wojju, no pisałem przecież że też jestem przeciwnikiem jajek ale jeśli on nie chce mieć tuby i myśli albo nad jajkami albo nad 13cm to ma prosty wybór żeby mieć bass. A tutaj piszesz o przygotowaniu przodu pod głośnik a czemu nie napiszesz tego samego z tyłem. Półkę też można przygotować elegancko. Podstawową przewagę jaką ma tył jest to że jest większa przestrzeń za głośnikiem która rezonuje. Na przód to ja bym wstawił raczej jakieś średnio-wysokotonowe głośniki a bass z tylnej półki. Ale stwierdzenie że bass ma iść w tylną szybę to kompletnie nie ma ani ładu ani składu

Bo bass byłby dokładnie mówiąc w bagażniku

Z tego co mówią prawa fizyki to bass nie ma znaczenia kierunkowego

i wstawiając go w tylną półkę nie musisz mieć 3m wzrostu i jeździć na tylnej kanapie żeby go słyszeć. Czemu głośnik od zabudowy bagażnika moża wstawić nawet przodem do rejestracji bagażnia lub boku itd..? Bo nie ma najmniejszego znaczenia w którą strone jest skierowany. On wytwarza ciśnienie które załamuje fale dźwiękowe i to jest nazywane bassem więc bass możesz wozić nawet na przyczepce za autem i będziesz go bardzo dobrze słyszał

Przynajmniej jak ja bym stanoł za Twoim autem na światłach to miałbyś w swoim niezły masaż pleców

Bass z mojego auta bez problemu by zaszumiał Ci w głowie nawet przy zamkniętych szybach. Robienie paneli na przód to owszem bardzo dobry pomysł ale to wypadało by tam wstawić już ze 3 x 16cm tak jak ma Zyzio u siebie sam panel to koszt około 250zł do tego głośniki no i bez wzmacniacza to już nie zagra. Wiesz jakie to są koszta? To by wyszło dużo drożej niz w miarę fajny sprzęt do bagażnika. Zwłaszcza że w kompakcie można dać nawet coś słabego bo bagażnik nie jest zaspawany