BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 02:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [NAVI] Jak wgrać punkty POI do Automapy
PostNapisane: 16 lutego 2009, 19:07 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
od niedawna mam navi, właczyc ją umie...
...ale wygrzebałem sobie w sieci punkty POI. kurde do którego pliku w automapie mam je wkopiować :wstyd:

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2009, 19:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525i
Kod silnika: M54B25
Spróbuj tak:
Kod:
1. W katalogu z AutoMapą (np. na karcie Pamięci AutoMapaEU\) Wejdz w katalog POI (jesli takiego nie masz to go utwórz).
Skopiuj do niego pliki PL-Fotoradar_ZZ.poi i PL-Fotoradar_ZZ.poits z rozpakowanego archiwum PL-Fotoradar_AM.rar.
W przypadku aktualizacji nadpisz pliki PL-Fotoradar_ZZ.poi i PL-Fotoradar_ZZ.poits.

2. Jeśli posiadasz już plik Reszta.amp z wlasnymi punktami POI z kategorii innych niż Fotoradary (stacjonarne i mobilne) i Suszarki idź do pkt. 3.2.

2.1. Wejdź w menu-POI zarządzanie-dowolna

2.2 Wybierz kolejno kategorię PL_Fotoradar_XX (XX=30,40,...,100,bd) klikając na nią.

2.3 Po wyświetleniu listy fotoradarów skasuj wszystkie klikając: usuń-zaznacz wszystkie-usuń-usuń zaznaczone.
Powierdz pytanie "Czy na pewno ...." klikajac [V].

2.4. Kliknij na gorze na nazwe kategorii Powtórz pkt. 2.2 i 2.3 aż do usunięcia wszystkich fotoradarów z kategorii PL_Fotoradar_XX.

2.5 Skasuj rowniez dane z kategorii FotoRadPrzenosny i Suszarki.

2.6. Utwórz plik Reszta.amp zawierający wszystkie Twoje POI z kategorii innych niż Fotoradary (stacjonarne i mobilne) i Suszarki.
W tym celu:
Wejdź w menu-POI zarządzanie-kliknij karteczke-wybierz opcje zapisz plik-
odszukaj katalog AutoMapaEU\DataFiles\ (np. na karcie Pamięci - Storage Card\AutoMapaEU\DataFiles).
Kliknij na ikonę klawiaturki (w prawym dolnym rogu) - w polu Plik: - wpisz Reszta - kliknij na Enter.
Masz teraz plik - Reszta.amp - wyłącznie ze swoimi POI.

Jesli kiedykolwiek bedziesz je aktualizowal pamietaj aby zmiany wprowadzac po wczytaniu pliku Reszta.amp na "czysty" system.
Oczywiście zmiany należy zapisać w pliku Reszta.amp

3.1 Masz zapisany plik Reszta.amp w katalogu AutoMapaEU\DataFiles\ (np. na karcie Pamięci - Storage Card\AutoMapaEU\DataFiles). Jeśli nie idz do 2.1 !!

3.2 Wejdź w menu-POI zarządzanie-kliknij karteczke-wybierz opcje - Utwórz nowy plik- odszukaj katalog AutoMapaEU\DataFiles\ (np. na karcie Pamięci - Storage Card\AutoMapaEU\DataFiles).
Powinieneś/aś zobaczyć plik - default.amp - kliknij na nim. Wyświetli się komunikat "Plik \Storage Card\AutoMapaEU\DataFiles\default.amp już istnieje. Czy chcesz zapisać na nim?".
Klikamy [V] a następnie [OK] i mamy "czysty" system bez zadnych POI.

4.1 Dla AM 5.2 i 5.1
Kliknij Menu-POI- Zarządzanie-kliknij karteczke-wybierz opcje: Dodaj z pliku - i wskaż plik - Reszta.amp w katalogu AutoMapaEU\DataFiles\ (np. na karcie Pamięci - Storage Card\AutoMapaEU\DataFiles).
Kliknij na nim, Do systemu dodane zostaną Twoje POI.
Ponownie kliknij karteczke -wybierz opcje importuj- wskaż plik PL-FotoradarSuszarki_ZZ.poi w katalogu z AutoMapą (np. na karcie Pamięci AutoMapaEU\POI)
i wczytaj do AutoMapy plik PL-Fotoradar_ZZ.poi, odrzucając z pytanie o utworzenie nowego pliku [X].

4.2 Dla AM 5.0.5
Kliknij Menu-POI- Zarządzanie-kliknij karteczke-wybierz opcję: Dodaj z pliku - i wskaż plik - Reszta.amp w katalogu AutoMapaEU\DataFiles\ (np. na karcie Pamięci - Storage Card\AutoMapaEU\DataFiles).
Kliknij na nim, Do systemu dodane zostaną Twoje POI.
Ponownie kliknij karteczke-wybierz opcję: Dodaj z pliku - i wskaż plik PL-Fotoradar_ZZ.poi w katalogu z AutoMapą (np. na karcie Pamięci AutoMapaEU\POI)
Kliknij na nim i wczytaj do AutoMapy plik PL-Fotoradar_ZZ.poi, odrzucając z pytanie o utworzenie nowego pliku [X].

5. Na koniec kliknij [OK].

6. Jeśli instalowales/as POI po raz pierwszy musisz dodac do systemu pliki ikon i komunikatow glosowych.
W tym celu wykonaj dalsze punkty:7-10. Jesli juz masz to za soba idz do pkt. 10.

7. Skopiuj wszytkie pliki PL-Fotoradar_xx.bmp z katalogu Icons do katalogu z AutoMapą, do podkatalogu Icons
(np. na karcie Pamięci katalog AutoMapaEU\Icons). Dograj tam rowniez pliki FotRadPrzenosny.bmp i Suszarki.bmp

8. Skopiuj pliki PL-Fotoradar_xx.wav z wybranego podkatalogu meski lub zenski (jeden do wyboru) katalogu Voices, do katalogu z AutoMapą,
do podkatalogu Voices (np. na karcie Pamięci katalog AutoMapaEU\Voices). Dograj tam rowniez pliki FotoRadPrzenosny.wav i Suszarki.wav

9. Wejdź w menu-POI ostrzeganie i UStaw ostrzeganie w poblizu wszystkich kategorii PL-Fotoradar_xx oraz Fotoradarow przenosnych i suszarek.
Odznacz ostrzeganie dla wbudowanej katagorii Radary. Jest ona nieaktualna i niepotrzebnie dubluje ostrzeżenia.

:)

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2009, 19:29 

wow. a nie kopiuj - wklej ??

Moja była gruba 330cd

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2009, 19:34 

czarna magia. w moim folderze POI mam pliki default.amp .ampdesc .ampdata.
a w mapie mam:
config polska europa program autorun setup gdiplus...

myslałem że trzeba to tylko wrzuć do ktoregoś folderu z automapy....

Moja była gruba 330cd

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2009, 19:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 LIM
Kod silnika: M47N2
witaj darcyn, zacznijmy od tego jaka wersje automapy masz?? i jakie punkty poi tzn jaki format i skad?? ja osobiscie polecam strone:
http://poi4am.ovh.org/index.php
tutaj jest najnowsza baza poi, a takze fotoradarow itp wraz z instrukcja instalacji. jesli dobrze zrozumiesz instrukcje to bedzie dzialac na 100% [wiem bo tez tak robilem] jesli jednak nie dasz rady to pisz PW postaram sie pomoc :D
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2009, 20:59 

mam 5.3.0
ta strona to zablokowana ze wzgledu na obciążenie.
mam to z torrenta.
kiedyś kolega wgrywał do swojej navi poi to tylko jakoś kopiuj-wklej...

Moja była gruba 330cd

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2009, 08:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525i
Kod silnika: M54B25
Ja mam PDA z Automapą 5.3.0 i jak wgrywam nowe POI to robię tak:
- zakładam nowy katalog o nazwie POI w katalogu głównym Automapy;
- kopiuję tam pliki z punktami POI;
- odpalam Automapę, wchodzę w zakładkę POI/zarządzanie
- klikam białą kartkę, wybieram wczytaj plik i z katalogu POI wybieram default.amp i klikam OK (ew. kliknij importuj i wtedy wybierz
- później w opcjach POI wybieram te punkty które mnie interesują i je dodaję
- jeśli masz dodatkowe pliki z głosami i ikonami to dodaj je do odpowiednich katalogów.
Dawno tego nie robiłem mogłem coś pomieszać, ale pokombinuj w tą stronę (opis dla świeżo wgranej Automapy i świeżych punktów POI)
:)

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2009, 15:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 LIM
Kod silnika: M47N2
tak kolego fixxxer1, tak jak piszesz, aby to dzialalo trzeba miec w sumie 3 foldery w katalogu glownym automapy tj: POI, Voices, Icons. Jesli ich nie masz to musisz utworzyc. Pliki ktore trzeba w nich umiescic znajdziesz na tej stronie, ktora podalem wczesniej [dziala na pewno wczoraj spr kliknij "Odswiez" i powinno ruszyc]. Jesli pierwszy raz wgrywasz POI [w sensie po zainatalowaniu AM] to sciagasz z tej strony 3 pliki tj: [po prawej stronie] Voices, Icons i do wyboru PL FotoradarSuszatka AM.rar lub dla europy FotoradaryStacjonarne EU [to sa oczywicie miejsca patroli i fotoradarow jesli chcesz ogolne POI tzn sklepy, stacje benzynowe itp to moge Ci wyslac na maila] i umieszczasz zawartosc sciagnietych plikow w odpowiednich folderach. Nastepnie odpalasz AM klikasz Menu > POI > Zarzadzanie > klikasz na ta karteczke na dole > Importuj > wybierasz plik z folderu POI [teraz zaladuje baze POI] wyskoczy oknienko z pytaniem i wtedy klikasz NIE [ten X] no i na koncu OK i gotowe. Teraz wystarczy wybrac te POI, ktore maja byc pokazywane.
pozdrawiam i zycze powodzenia

ps. jesli komus pomoglem prosze kliknac "Pomogl" ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1