BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 02:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Radio ori 1999r problem z laserem
PostNapisane: 17 listopada 2015, 00:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M43B19
Witajcie fanatycy ! :) dziś przychodzę do was z taki problemem a mianowicie wyczyściłem laser bo przyczyny były takie oryginały czytał zgrywane tez ale nie wszystkie do tego powyżej 8 tracka na płycie radio zaczynało wariować i wywalało CD-ERROR no to postanowiłem wyjąć te radio i przeczyścić je (Business CD z górką klapką "wciskaną" nie przykręcana) jak się już tam dostałem pod kontem bo dojście nie łatwe popsikałem perfumami wacik i przetarłem nie ukrywam ze mogłem trochę za mocno przycisnąć laser i teraz już w ogóle jaką płytę nie wsadzę od razu wywala mi CD-ERROR :rozpacz: i teraz mam pytanie dostawał się ktoś do lasera sam ? gdzieś jakiś tutorial bo szukałem i nic nie mogłem znaleźć ponoć można laser podkręcić ale może ktoś się w to bawił i mi wytłumaczy/opisze ? Pozdrawiam :piwo:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Radio ori bmw e46 1999r problem z laserem
PostNapisane: 17 listopada 2015, 01:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Do takich rzeczy to się używa płyty czyszczącej.
To jest bardzo precyzyjny i skomplikowany mechanizm, nawet jeśli rozbierzesz go nie uszkadzając a potem poskładasz to i tak może nie działać bo coś się minimalnie przestawi. Rozbierałem dziesiątki takich odtwarzaczy blaupunkt philips i niestety jak już jest w częściach to po ptakach.
Lepiej kupić drugie radio zwłaszcza, że ceny teraz są bardzo niskie i za 200 bez problemu dostaniesz.

PostNapisane: 17 listopada 2015, 06:17 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
W sumie nic do stracenia nie masz więc pogrzebać możesz :hyhy:

PostNapisane: 17 listopada 2015, 19:41 
Pierwsze kroki

wandii napisał(a):
Do takich rzeczy to się używa płyty czyszczącej.
To jest bardzo precyzyjny i skomplikowany mechanizm, nawet jeśli rozbierzesz go nie uszkadzając a potem poskładasz to i tak może nie działać bo coś się minimalnie przestawi. Rozbierałem dziesiątki takich odtwarzaczy blaupunkt philips i niestety jak już jest w częściach to po ptakach.
Lepiej kupić drugie radio zwłaszcza, że ceny teraz są bardzo niskie i za 200 bez problemu dostaniesz.

kiedyś stare radia wiże tak czyściłem i wszystko pięknie grało dlatego tez tak i tu zrobiłem :( otworzyłem tą górną osłonę radia i widzę ze mechanizm "precyzyjny" wszystko małe ale nie lubię się poddawać bez walki widzie ze znasz ten temat mam do ciebie parę pytań czy jest możliwość ze przy przyczesaniu patyczkiem za mocno przycisnąłem i laser się "schował" ? muszę cały ten mechanizm rozbierać żeby do tego lasera się dostać i ten temat "podkręcania" ponoć na jakiś czas ale działa :zdziwko:

Ostatnio edytowano 17 listopada 2015, 19:44 przez patrykbmw95, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 listopada 2015, 19:44 
Pierwsze kroki

Szczurek1986 napisał(a):
W sumie nic do stracenia nie masz więc pogrzebać możesz :hyhy:

Dokładnie chociaż radio będzie grało haha :hyhy: bo transmiter i jego jakość do szału mnie doprowadza a puki co mam inne wydatki uszczelka miski, popychacze :zalamany:

Tytuł: Re: [E46] Radio ori 1999r problem z laserem
PostNapisane: 17 listopada 2015, 20:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Tutaj oprócz samego lasera i jego mechanizmu masz mechanizm przyjmowania i wyrzucania płyty który jest pełen sprężynek, zapadek, przesówek... Sam zobaczysz. Rozbierałem kilka mechanizmów, miałem po 3 takie same obok siebie mimo tego, że na pozór wszystko było tak samo to jeden działał a drugi po podłączeniu do prądu mielił mielił i po chwili wywalał błąd.
Podejrzewam, że winne było ustawienie początkowe lasera które przestawiłem i radio szukało początku płyty nie tam gdzie trzeba.

Ostatecznie chyba z 6 odtwarzaczy poskładałem 2 a reszta śmieci leży

PostNapisane: 20 listopada 2015, 22:02 
Pierwsze kroki

udało mi się wydostać laser bez większego problemu 20 min roboty niczym nie kręciłem wszystko jak rozkręciłem tak skręciłem laser także jak już go dorwałem w swoje łapy to soczewka wyglądała taka chropowata czy porysowana nie jakaś przejrzysta nie była coś zakłócał jej przejrzystość wiec czyściłem na początek na sucho nic spirytus tez nic pasta do polerowania no efekt się poprawił wiec wszystko poskładałem i coś tam chwile przetrzymało płytę już nadzieja ze działa i po chwili wywala CD-ERROR wcześniej od razu wywalało teraz chociaż chwile ją przetrzymało :przestraszony: i teraz pytanie idzie gdzieś nabyć nowy taki laser ? ewentualnie spasować jakiś inny ? wgl nie widziałem żadnego pokrętła do podkręcania mocy albo go nie zauważyłem ?

EDIT:

mam jeszcze jedno pytanko radio jest z 2000r blaupunkt z wyjściem na zmieniarkę cd znaczy tak myślę bo są piny pod kostką od radia czy zadziała mi pod tym radiem zmieniarka cyfrowa ? Ps znalazłem już nowy laser.

PostNapisane: 20 listopada 2015, 23:21 
Pierwsze kroki

Dobra podkręciłem laser o pół obrotu zobaczymy jutro czy zagra jak zagra bd stopniowo zmniejszał co by nie przegiąć :D

PostNapisane: 21 listopada 2015, 14:17 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jak zmienisz na nowe radio to fajniej zagra :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1