BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 05:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] touring założenie duzej navi
PostNapisane: 25 grudnia 2011, 21:57 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28+kolektorM50
chce założyć duża navi do touringa. Mam już instalacje i kilka pytan z nia zwiazanych. Instalacja jest do audio z obsluga subwoofera. Zamieszcze fotke koncówki instalacji. Tam jest duza wtyczka do podłaczenia głosnikow tylnych drzwi oraz subwoofera, cienki kabelek to antena TV i jest jescze jedna wtyczka 2 pinowa. Do czego ona jest???? nie jest to czasem jaka wtyczka prądowa?????Wszystkie te wtyczki znajdują sie obok akumulatora.

Sprawa kolejna. w wiązce idacej od monitora w kierunku tylu znajduja sie kable glośnikowe. W którym miejscu auta sa one wpiete. reszte w zasadzie kojarze
Na necie znalazlem jakies infomacje dotyczace montazu ale dla sedana. Dla touringa jest zupełnie coś innego. w innym miejscu sa tunery i jescze kilka detali. Jak wyglada sprawa dołozenia tej navi. Wyczytalem gdzies ze wystarczy wymontowac fotel kierowcy i tylna kanape i rzecz jasna lewy tyl bagaznika ale jak wtedy podłaczyc te wtyczki z glosnikami.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] touring założenie duzej navi
PostNapisane: 26 grudnia 2011, 03:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Jedno jest pewne musisz mieć instalację od touringa bo jest inna niż sedan w innych miejscach są poszczególne elementy jak masz od sedana będziesz musiał kombinować i przedłużać.
Dalej nie pomogę musisz szukać schematów.
Ten cienki kabelek to moim zdaniem do anteny GPS/TEL a nie TV.

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 09:11 
Forumowicz

kabel od gps jest razem z antena i nie ma go na zdjeciu. ta wiazka jest na 100% od touringa

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 12:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
ruti napisał(a):
Sprawa kolejna. w wiązce idacej od monitora w kierunku tylu znajduja sie kable glośnikowe. W którym miejscu auta sa one wpiete. reszte w zasadzie kojarze
Na necie znalazlem jakies infomacje dotyczace montazu ale dla sedana. Dla touringa jest zupełnie coś innego. w innym miejscu sa tunery i jescze kilka detali. Jak wyglada sprawa dołozenia tej navi. Wyczytalem gdzies ze wystarczy wymontowac fotel kierowcy i tylna kanape i rzecz jasna lewy tyl bagaznika ale jak wtedy podłaczyc te wtyczki z glosnikami.

Żeby położyć wiązkę trzeba zdemontować fotel kierowcy, listwy przypodłogowe wewnętrzne, tylna kanapę, tylny dywan, lewą str bagażnika, a jeśli ta twoja wiązka zawiera w sobie wiązkę audio to całe wnętrze...
Wtyczki od głośników idą do drzwi, do tylnych drzwi w słupek środkowy i dach w turasie...

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 13:21 
Forumowicz

no troche tego jest. Jeśli chodzi o dach to tam na pewno nic z tej wiązki nie idzie tylko jest gdzieś wpięte po lewej stronie bo tam mam wolną wtyczke taka samą jak na fotce. Jeśli chodzi o słupki drzwi to tam jest to wpiete???? bo wydaję mi się że do samych głośników to te kable nie dostaną

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 13:36 
Zacna persona forum

Kable głośnikowe w wiązce nawi jeśli są, są podpięte do tej dużej wtyczki idącej do drzwi przednich na samym dole, taka mała kostka, w drzwiach jest osobna wiązka, a do tylnych drzwi w słupku środkowym, więc te od navi maja sięgnąć tylko do słupka środkowego i tych dużych wtyczek z przodu idących do drzwi...

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 14:20 
Forumowicz

ok frrider. dzieki . Mając na myśli całe wnetrze chodziło ci jeszcze dodatkowo o konsole środkową i fotel pasażera no i listwy przyprogowe???? A powiedz mi jeszcze do czego jest ta wtyczka 2 pinowa na fotce. czy dobrze mi sie wydaje że jest od prądu????/ Dlaczego w tych wtyczkach do głośników w jednej jest tylko 2 piny a w drugiej jest ich chyba 7. skąd ta różnica

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 15:42 
Zacna persona forum

Mając na myśli całe wnętrze chodziło mi o.... albo inaczej - system nawigacji traktowany jest jako element doposażenia składający się z modułów, wiązki, którą wpina się w istniejącą instalację elektryczną. Tak było w moim przypadku, dołożyłem klocki w bagażnik, pociągnąłem wiązkę pod auto i wsio - z tym że moja wiązka od navi nie zawierała w sobie wiązki audio i w tym przypadku wystarczy zdemontować fotel kierowcy i listwy przypodłogowe po to żeby odchylić przednią cześć dywanu tak aby przeciągnąć pod nim wiązkę, zdemontować, tylną cześć dywanu, bądź też odchylić jej lewą cześć, no i kanapę, aby dostać się do dziury którą wiązka ma przejść do bagażnika, ale gdy twoja wiązka nawigacji zawiera w sobie wiązkę audio musisz dotac się do wtyczek idących do drzwi - wtedy musisz zdemontować już oba przednie fotele, i słupki środkowe bo przez nie idzie wiązka do tylnych drzwi...

Dlaczego we wtyczkach głośnikowych są różne ilości kabli ? - z bardzo prostego powodu, istniały różne wersje nagłośnienia, z różną ilością głośników dlatego do przednich drzwi trzeba doprowadzić sygnał do 3 głośników więc będzie 6 kabli natomiast w tylnych drzwiach jest tylko jeden głośnik więc dwa kable...

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 15:54 
Forumowicz

a kumam. no to ciekawe dlaczgo wiązki tak sie rożnia. Mi udało sie kupic mam nadzieje że wiązke z takiego samego tourasa jak ja mam z tym że wzbogaconą o navi. U mnie jest 10 głośników + woofer i ona wygląda tak samo jak moja jeśli chodzi o audio i mam nadzieje że moja stara też bedzie tak samo zrobiona i że nie trzeba bedzie kroić jakiś kabli tylko je powpinać i mam też nadzieje ze wtyczki nie różnią się przedlift a polift

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 16:19 
Zacna persona forum

Nie wiem co tam kupiłeś, ale z mojego doświadczenia wynika, że doposażając się w navi wiązki audio będącej w aucie się nie rusza o ile nie doposażasz się jednocześnie w jakieś lepsze audio np DSP, bądź HIFI zamiast stereo.
Wtyczki polift, przedlift różnią się tylko na wejściu do tunera audio - płaskie bądź okrągłe piny...

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 16:37 
Forumowicz

ok. no ja mam u siebie wlasnie wg vin niby HI-Fi ze wzmacniaczem wlasnie z tylu w lewym boczku i dziwi mnie to troche dlaczego wlasnie sa kable do głośników. No ale może tak ma być. niby tak patrzylem po kolorach kabli i instalacji mojej ktora jest jeszcze w aucie to niby jest to samo. jak dałbyś mi maila to podesłal bym ci w zasadzie calą wiązke po kawałku

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 16:48 
Zacna persona forum

Byc może dostałeś niepotrzebnie do wiązki navi bonusowo wiązkę audio z auta :)
Czasami sprzedający myślą, że to integralna cześć, tak samo jak anteny w słupkach a tego nie potrzeba zmieniać - przynajmniej ja nie musiałem...

PostNapisane: 26 grudnia 2011, 19:37 
Forumowicz

być może. ale ta wiązka jest wplątana w reszte wiec nie sądze aby byla osobno ale musze się przyglądnąć dokładniej. Dodatkowo ja jeszcze musze wybebeszyć prawą część bagażnika bo kable ida wnęką koła zapasowego na prawą strone, zasilanie tam jest gdzieś wpięte oraz subwoofer

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1