie ma w ogóle basu z przodu to przykro mio stwierdzać ale to też jest lipa a nie granie. i wysokich tonów nie daje sie tak drastycznie dużo bo zanika bardzo ważne średnie pasmo które jest właśnie z 13 i 16cm w przypadku E36 albo panele drzwiowe albo 13 w seryjne ale poprawione miejsca. muszą byc podpiete pod wzmacniacz najlepiej z płynną regulacją cięcie. ustawia się cięcie na 500Hz albo troszke więcej i daje to jakoś rade nawet przy dużych poziomach głośności. oczywiście jakie koszta taki efekt. ale ile sie w to włoży pracy też jest ważne...

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 18:35 
No właśnie to pasmo o którym mówisz (midbass) ma pochodzić z tylniej półki. O czym pisałem wcześniej. Przód w bmw nie produkuje bassu i dam sobie za to głowę uciąć. Już nie jedno auto wyposażałem w sprzęt i w żadnym tego nie dało się osiągnąć.

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 08:42 
Pierwsze kroki

Male pytanko.Chce zrobic zabudowe w bagazniku a dokladniej zamias kola zapasowego umiescic skrzynie ale teraz pytanie czy polozenie glosnika nie ma znaczenia w jakosci dzwieku?I doczytalem sie ze tylnia scianka skrzyni powinna byc 10-15cm od konca glosnika!i moze wystepowac rezonans.Jak najlepiej to rozwiazac?A glosnik ma 19cm.

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 11:46 
Pierwsze kroki

A jakie polecacie te glosniki o jak najwyższej częstotliwości?

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2007, 12:23 
szwed, to prawda. Każdy głośnik wymaga pewnej przestrzeni by bass mógł rezonować. Ta przestrzeń jest uzależniona od mocy głośnika jego budowy typu membrany średnicy itd. Ogólnie mówiąc każdy głośnik ma indywidualną przestrzeń w jakiej powinien być zamknięty. Określa się to w litrach. Co więcej każdy głośnik ma wyznaczoną tą przestrzeń na 2 typy obódowy. Na skrzynię - gdzie bass nie osiąga bardzo niskich tonów oraz na obudowę walcowatą "tubę" - co sprawia że głośnik gra typowo w niskiej częstotliwości. Przy mocnych 30cm głośnikach ta przestrzeń mieści się w granicy 45-65l. A to o czym mówisz że tylna ścianka obudowy powinna być około 15cm od głośnika to jest parametr którym reguluje się jakie tony chcesz osiągnąć. Jeśli lubisz muzykę dyskotekową z mocnym dynamicznym bassem ta odległość powinna być w granicy 20 cm. Jeśli słuchasz muzyki typu czarny hip hop gdzie bass jest przęciągany i dłużej trwa to zalecane jest około 65cm. Apropo głośnika 13cm wysokotonowego to poprostu trzeba poszukać. Popatrzeć na parametry głośnika i wybrać ten który ma najwyższy zakres częstotliwości. Łatwo będzie Ci znaleść to w ofercie Hertza, Infinity, Lanzara oraz Pioneera.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1