BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 23:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] Brak dźwięku w radiu, S.O.S. fail i telefon kaput :(
PostNapisane: 23 stycznia 2011, 10:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330 xi
Kod silnika: n52
Od niedawna cieszę się swoim pierwszym BMW 330xi. Zasadniczo wszystko pięknie działa... ale. Radyjko/CD (Professional) niby działa, odtwarza, ale nic nie słychać - pokrętło głośniej ciszej jakby martwe. Wyświetla się na komputerze błąd połączenia z SOS. Kiedy wchodzę w MENU w radiu to w miejscu PHONE są tylko dwie kreski więc zero szans na jakąkolwiek konfigurację, czy sparowanie z komórką. Sprawdziłem mam w bagażniku moduł Bluetooth (TCU?) Gdzieś czytałem, że ktoś miał podobną sytuację po rozładowaniu aku, ale nie znalazł rozwiązania, też miałem przygodę z aku... nie wiem czy to coś pomoże. Po podpięciu komputera nie wychodzą błędy związane z radiem/audio/telefonem/elektroniką. Generalnie HELP.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E90] Brak dźwięku w radiu, S.O.S. fail i telefon kaput :(
PostNapisane: 25 stycznia 2011, 01:27 
Pierwsze kroki

To dodam jeszcze, że sprawdziłem dziś wszystkie bezpieczniki i jakichś tam brakowało, ale chyba mogły być opcjonalne, bo nic dodanie właściwych nie poprawiło. Żaden nie był spalony. Jakiekolwiek pomysły?

PostNapisane: 25 stycznia 2011, 14:30 
Zacna persona forum

Hm.... ja miałem problem jak były mrozy że radio mi przerywało grało i na 2 sek cisza znowu grało i tak bez przerwy po 4 dniach wszystko wróciło do normy , spróbuj odłączyć aku na 20min

PostNapisane: 25 stycznia 2011, 21:33 
Pierwsze kroki

Tak się właśnie boję, że jeśli to nie coś mechanicznego jak przerwany przewód (światłowód?) pomiędzy np. radiem a amp, to może być wywołane awarią aku. Samochód zanim do mnie trafił stał jakieś 4 m-c bez prądu. A istnieją jakiś może prosty sposób na osobne posprawdzanie poszczególnych komponentów - radio, amp, moduł BT, głośniki...?

PostNapisane: 29 stycznia 2011, 20:11 
Pierwsze kroki

No i zagadka rozwiązana... chyba. Moduł BT padnięty - dookoła niego było pełno takiego białego nalotu, wymontowałem, otworzyłem skrzynkę, a tam jedna z płytek spalona i wewnątrz też pełno tego pyłu - chyba efekt utleniania, przyspieszonego, materiału obudowy. Jak się okazało telefon, radio i wzmacniacz łączone są w pętlę światłowodem, jeśli pętla gdzieś jest przerwana - przez przewód lub niesprawne urządzanie - występują objawy jak te opisane przeze mnie wyżej. Używane skrzynki chodzą po 500-800 złotych, ale nie tak prosto jest dobrać i podobno trzeba dokodowywać. Ja dałem swoją do naprawy - człowiek twierdzi, że za 500 zł mi ją naprawi i da gwarancję... nie mam nic do stracenia. Wątek można zamknąć, ewentualnie dam znać jak po naprawie. :looka:

PostNapisane: 7 lutego 2013, 20:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 545i
Tak to jest, że mówią, iż dadzą znać co i jak,ale jak to zazwyczaj bywa słuch zaginął :mur: Mam taki sam przypadek w E61 z navi prof i się zastanawiam czy dać do naprawy czy może używkę kodować...

PostNapisane: 8 lutego 2013, 13:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 325
Kod silnika: 320
Ja mialem bardzo podobny problem ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1