BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] skrzynia/tuba basowa w sedanie
PostNapisane: 20 listopada 2013, 13:26 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Witam, szukałem lecz się nie doszukałem, gdyż pewnie nikt takich pytań nawet nie zadaje.
Jestem posiadaczem bmw e46 w sedanie z '99 roku i chciałbym zamontować w nim tubę basową bądź skrzynię basową.
Problem jest taki iż mam nierozkładalną oraz dosyć szczelną "kanapę" tylnią i wydaje mi się iż wkłądanie basowej tuby/skrzyni
do bagażnika nie da efektu jaki bym sobie życzył, gdyż kumpel ma w kombi tube i ładnie to z bagażnika buczy, a u mnie jak to będzie wyglądać?
Jak słychać? Ktoś ma i mógłby się podzielić wrażeniami? Jeżeli tak to co kupić w takim przypadku? Dodam iż moje nagłośnienie wewnątrz auta ma idealne brzmienie i jakość dźwięku zniewala, lecz nic nie posiada nic co by wydawało jakikolwiek basowy dźwięk i czuję niedosyt, gdyż muzyki słuchać uwielbiam.
Czkeam na odpowiedzi :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] skrzynia/tuba basowa w sedanie
PostNapisane: 20 listopada 2013, 14:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320D
Kod silnika: m47
Garaż: murowany
możesz w półce zrobić bass reflex ;)

PostNapisane: 20 listopada 2013, 17:11 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Nie jeden sedan jeździ z dobrym nagłośnienie i nie jeden ma kanapę bez możliwości składania. Poczytaj kilka tematów na forum a będziesz wiedział co można zrobić z tym fantem... jeśli chodzi o skrzynię to dobry przetwornik zasilony dobrym piecem w obudowie BR - Bas Reflex da radę :)

Tub nie montujemy w autach których ma być dobry nie tekturowy bass...

Idealne brzenie czyli jaki to według Ciebie dźwięk ?

PostNapisane: 20 listopada 2013, 19:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318 E46
Kod silnika: M43TU
Osobiście posiadam 2 głosniki Alpine o mocy 600 rms każdy w skrzyni i w środku efekt jest bardzo miły, fotelki drgają, bas brzmi bardzo przyjemnie, gorzej na zewnątrz, klapa trzeszczy a pod tablice rejestracyjną musiałem wcisnąć prawie całą tube silikonu bezbarwnego bo grała koncerty pt. Dźwięk rozpadającego się samochodu, gdy otworzę tylną klape i podniosę ją tworząc szczeline 5cm to wylatuje bass miażdzący mózg :D na pewno chociażby w hatbacku efekt byłby lepszy no ale cóż poradzić jak ma się sedana :)

PostNapisane: 20 listopada 2013, 20:22 

Mówimy o dopełnieniu sceny którą buduje zestaw na przodzie czy o jak największym ciśnieniu ? :hyhy:

PostNapisane: 20 listopada 2013, 20:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318 E46
Kod silnika: M43TU
Gdzieś kiedyś czytałem post użytkownika Bmw serii 5 i posiadacza skrzyni basowej o mocy 150 lub 300 watt mocy muzycznej, dokładnie nie pamietam, narzekał że w środku nie ma żadnego efektu, napisał również iż w jakimś golfie dawała bardzo dobry efekt. Jeżeli tylna kanapa nie posiada podłokietnika z jakimś przelotem to ciężko będzie uzyskać zadowalający efekt małym sprzętem a przecież też nie ma sensu wydawać pieniędzy i marnować miejsca w bagażniku po to żeby tylko sobie coś tam prykało. Niestety półka pod szybą też jest bardzo szczelna, trochę może pomóc wyciągnięcie wytłaczanek z wygłuszeniem spod głośników w półce :)

PostNapisane: 20 listopada 2013, 21:14 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Chyba znalazłem rozwiązanie na moje troski, są to 2 głośniki basowe do drzwi dodatkowe, boczne o mocy 150 watt każdy ;)
subofery nie przejdą, bo trzeba by było rzeczywiście kupić mega potężny lub strugać tył auta.
Dzięki wielkie za pomoc ;)

PostNapisane: 20 listopada 2013, 21:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Najlepiej wyjąc w ogóle tylne głośniki. Z dobrym przodem i tubą z tyłu są one niepotrzebne.

PostNapisane: 20 listopada 2013, 22:03 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47 teraz M54B25
Wez zdejmij wykładzinę w bagażniku tą która zakrywa blachę kanapy i tam jest wycięcie na tunel na narty.Jest przyspawany punktowo w kilku miejscach.Wywal to i troche basu ci wpadnie do środka a nie będzie widać bo zasłoni ci wykładzina bagażnika

PostNapisane: 20 listopada 2013, 22:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
pod oslona tylnej polki masz mate wygluszajaca- pozbadz sie jej, poza tym wyrzucilbym tylne glosniki i powiekszyl otwory na maksa, aby maskownica je zakryla

PostNapisane: 20 listopada 2013, 22:48 

Przetwornik około 500 RMS-U (faktycznej mocy a nie tej wypisanej na pudle) w skrzyni bass reflex da radę dopełnić scenę z przodu (słuchałem) Udaj się do zakładu montującego Car Audio może mogli by Ci podpiąć coś na próbę... a wtedy odpowiesz sobie sam najlepiej na pytanie czy takie coś spełni Twoje oczekiwania :)

PostNapisane: 21 listopada 2013, 17:13 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52
Swego czasu miałem u siebie suba...
Była to skrzynia bas reflex bodajże LANZAR max 12. nie wiem jaką on mocą się cechował, producent podawał 500w.
Na początku wcale to nie grało do środka po wyjęciu wygłuszenia oparcia klapy, tej metalowej blachy zaczęło dmuchać bassem już całkiem całkiem tylko tani głośnik to słaba jakośc pamiętaj

W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno bardzo fajnie, ale to bardzo fajnie, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1