BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] NCS Expert i poprawienie niektórych ustawień auta
PostNapisane: 23 września 2012, 02:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
Witam

W ramach ciekawostki postanowiłem założyć temat odnośnie poprawienia funkcjonalności samochodu i pozbycie się niektórych błędów z poszczególnych modułów.

Wpadłem na to w sumie dość przypadkiem, po tym jak wyczytałem na jednym z zagranicznych forów, że można aktywować nos klauna (dioda LED na lusterku, sygnalizująca obecność alarmu) nawet w aucie które nie posiada alarmu fabrycznego, bowiem jest to sterowane przez moduł GM5. Jutro zaczynam z tym walkę i zobaczę co uda mi się zdziałać ;)

Co do samych ciekawostek, okazuje się że połowa moich modułów jest rozkodowana (nieprawidłowe wartości dla parametrów), co powoduje chociażby nieprawidłowe działanie automatycznego pozycjonowania reflektorów i sypanie błędami czujników poziomowania w INPA

Ogólny zarys przedstawia się tak:
- zgrywamy poszczególne moduły z auta
- odpalamy NCS Dummy, wybieramy rodzaj nadwozia i wersję modułu, po czym otwieramy plik TRC z danego modułu zgrany z auta
- eksportujemy na podstawie naszego pliku TRC dane modułu przez opcję TRACE, zaznaczając wszystkie parametry do eksportu
- teraz w uzyskanym pliku TXT z eksportu posiadamy spis parametrów wraz z poszczególnymi wartościami
- obok wartości na końcu mamy wyświetlone informacje w stylu XENON+PU00+!ALC+!CSL, co można przetłumaczyć jako 'ksenon na wyposażeniu, moduł świateł po roku 2000, bez automatycznych świateł, auto nie jest M3 CSL) - tłumaczenia dla tych danych można wyszukać w katalogu DATEN w NCS Expert w pliku E46AT.000 (dla E46)
- na podstawie danych wypisanych z boku przypisujemy odpowiednie wartości dla poszczególnych parametrów

W efekcie powinniśmy się pozbyć błędnych wskazań różnych elementów i możliwe że uda mi się w końcu aktywować kilka rzeczy które do tej pory nie chodziły jak należy ;)
Jeśli komuś zdarzyło się nieprawidłowo zapisać jakąś funkcję, zresetować ustawienia modułów, to warto żeby takie działanie przeprowadzić ;) ...czasem ponoc tez po rozlaczeniu aku mozna miec rozregulowane pewne wartosci (np niektorym przestaly kierunki sygnalizowac zamykanie/otwieranie auta, lub przestaly sie skladac lusterka etc)

Ponadto w ramach ciekawostek dla użytkowników Cabrio i Coupe, jest funkcja, która ułatwia wsiadanie do auta - po wciśnięciu dwukrotnie przycisku otwierania drzwi opuszcza się szyba kierowcy całkowicie, żeby łatwiej było wsiąść do auta jak ktoś nam stanie blisko auta na parkingu;)

FERNBEDIENUNG_1
einstiegshilfe

FERNBEDIENUNG_2
einstiegshilfe

FERNBEDIENUNG_3
einstiegshilfe

FERNBEDIENUNG_4
einstiegshilfe

indywidualnie ustawiane dla kazdego z 4 kluczy...
jutro z tym powalcze i dam znac o efektach ;)

jesli ktos juz sie bawil w takie 'poprawianie elektroniki i indywidualnego wyposazenia' to niech sie podzieli newsami :P
najbardziej mi zalezy na chwile obecna na wprowadzeniu funkcji migania dla diody od alarmu, ale jeszcze nie wiem jak to ugryzc, bo dziala mi DWA, migaja kierunki przy zamykaniu i otwieraniu, ale DWA lapie bledy z syreny ktora nie jest podpieta i mozliwe ze przez to nie miga...

ma ktos jakis pomysl ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] NCS Expert i poprawienie niektórych ustawień auta
PostNapisane: 23 września 2012, 12:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330Ci
Fajna podpowiedź z Twojej strony, dzięki. U mnie po miesięcznym garażowaniu z odpiętym akumulatorem nie działa bluetooth :/ , więc może to przez właśnie takie rozkodowanie. W wolnym czasie pokombinuje.
blademccoy napisał(a):
najbardziej mi zalezy na chwile obecna na wprowadzeniu funkcji migania dla diody od alarmu, ale jeszcze nie wiem jak to ugryzc, bo dziala mi DWA, migaja kierunki przy zamykaniu i otwieraniu, ale DWA lapie bledy z syreny ktora nie jest podpieta i mozliwe ze przez to nie miga...

U mnie też migają kierunki przy otwieraniu/zamykaniu, nie mam podpiętej syreny, ale dioda pod lusterkiem miga po zamknięciu auta. Więc myślę, że brak syreny nie jest problemem. Jakby, co to mogę podesłać ustawienia mojego modułu i może drogą porównań dojdziesz, w czym problem.

PostNapisane: 23 września 2012, 12:43 
Zacna persona forum

Toxic napisał(a):
U mnie też migają kierunki przy otwieraniu/zamykaniu, nie mam podpiętej syreny, ale dioda pod lusterkiem miga po zamknięciu auta. Więc myślę, że brak syreny nie jest problemem. Jakby, co to mogę podesłać ustawienia mojego modułu i może drogą porównań dojdziesz, w czym problem.

byloby to na pewno bardzo pomocne ;) bylbym wdzieczny za wiadomosc na priv z ustawieniami ;)

wlasnie kieruje sie do auta zeby zgrac wszystkie ustawienia, wroce do domu, podepne pendrive do stacjonarki i bede lecial po kolei wszystkie parametry i wartosci... moze cos mi sie uda zdzialac ;)

Toxic napisał(a):
U mnie też migają kierunki przy otwieraniu/zamykaniu, nie mam podpiętej syreny, ale dioda pod lusterkiem miga po zamknięciu auta.

no wlasnie przypuszczam jeszcze jedna opcje, chociaz wydaje mi sie ze malo prawdopodobna... spalona dioda - jak wlacze w inpie w module DWA testy w dziale 'ACTIVATE' to dioda w ogole sie nie zapala, mimo ze jest opcja 'Alarm LED test'... aczkolwiek wtedy INPA powinna podac mi blad ze dioda ma otwarty obwod (bo widzialem ze kilka osob w E39 ma taki blad jak nie maja w ogole diody, a maja wlaczone DWA)... w kazdym badz razie w ostatecznosci biore pod uwage rozebranie lusterka i sprawdzenie miernikiem czy jest przeplyw pradu przez diode ;) ewentualnie sprawdzenie czy na pinach od diody jest napiecie

UPDATE
po licznych próbach walki z lusterkiem, zdjąłem je i zacząłem sprawdzać czy obwód jest zamknięty na poszczególnych pinach... dioda powinna być na pinach 8 i 9, więc sprawdziłem w kostce od lusterka i nie ma zamkniętego obwodu, więc to już zacząłem podejrzewać że padła dioda i muszę rozebrać lusterko... w końcu lusterka nie rozebrałem bo bałem się że je pokiereszuję, bo ciężko było odczepić przedni panel od lustra, więc poszedłem do auta sprawdzić czy na kostce od auta jest napięcie do lustra na pinach 8 i 9 przerywane do diody... co się później okazało - w kostce od auta mam pin 8, ale nie ma pinu 9, wiec kabel nie jest w ogole pociagniety od DWA/GM5 nawet... wiec jak nie blyskalo tak blyskac nie bedzie...

ponizej pinout kostki jakby ktos potrzebowal:
Pin 1 +12V when car is put in reverse, I believe so Auto Dimming is disabled while
Pin 2 -BLANK- NO CONNECTION
Pin 3 +12V Ignition source (Power Auto Dimming circuitry)
Pin 4 +12V Constant source (I-Bus for Assist)
Pin 5 Parking light +1.5V (used to light the Assist buttons)
Pin 6 ?????
Pin 7 +12V Constant source (Power "reciever" for remotes)
Pin 8 +12V Constant source
Pin 9 LED kathode (-) This is the clown nose LED
Pin 10 Ground

tutaj kilka schemtatow: http://www.bmw330i.info/projects/mirror.php

tak wiec przystepuje do dalszej pracy nad zmiana modulow ;)

UPDATE 2:
ok, tak wiec walczylem dzisiaj z tym wszystkim z NCSem, poprawilem wiekszosc parametrow zgodnie z tym co podpowiadal NCS Dummy, w efekcie udało mi się uzyskać głównie poprawę w odniesieniu do ustawień świateł - teraz poziomują się nieco lepiej niż poprzednio, co moim zdaniem jest na plus, aczkolwiek nie jest to jakieś istotne :P

poza tym z bajerów i pierdół włączyłem sobie przy okazji:
- w przypadku awarii kierunkowskazow z tylu, miga swiatlo stop zamiast kierunku (moduł ALSZ)
- przy otwieraniu auta jesli klikne 2x przyciskiem otwierania drzwi, po otwarciu drzwi kierowcy opuszcza sie szyba, zebym mogl latwiej wsiasc na ciasnym parkingu (moduł GM5)
- jak zarygluje auto, a mam otwarty bagaznik (np brak mi rąk do tego zeby zabrac zakupy z auta i trzymac kluczyk), to po zamknieciu bagaznika auto potwierdza kierunkowskazami ze zostalo zamkniete (moduł GM5)
- alarm przy pozostawieniu kluczykow w stacyjce i otwarciu drzwi (moduł AKMB)

z migajaca lampka pod lusterkiem niestety nie udalo sie nic zdzialac, zeby zaczela swiecic, bo okazalo sie ze nie ma pinu od diody w kostce od strony auta :P

przy okazji okazało się że BRAKE FORCE DISPLAY jest sterowany przez 2 moduły - ALSZ i AKMB, ale w to mi sie juz nie chcialo bawic :P

PostNapisane: 24 września 2012, 07:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E61 535D LCI
Kod silnika: M57N2
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=164424
blademccoy napisał(a):
- przy otwieraniu auta jesli klikne 2x przyciskiem otwierania drzwi, po otwarciu drzwi kierowcy opuszcza sie szyba, zebym mogl latwiej wsiasc na ciasnym parkingu (moduł GM5)

Miałem tą funkcję w samochodzie aktywną zanim zacząłem się bawić w kodowanie. Potem mi to przestało działać i nie potrafiłem tego już włączyć :dontgetit: Wystarczy tylko ustawić einsteighilfe dla wszystkich kluczyków?

PostNapisane: 24 września 2012, 11:36 
Forumowicz

Moje BMW: e46
blademccoy napisał(a):
- jak zarygluje auto, a mam otwarty bagaznik (np brak mi rąk do tego zeby zabrac zakupy z auta i trzymac kluczyk), to po zamknieciu bagaznika auto potwierdza kierunkowskazami ze zostalo zamkniete (moduł GM5)

Jeśli możesz napisz która funkcja za to odpowiada. Super sprawa z tym powiadamianiem.

PostNapisane: 24 września 2012, 11:59 
Zacna persona forum

tomash napisał(a):
Wystarczy tylko ustawić einsteighilfe dla wszystkich kluczyków?

tak jest ;)

5oul napisał(a):
Jeśli możesz napisz która funkcja za to odpowiada. Super sprawa z tym powiadamianiem.

moduł GM5

QUIT_OPT_SCHAERF_KLAPPE
aktiv

z tego co zauwazylem to brakuje tej opcji do doskonalosci zeby informowala o tym ze auto jest zaryglowane jesli np otwierasz bagaznik z pilota po zamknieciu auta wczesniej... dziala tylko jesli zamkniesz auto majac otwarty bagaznik

PostNapisane: 24 września 2012, 12:07 
Przyjaciel forum

Dziś sprawdzę, dzięki :)

PostNapisane: 24 września 2012, 14:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
blademccoy, Jedna tylko uwaga, bo widziałem Twój post na temat ładowania 13.3V
Jak zasiadasz do kodowania na dłuższą chwilę do radzę naprawdę podłączyć dobry prostownik, bo wysypać moduł można naprawdę
bardzo łatwo przy niskim napięciu

Poza tym dobra robota :ok:

PostNapisane: 25 września 2012, 18:35 
Przyjaciel forum

blademccoy napisał(a):
tomash napisał(a):
Wystarczy tylko ustawić einsteighilfe dla wszystkich kluczyków?

tak jest ;)

No i zadziałało, dzięki! ;)

PostNapisane: 4 października 2012, 17:31 
Forumowicz

Kod silnika: M47
blademccoy - mozesz mi wrzucić link do działającego Dummy ?:)

Pomyślę też w tedy nad tym naszym BFD...

PostNapisane: 4 października 2012, 18:02 
Zacna persona forum

PestD1 napisał(a):
blademccoy - mozesz mi wrzucić link do działającego Dummy ?:)

http://www.filecrop.com/ncs-dummy-bmw.html

ten plik w ZIPie ;) ...musisz miec rozpakowane na kompie na ktorym to odpalasz NCS Expert gdzies, bo musisz wybrac katalog z plikami daten z NCSa zeby dummy go zaczytal ;)

jakby Ci sie udalo to git ;) ...ja na razie ustalilem ze chyba dwa moduly za to odpowiadaja - od strony modulu swiatel ALSZ jest kilka funkcji definiujacych jak sie maja swiatla zachowywac, a od strony 'wnetrza' w AKMB jest kilka funkcji odpowiedzialnych za 'sygnal uruchamiajacy BFD' tak mi sie wydaje... ;) ...mi sie juz nie chcialo w to bawic tym bardziej ze LEDow nie mam z tylu, a wydaje mi sie ze na zarowkach bylby kiepski efekt... co najwyzej moznaby pomyslec w moim przypadku np zeby sie awaryjne zamigaly jak mi sie ABS uruchomi, albo mocniej rozswietlily zarowki... no ale trzeba rozgryzc na jakiej zasadzie to dziala w pierwszej kolejnosci ;)

PostNapisane: 4 października 2012, 18:15 
Forumowicz

Kod silnika: M47
Ok , zassane , jutro popatrzę na te moduły , akurat ledy przyjdą i zmontuje to wszystko do kupy :)

PostNapisane: 19 sierpnia 2013, 02:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330CI
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147307

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131559
i jak sie potoczyla sprawa uruchomienia BFD ?

Jest-->>BMW E46 330CI<<--
Bylo-->BMW E46 320CI<--

PostNapisane: 19 sierpnia 2013, 15:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330xi
Blade, a mógłbyś napisać jak skonfigurowałeś alarm w przypadku pozostawienia kluczyka? Walczyłem z tym dziś, ale poległem. Przy zuendschluessel_warnung mam aktiv i w jeszcze jednym parametrze z zuendschluesel (nie pamiętam nazwy) mam piezo. I generalnie nic się nie dzieje. Proszę o poradę.

PostNapisane: 22 sierpnia 2013, 22:49 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330CI
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147307

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131559
widze ze temat i pytania bez odpowiedzi...

Jest-->>BMW E46 330CI<<--
Bylo-->BMW E46 320CI<--

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 11:15 
Specjalista

Kod silnika: MXXBXX
Garaż: E36 Coupe Black Bitch http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1307309

FunPage E36 Coupe Black Bitch http://www.facebook.com/e36bbcosmos/
Ciekawy temat i tez dodam coś od siebie jak tylko wróce z pracy :)

PostNapisane: 23 sierpnia 2013, 13:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Cytuj:
blademccoy napisał:
w przypadku awarii kierunkowskazow z tylu, miga swiatlo stop zamiast kierunku (moduł ALSZ)

Czy można prosić o info, w jakim module zmienić ustawienia, żeby ta funkcja zadziałała?

PostNapisane: 25 sierpnia 2013, 22:10 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
ALSZ lub LSZ

PostNapisane: 19 grudnia 2013, 07:44 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA Touring
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=123227
Nie chcę zakładać nowego wątku, a tutaj chyba jest najodpowiedniejsze miejsce. Otóż wymieniłem wzmacniacz DSP w mojej E39 touring (polift), na używanego UTLOEWE z E38. Zakupiony amp obsługiwał wcześniej nawigację 4:3, której u mnie nie ma - jest MID z funkcją BC. W efekcie na dzień dobry po podłączeniu dźwięk był tylko przez ok. 40 sek. po czym zalegała cisza. Podłączyłem się więc NCS-em i po edycji pliku FSW_PSW_MAN dla modułu DSP zmieniłem e38 na e39/2, zaś jednostkę sterującą (BEDIENELEMENTE) z "bordmonitor" na "mid basis". Teraz muza gra już cały czas, jest też dostęp do korektora i innych opcji. Ale dźwięk pozbawiony jest głębokiego basu i niewiele daje też zabawa equalizerem, poza tym nie świeci się diodka obok przycisku "dsp" na panelu MID. INPA pokazuje że opcja "loudness" jest wyłączona - to jest właśnie ten głęboki bas którego poszukuję - można ją sobie włączyć w ramach testu (wtedy to aż łeb urywa :-)), ale jak zakodować na stałe??? Od razu mówię że opcja kodowania DIS-em odpada, bo program nie widzi kabla (odpalane z wirtualnego XP na win7 ultimate 64bit) Poniżej wrzucam obecne parametry z pliku FSW_PSW_MAN, można tu coś jeszcze zmienić/dodać żeby opcja "loudness" była dostępna/aktywna?

Z góry dzięki za pomoc!

NICHT_BELEGT
wert_01
CODIERUNG_ERFOLGT
codierung_erfolgt
BAUREIHE
e39
BEDIENELEMENTE
mid_basis
FILTER_FZG_BLOCK_1
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_10
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_11
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_12
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_13
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_14
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_2
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_3
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_4
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_5
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_6
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_7
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_8
e39/2
FILTER_FZG_BLOCK_9
e39/2
FMID_BEDIENUNG
e39
e39/2
e53
l30
GAL_DEFAULT
gal_2
HECKDELAY
e39/2
m_sound
MITTENFREQUENZ_BAND1
standard
SCHWELLE_LOUDNESS
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
START_PEGEL_GAE
e38
e39
e39/2
m_sound
GAE_BLOCK_1
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
GAE_BLOCK_10
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
GAE_BLOCK_11
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
GAE_BLOCK_12
e38
e39
e39/2
m_sound
GAE_BLOCK_13
e38
e39
e39/2
m_sound
GAE_BLOCK_2
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
GAE_BLOCK_3
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
GAE_BLOCK_4
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
GAE_BLOCK_5
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
GAE_BLOCK_6
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
GAE_BLOCK_7
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
GAE_BLOCK_8
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
GAE_BLOCK_9
e38
e39
e39/2
e53
m_sound
l30
NENNER_LOUDNESS
e39/2
e53
SKAL_FZG_BLOCK_1
e39/2
SKAL_FZG_BLOCK_2
e39/2
SKAL_FZG_BLOCK_3
e39/2
SUBWOOFER_KOPPLUNG
standard
SW_ALLE
e39/2
ZAEHLER_LOUDNESS
e39/2
e53

Jeśli masz w swojej E38/E39 opcję składania lusterek która nie działa, a WD40 nie pomaga, to zapewne padł silniczek. Dysponuję zamiennikiem (wątek: viewtopic.php?f=1&t=41753), zapraszam na priv :-)

PostNapisane: 21 grudnia 2013, 06:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Spróbuje zakodować ten moduł pustym plikiem .man

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1