BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 11:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] podłączenie tylnych głośników pod wzmacniacz
PostNapisane: 20 września 2012, 11:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witajcie,

potrzebuję pomocy w sprawie podłączenia tylnych głośników pod wzmacniacz - już tłumaczę o co chodzi ...

posiadam e46 touring, kupiłem z radiem Alpine (wysoki model z ekranem i DVD) powiem, że jakośc dźwięku była niesamowita, bas był jak na moje wymagania bardzo fajny. Grało to radio na fabrycznych głośnikach (bez zestawu HK czyli 4 głośniki z przodu i 2 w bagażniku).
Radio kompletnie nie przypadło mi do gustu, poza tym, że ładnie grało. Wymieniłem je na fabryczny model CD - udało mi się dorwać odtwarzające MP3 - także wg wypas. Sprawa się komplikuje o tyle, że jakość spadła, może jakość nie tak bardzo jak sam bas :(

pomyślałem, żeby podpiąć tylko tylne głośniki pod wzmacniacz, gdyż na tamtym radiu grały one o niebo lepiej! przód może zostać tak jak jest.
chciałbym te głośniki podpiąć pod wzmacniacz, lecz zamiast przewodem RCA zrobić to fabrycznymi przewodami od głośników, tylko, ze nie wiem czy to się tak uda podłączyć ?

proszę o pomoc, kogoś kto ogarnia temat
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] podłączenie tylnych głośników pod wzmacniacz
PostNapisane: 20 września 2012, 15:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
nie możesz podłączyć sygnału z tylnych głośników do wejścia wzmacniacza bo tam jest o wiele większe napięcie niż takie jak ma być na wejściu wzmacniacza czyli rzędu kilkadziesiąt mV jak tak zrobisz to spalisz wzmacniacz ;)

PostNapisane: 20 września 2012, 15:45 
Pierwsze kroki

hmm kurcze to w takim razie jak wyjść z radia przewodem RCA ? idącym do wzmacniacza, do którego podpięte będą tylne głośniki ?
planuję zakup jakiegoś wzmacniacza między 20-40W RMS - myslę, że to wystarczy w zupełności.

w poprzednim aucie w radiu fabrycznym w kostce radia były wyjścia line-out na przednich i tylnych głośnikach, co dawało taki efekt ze sub ściszało się razem z głośnikiami albo tylnymi, albo przednimi w zależności od podłączenia.

tu suba nie planuję, gdyż słyszałem jak audio grało na radyjku Alpine i po prostu mnie zadziwiło :)

PostNapisane: 20 września 2012, 16:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
jeśli radio niema wyjścia na wzmacniacz to trochę lipa ze tak powiem, jest jeszcze takie wyjście: odszukać gdzieś schemat radia, na schemacie wejście sygnału do końcówki mocy radia i z tego miejsca zrobić wyprowadzenie na wzmacniacz :)

PostNapisane: 20 września 2012, 21:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jeśli nie ma wyjścia trzeba je po prostu wyprowadzić (możesz to zrobić sam albo zlecić to ogarniętemu elektronikowi) chodź sam tył podpinać pod wzmacniacz to nie wydaje się najlepszym pomysłem jeśli już to dał bym całość na wzmacniaczu.

A co do radyjka Alpine to jest klasa sama w sobie i nie da Ci tego żadne fabryczne radyjko BMW.

PostNapisane: 21 września 2012, 11:15 
Pierwsze kroki

wiem, to prawda,że alpine to górna półka, chciałem choć troszkę podnieść bas ;) stąd pomysł nad tyłem pod wzmacniacz, a wzięło się to stąd, że pod radiem alpine te głośniki tylne naprawdę grały super! bez porównania

PostNapisane: 21 września 2012, 11:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Dalej jestem zdania że jak montować wzmacniacz to niech będzie już od razu czterokanałowy :P

Jak coś możesz napisać na priv mam dość fajną Alpinkę do sprzedania właśnie czterokanałową :)

PostNapisane: 21 września 2012, 14:17 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=133519
kolego a z moich doswiadczen jak wezmiesz sygnal z przewodow fabrycznych pod wzmacniacz nic ci nie uszkodzi( sam tak robilem jak nie chcialo mi sie przeprowadzac orginalnych przewodow do wzmacniacza przez caly samochod, tak samo robil znajomy i bylo wszystko ok) tyle ze poprostu jak masz w radiu oddzielne ustawienia suba to nie bedzie ci dzialalo bo nie masz przeprowadzonego przewodu z radia do wzmacniacza

PostNapisane: 21 września 2012, 17:32 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523
Kod silnika: m52b25
Sa wzmacniacze ktore moga miec doprowadzone kable od glosnikow do wejscia hi input level a jesli wzmacniacz nie posiada takiego wejscia to mozna sygnal z tylnych glosnikow przerobic na RCA za pomoca specjalnej przejsciowki do nabycia na aledrogo lub ebay. Ja tak zrobilem u siebie w e46 i bylo super przejsciowka nie jest droga.Nazywa sie to chyba hi-level converter.I tyle.
Tez jestem za podlaczeniem wszystkich glosnikow pod wzmaka i mozna jeszcze dozucic korektor graficzny i jest miodzio nawet na ori radiu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1