BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [AUDIO] [E46] Jak aktywować AUX w BMW E46 radio na wigacją
PostNapisane: 25 maja 2014, 21:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich serdecznie :)

Jestem nowy na forum, ponieważ od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem BMW 318ti E46 z lutego 2003 r..
Za wpadki proszę o wyrozumiałość :wstyd:

Chciałbym odgrzać temat, który wielokrotnie się przewijał na forum ... Jak w temacie ... chodzi mi jak aktywować AUX.

W moim BMW posiadam radio na kasety z małą monochromatyczną nawigacją (4:3). Nie chciałbym rezygnować z oryginalnego radia i wkładać tzw. "choinkę" ;) Pozostają więc dwa wyjścia: emulator zmieniarki (choć nie jestem pewien czy będzie działał) albo zrobić kabelek do aux.

Dane z radia:
6512 6923175-01
108788 10
GERMANY
12-02
BMW MULTI-INFO RADIO
PH709021116518

Jeśli chodzi o sprawdzenie SW, to niestety metoda wyłącz, włącz radio i przytrzymaj ponad 10 sekund MODE nie przyniosła rezultatu, ale w ustawieniach radia znalazłem SW 4-2/12.
Z informacji na forum wyczytałem, że aby podłączyć aux musi być radio po 09/2002 i wersja SW większa od 43. Wydaje mi się, że zgodnie z danymi na naklejce radia, radio jest z grudnia 2002 r., niestety wersji SW nie jestem w stanie rozszyfrować.

Z tyłu radio ma złącze X18126, X13321 oraz X18805
Do złącza X18126 wiadomo podpięta jest duża wtyczka.
W X13321 nic nie jest wpięte,
Do X18805 wpięta jest wtyczka. Rozebrałem ją i wiem, że są tyko 3 przewody, podłączone są do 3, 5 i 10 pinu. Zgodnie ze schematem wynika, że dotyczą nawigacji. Po wypięciu wtyczki z wyświetlacza uciekły opcje komputera pokładowego oraz nawigacji.

Zgodnie ze schematem znalezionym na forum zrobiłem kabelek z dwoma kondensatorami i rezystorem. Wypiąłem wtyczkę z gniazda X18805, podpiąłem się do pinu 4 AUX input - masa, 8 AUX Input Right+, 9 AUX Input Left + ..... i nic radio grało i tyle. Nie pojawiła się opcja AUX. Przycisk MODE pozwolił na wybieranie pomiędzy radiem i kasetą.

Proszę bardzo o pomoc, czy radio posiada opcję aux, jeśli tak, to jak to zrobić, czy wina może tkwić w moim wykonaniu kabelka. :rozpacz:

Tomek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [AUDIO] [E46] Jak aktywować AUX w BMW E46 radio na wigacją
PostNapisane: 4 czerwca 2014, 13:12 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 2003
Kod silnika: M47 D20TÜ
mam ten sam problem więc odświeżam wątek i prosimy z kolegom o pomoc... bo ileż można słuchać radia. ;/

Tytuł: Re: [AUDIO] [E46] Jak aktywować AUX w BMW E46 radio na wigacją
PostNapisane: 4 czerwca 2014, 17:57 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 3 E46
Kod silnika: M54B30
Też kiedyś rozglądałem się za tym aux ale nie zagłębiłem się w temat więc też szukam informacji o tym... dodam że widziałem zdjęcia oraz opis że w kostce od radia wpinało się przewody...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1