BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 22:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Jakie głośniki do compact??
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 15:44 
Częsty bywalec

Witam.
Wymieniłem ostatnio tylną półkę w moim compakcie w której były dwa głośniki MacAudio 6x9 (zamontowane przez poprzedniego właściciela) i mam teraz dylemat czy jest sens psuć nową półkę wycinając ponownie dwa otwory na tzw jaja czy lepiej zakupić dobrej jakości 13-stki i zamontować w oryginalne miejsca.Przy okazji chciałbym wymienić 2 głosniki przednie czy wybór pioniera model TS-G1349 lub Hertz EV130 jest dobrym rozwiązaniem???Moje oczekiwanie: dobry czysty dźwięk bez wzmacniaczy i tuby. Prosze o pomoc!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 15:48 
Uzależniony od forum :)

Jak juz masz polke z dziurami to kup glosniki 6x9,bo jak kupisz normalne to jeszcze bedziesz musial kupic nowa polke bo by brzydko wygladalo.Takie jest moje zdanie,a maly piecyk by nie zaszkodzil ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 19:06 
Częsty bywalec

Spider- nowa półka która kupiłem jest bez otworów nówka nieruszana- sęk w tym czy przekładać te stare głośniki 6x9 ze starej półki,wycinać nowe otwory itd,itp czy założyć 13stki w oryginalne miejsca a nową półkę zostawić nieruszaną ???:] Bo powiem szczerze szkoda mi psuć tą nową półkę czy pod względem jakościowym dzwiek będzie dużo gorszy jak był włożył 13stki o oryginalne miejsca???

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, 00:46 
Uzależniony od forum :)

Aha...uwazam,ze jesli chodzi o dzwiek to lepsze sa glosniki 6x9 niz male 13.Zwlaszcza jak te 6x9 sa 2 albo 3 drozne to w polaczeniu z piecykiem efekt powinien byc super.Ale moze niech sie wypowie jakis expert car audio

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, 20:23 
Forumowicz

Moje BMW: E30 325 KJSedition
wg mnie wkladanie glosnikow tak zeby graly w tylna szybe jest bez sensu i lepiej zalozyc lepsze glosniki na przod, co do glosnikow pioniera to wybralbym cos innego, w poprzednim swoim aucie zamontowalem odseparowany zestaw pioniera z gwizdkami w drzwiach przednich i niby wszystko mialo byc super a graly slabo, nie bylem zadowolony, pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 02:22 
Pałkarz z głośników 13cm dużego basu nie będzie i nie ma na to rady. Poprostu za mała średnica membrany. Słyszałem te pionki TS-G1349 o których piszesz na tylniej półce i grają bardzo dobrze, czysto, bass jest miękki i dynamiczny ale tylko do pewnego poziomu dB. Jak weźmiemy głośniej to już nie dają rady. Grtanicą ich czystego grania tak na chłopski rozum podam Ci że przy prędkości 180km nie słychać było silnika tylko czystą muzykę więc nie jest źle.

Trochę lepszym rozwiązaniem byłby głośnik 13 cm midbassowy. Czyli grający raczej niskim pasmem częstotliwości. Bassówka potocznie mówiąc. Do tego jakieś tweetery na tył na półkę i też byłoby ok ale oryginalny wygląd już nie byłby zachowany. Chyba że tweetery przymocujesz jakoś nie na stałe. Mówię o Tweeterach ponieważ nie istenieje głośnik midbassowy dwu lub trzydrożny. Są tylko jednodrożne.

Jeśli nie chcesz tuby do bagażnika ani innych drogich rozwiązań to ja mimo wszystko polecę ci jednak na poprzestaniu przy głośnikach 6"x9". Uzyskasz z nich o wiele lepszy bass niż z 13cm (zwykłych czy midbassowych - tak czy inaczej będzie lepiej). Jeśli masz dobre radio to nawet nie ma konieczności kupowania dodatkowego wzmacniacza pod takie elipsy. Poprostu wybrać coś porządnego i bass będzie wystarczający.

13cm poleciłbym Ci i taką zasadę właśnie wyznaję bo osobiście nie przepadam za 6"x9" gdybyś miał w planach subwoofer do bagażnika. Jeśli on jednak nie ma żadych perspektyw to jednak zdecydowałbym się na te elipsy 6"x9". Bo z 13cm basu nie będzie.

Tak jak pisze wojju, to czyste bzdury. Niestety ale muszę tak stwierdzić. "Dzwięk idzie w tylną szybę..." Sorry ale to zwykły farmazon. Nie dziwię się czemu ten zestaw grał mu słabo posiadając tak znikomą wiedzę nawet z najlepszego sprzętu nie wykrzesiłby 10% jego możliwości. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 08:59 
Forumowicz

myslalem ze zeby glosniki dobrze graly to tlumi sie drzwi, montuje na jakis matach , kieruje w strone kierowcy czy cos w tym stylu, a tutaj okazuje sie ze bylem w bledzie i glosnik zawieszony w powietrzu na kawalku drgajacego plastiku, czy jakiejs sklejki owinetej futrem skierowany w sufit tez dobrze gra, w kazdym badz razie nie zamontowalbym glosnikow w tylnej polce, juz wolalbym tube do bagaznika niz ciac polke, pozdro

a i same eliptyczne glosniki tez nie wydaje mi zeby porazaly jakoscia dwieku

Ostatnio edytowano 19 grudnia 2007, 09:41 przez wojju, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 09:04 
Forumowicz

wojju napisał(a):
wg mnie wkladanie glosnikow tak zeby graly w tylna szybe jest bez sensu i lepiej zalozyc lepsze glosniki na przod, co do glosnikow pioniera to wybralbym cos innego, w poprzednim swoim aucie zamontowalem odseparowany zestaw pioniera z gwizdkami w drzwiach przednich i niby wszystko mialo byc super a graly slabo, nie bylem zadowolony, pozdro

dobre rozwiązanie bo siedzisz z przodu chyba ze masz 3m wysokosci i jeżdzisz na tylnej kanapie

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 12:54 
wojju, no pisałem przecież że też jestem przeciwnikiem jajek ale jeśli on nie chce mieć tuby i myśli albo nad jajkami albo nad 13cm to ma prosty wybór żeby mieć bass. A tutaj piszesz o przygotowaniu przodu pod głośnik a czemu nie napiszesz tego samego z tyłem. Półkę też można przygotować elegancko. Podstawową przewagę jaką ma tył jest to że jest większa przestrzeń za głośnikiem która rezonuje. Na przód to ja bym wstawił raczej jakieś średnio-wysokotonowe głośniki a bass z tylnej półki. Ale stwierdzenie że bass ma iść w tylną szybę to kompletnie nie ma ani ładu ani składu :P Bo bass byłby dokładnie mówiąc w bagażniku ;) Z tego co mówią prawa fizyki to bass nie ma znaczenia kierunkowego ;) i wstawiając go w tylną półkę nie musisz mieć 3m wzrostu i jeździć na tylnej kanapie żeby go słyszeć. Czemu głośnik od zabudowy bagażnika moża wstawić nawet przodem do rejestracji bagażnia lub boku itd..? Bo nie ma najmniejszego znaczenia w którą strone jest skierowany. On wytwarza ciśnienie które załamuje fale dźwiękowe i to jest nazywane bassem więc bass możesz wozić nawet na przyczepce za autem i będziesz go bardzo dobrze słyszał :rotfl: Przynajmniej jak ja bym stanoł za Twoim autem na światłach to miałbyś w swoim niezły masaż pleców ;) Bass z mojego auta bez problemu by zaszumiał Ci w głowie nawet przy zamkniętych szybach. Robienie paneli na przód to owszem bardzo dobry pomysł ale to wypadało by tam wstawić już ze 3 x 16cm tak jak ma Zyzio u siebie sam panel to koszt około 250zł do tego głośniki no i bez wzmacniacza to już nie zagra. Wiesz jakie to są koszta? To by wyszło dużo drożej niz w miarę fajny sprzęt do bagażnika. Zwłaszcza że w kompakcie można dać nawet coś słabego bo bagażnik nie jest zaspawany ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 13:46 
Forumowicz

Pałkarz nie napisal ze zalezy mu na basie , nie samym basem czlowiek zyje :], napisal ze chce dobry i czysty dzwiek , dlatego lepiej dobry przod niz glosniki na tylnej polce grajace w szybe, bo bas tak jak piszesz rozejdzie sie i tak i tak po calym aucie, nawet z glosnika pod siedzeniem , ale inne dzwieki juz nie i beda szly w szybe, dla samego basu nie ma sensu niszczyc polki, lepiej zastanowic sie nad mala tuba, pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 13:53 
Wiecie czemu w car audio nigdy nie ma zgody?
Bo są tysiące możliwości w jakis sposób można nagłośnic to same auto za te same pieniądze. Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2007, 19:56 
Pierwsze kroki

Mam pytanie czy opłaca mi sie zmieniać głośniki mam je z tyłu na połce JBL Gto526e 45W RMS 135W Peak na jakieś głosniki z allegro typu - http://moto.allegro.pl/item286145134_al ... lupek.html

sam nie wiem czy te głośniczki jakie mam są jakieś dobre czy nie pierwszy raz o takiej firmie słyszę, proszę o opinie. Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1