Witam.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem E38.
Próbowałem rozpatrzyć temat audio w tym aucie. Doszedłem do wniosku, że zostaje oryginalne radio business rds bo ładnie się komponuje z wnętrzem. Po rozeznaniu w temacie wyszło, że ma ono wyjście ja zmieniarkę i jeśli BMW położyło instalację pod nią, powinna ona być dostępna w bagażniku (bodajże z lewej strony). Cóż, z lewej strony nic nie znalazłem. Natomiast z prawej, w okolicy akumulatora jest coś co mi nie pasuje. Dziwny sterownik i wtyczka (patrz foto). Po odłączeniu kabelka od tej wtyczki nic się nie dzieje. Auto odpala, wszystko działa normalnie. Podłączenie tej wtyczki jest następujące: kabel od plusa akumulatora, dalej idzie do dziwnego bolca w boczku (taki z plastikową nakrętka), dalej jest podłączony do tejże wtyczki (wtyczka ta idzie do wiązki w okolicy zderzaka???). Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co to jest (wtyczka, sterownik)? Czy ktoś mógłby pokazać jak wyglądają wtyczki/przyłącza zmieniarki?
W tym aucie definitywnie ktoś coś chciał zakombinować z audio ale nie wiem na jakiej zasadzie. Przy zabawie radiem przycisk eject zadziałał prawidłowo, z tym, że kasety w radiu nie było. Dodatkowo w schowku centralnym wychodzą różne, definitywnie niestandardowe kabelki (mini jack - może aux ale nie działa, jakieś czincze). Do tego jeszcze jest zainstalowany bezpiecznik od zmieniarki, której nie ma. Czy może to być powiązane z tą wtyczką i sterownikiem z bagażnika?

Mam nadzieję, że linki działają. Pozdrawiam.