Witam Panowie. W tym miesiącu stałem się posiadaczem BMW e46 coupe z nagłośnieniem Harman Kardon. Sprzęt gra rewelacyjnie natomiast posiada jeden niepokojący mnie mankament.
Po przekręceniu kluczyka na zapłon, gdy tylko zapala się radio (MK3 lub MK4 - duża nawi, o dziwo bez nawigacji...

) zaczynają szumieć wszystkie głośniki. Szum jest dość głośny, bardzo rozpraszający, nie ustaje. Stacje odbierają bardzo dobrze, radio działa. Przy podgłaszaniu szum nie zwiększa się, jest ciągły. Ustaje dopiero po wyłączeniu samochodu (wyłączeniu radia).
W konsolce jest przycisk od wzmacniacza harman kardon, po jego włączeniu/wyłączeniu nie ma żadnej różnicy.
Ktoś napisał że może być to zapalniczka, jednak po jej wyjęciu nie ma żadnej poprawy.
Szum jest od zapalenia się radia cały czas taki sam.
Co może być powodem takiej usterki? Nie jestem pewny, czy szum był przy kupnie samochodu, ale daje sobie głowę uciąć, że coś namieszałem w opcjach zaraz po kupnie, gdy tankowałem samochód, niemniej jednak przeklikałem już w tym radiu wszystko i nic nie wskazuje na poprawę, stąd pytanie, co zewnątrz może powodować usterkę?
Serdecznie pozdrawiam