BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [AUDIO] audio do mojego merca- czesci wybrane :] dzieki za p
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 00:35 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
witam! wlasnie zakupilem radio ALPINE CDA-9812RB ktore posiada wzmachola v-drive 4x60W na mosfetach. jakie glosniczki na przod 16.5cm moglo by to zasilic? jakies lepsze ale nie jakies super ktorych radyjko i tak nie pociagnie. maksimum co da rade wycisnac radio. jakie gosniczki polecicie. i jaki na tyl odeseparowany zestaw 13cm do tego podlaczyc? wzmachola nie bede montowal ani zadnej skrzyni w bagazniku. tylko to radio i glosniki na przod 16.5cm i na tyl 13cm. poleccie jakies i nie piszcie ze lepiej wzmachola itd bo jak kiedys chcialbym montowac wzmachola to zmienie glosniki na odpowiednie ale to nie bedzie tak predko... z gory dzieki za pomoc. dodam ze poprzednio mialem radio sony w e34 za 380zl wiec kiepskie... i to podlaczone pod glosniki na przodzie i tyle hertz esk130 i gralo to calkiem fajnie ale czuc od razu ze radio nie ma sily uciagnac tych glosnikow i kiedys w tym aucie bedzie montowany wzmachol, brachol jezdzi ja teraz posiadam byly samochod ojca c klase ale mysle ze na tym forum mozna popisac w dziale car audio :]

przeczytalem duzo tematow z dzialu audio o glosniczkach. czy hertz dsk beda najlpszym wyborem pod te radyjko?

Ostatnio edytowano 9 maja 2009, 22:08 przez l0lek, łącznie edytowano 4 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 01:28 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
Oooo widzę, że wybór padł na 9812RB :super: bardzo dobrze :]. Skończmy już z tymi hertzami bo wszystkie auta za nie długo będą grały tak samo heh :znudzony: . Mogę Ci polecić na przód: http://allegro.pl/item599712815_dls_k6_ ... ienie.html
a na tył:
http://allegro.pl/item599712814_dls_k5_ ... ienie.html
No i myślę, że za te pieniądze to jest konkret. No i na pewno te głośniki będą duuuuużo lepsze od tych hertz`ów.

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 01:32 
Zacna persona forum

naprawde ciekawe glosniczki. jak u nich basik wyglada? wygluszylbym drzwi. chcialbym zeby basik byl dynamiczny i ladnie cykalo. hertze chyba bardziej pradozerne a ja bez wzmaka chce podlaczyc przez same rayjko.... radio ma 4x60w ciekawe ile to jest w rmsie...

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 01:41 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M50B20
ja mam z tyłu http://allegro.pl/item607650756_super_3 ... ewodu.html a z przodu http://allegro.pl/item606133258_glosnik ... rence.html

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 01:43 
Zacna persona forum

przod nie jest odeparowany wiec odpada a tyl to jajka wiec tymbardziej. te dls k5 i k6 naprawde fajne, malo pradu potrzebuja pewnie zeby ladnie grac, duza skutecznosc, zwrotnice malo miejsca zajmuja bo sa na kablach male tylko takie. cena juz dosc duza ale mysle ze bedzie warto....

ciekawe jaka moca na kanal w rmsie dysponuje radyjko...

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 09:21 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Radyjko ma 4x19 RMS
DLS nastawione jest na jakość dźwięku a nie na moc :hyhy: :hyhy: :hyhy:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 11:55 
Forumowicz

Radyjko ma 4x19RMS to racja, ale z tymi głośnikami se poradzi na pewno piotreke34, nie obraź się, ale to jest zwykły "shit" w porównaniu z tymi DLS.

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 14:42 
Zacna persona forum

moj stary sony 4x50 mial 4x27rms wiec to radio bedzie mialo z 4x35w w rmsie. ma bezpiecznik 20A. narazie podlaczylem je do oryginalnych 8 glosnikow i graja 2x lepiej i o polowe glosniej w porownaniu z oryginalnym radiem mercedesa. radyjko ma powera, na tyle zamontowany jest radiator i maly wiatraczek przy tym radiu :D

4x19 to maja bardzo kiepskie radyjka....

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 15:24 
Przyjaciel forum

tomaszeklolek, mylisz się 4x19 RMS to nie mało... kwestia tego czy inne radyjka choć tyle mają :hyhy: :hyhy: sony NIGDY nie będzie miało 4x27 RMS...
uwierz nam a nie tym co piszą na radyjku.... druga kwestia to taka że odpowiednia budowa układu scalonego dale efekt żywszego i głośniejszego grania a nie tylko sama moc końcówki !! to że gra lepiej i głośniej nie świadczy o tym ze ma mocniejsze końcówki...
dużo osób robi tu błąd i podłączają Bóg wie jakie głośniki przez co potem pali się i skraca żywotność radyjka !!! poczytaj o testach radyjek a zrozumiesz o czym mowa :ok: :ok:

PS.
Widzę ze jesteś zadowolony z ///ALPINE :) a tak nie chciałeś :P

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 15:27 
Zacna persona forum

czego nie chcialem?? radia alpine? przeciez chcialem i dlatego kupilem :] to co moje inne radio sony 4x50w za 400zl kiedys kupione ma moc 4x10w rms? jesli te radio ma tylko 19?
a jak ta moja alpinka pociagnelaby te dlsy k6?

ale chociaz ta alpina co mam pociagnie mocniejsze glosniki niz takie radio sony za 400zl? czy to nie ma znaczenia? gdzie indziej na forum znalazlem opinie ze kiepskie blaupunkty maja od 4x17rms a dobre keenwoody nawet 4x32w rms z niby mocy muzycznej 4x50....

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 15:53 
Forumowicz

Pociągnie, pociągnie je na pewno. Chyba nie porównujesz 4x60 /////Alpine z 4x50 Sony. Tak samo jakbyś porównywał 500W RMS Boshmann czy Alpierd z 500W RMS powiedzmy MTX czy Hifonics. To są rzeczy nie porównywalne i pamiętajmy też, że moc to nie wszystko, a duża grupa ludzi sie tym kieruje. Osobiście znam dużo ludzi, którzy wolą np. zamiast tych DLS kupić dużo taniej jakieś inne głośniki, na których jest napisane 150W MAX POWER itd. 9812RB ma bardzo duże możliwości (wiem bo mam to radio) więc bez problemu te dwa zestawy polecą na tym radyjku.

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 19:21 
Zacna persona forum

odpalilem cd i normalnie te glosniki oryginalne zaczely grac naprawde te radio zdzialalo cuda, na oryginalnym kaseciaku merca jakosc byla tragiczna a teraz naprawde przyjemnie graja. cykacze i tylne polka bez zastrzerzen troche w drzwiach nie wyrabiaja glosniki zwlaszcza z tylu.... teraz tak mysle czy by nie zamontowac tylko zestawu dls k6 na przod i ewentualnie w tylnych drzwiach glosniki zmienic albo te gowniate co mam 89mm odepne(moge wstawic 13cm na dystansach). radio rewelka!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 19:57 
Forumowicz

Pewnie i tak nawet polowy opcji jeszcze nie znasz dlatego głośniki nie wyrabiają. Odetni im do 80Hz(Przytrzymaj T.Corr tam masz następne funkcje) zmień bass, ustaw treble, Bass type ustaw (przytrzymaj center) jak Ci sie podoba, MX włącz. Feder ustaw. Nic nie odpinaj. Jak głośniki są w dobrym stanie to wystarczy odpowiednio radio ustawić. Co do tego żeby wymienić tylko przód to bardzo dobry pomysł, jeśli grasz dla siebie tylko.

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 08:41 
Przyjaciel forum

Blaupunkt nie jest złym radiem.. tylko tak lipnie wygląda :P
Jeśli na radiu jest napisane 4x50 (moc muzyczna) to nie może mieć więcej niż ok. 4x20 RMS ;) ;) Jak ktoś pisze inaczej to znaczy że czyta "BRAVO GIRL" :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
DLSy to radyjko pociągnie i wtedy zobaczysz co to dźwięk :P ja proponuję kup zestaw 2-drożny na przód a te 89mm głośniki odłącz całkowicie by nie robiły zbędnych zakłuceń :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 13:04 
Zacna persona forum

no te tylne w drzwiach 89mm chyba odlacze bo harcza. wczoraj juz wlaczylem mx, bassy ustawilem i treble ale co do odciecia do 80hz to niebardzo kapuje o co w tym chodzi i jak to zrobic :D... super radyjko nie zaluje wydanego siana. i mysle nad kupnem dlsow ;] chociaz naprawde te glosniczki merca zaczely grac fajnie... ale to tylko 13 oryginalne jakby byly 16.5 dlsa i jeszcze wygluszona drzwi to byloby na pewno duzo lepiej, na pewno jakosc dzwieku byla by kojaca dla uszu :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 13:24 
Forumowicz

Odetni im do 80Hz(Przytrzymaj T.Corr tam masz następne funkcje) na przewijaniu zmieniasz. Teraz masz pewnie flat, a jak zmienisz to bass będzie mniej odczuwalny, ale za to głośniki będą mogły normalnie grać.

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 13:31 
Przyjaciel forum

tomaszeklolek, w instrukcji masz wszystko napisane... przejrzyj ją to będziesz wiedział co i jak włączyć :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 13:45 
Zacna persona forum

nie mam instrukcji do radyjka.... wlasnie tak teraz siedzialem i sluchalem muzy w moim mercu z tym radiem i potem w becie z zwyklym radiem sony ale 2xhertz esk130... i w mercu nawet jakby troche glosniej za to nie ma w ogole dynamicznego basu. te glosniki w drzwiach graja i wysokie i niskie tony.... w tylnej polce sa tam glosniki tylko niskotonowe... jakbym je same mogl podkrecic to one duzo wiecej by mogly basu dac ale musze podbijac razem takze te w drzwiach doslownie sraja :D... tweetery i glosniki w tylnej polce graja w miare ale z tych w drzwiach nie jestem zadowolny.... zastanawiam sie co wykombinowac z tymi glosnikami.. jak to zrobic zeby gralo ladnie ale bez wzmachola tylko samo radyjko.... nie wiem czy np jest sens kupowac zestaw odseparowany na przod jak tweetery graja dobrze czy moze tylko by kupic jakies glosniki w drzwi... czy wtedy beda one graly tylko basem czy tez beda probowaly zagrac wyzsze tony? czy jak bym np kupil dlsy k6 to sa tam odpowiednie zwrotnice ze tweetery beda graly tylko wysokie a woofery tylko niskie?..... jest ktos na forum z okolic poznania ktory zamntowalby mi glosniki i wygluszyl drzwi?? nie chce kombinowac i czegos spieprzyc, nigdy takich rzeczy nie robilem nie wygluszalem drzwi... niby mowcie ze to proste ale tez troche mi sie nie chce :P

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 14:18 
Zacna persona forum

tak mysle ze moze kupilbym tylko jakies woofery 165mm na przod i zostawil oryginalkne dobre tweetery i na tyl w drzwi cos typu hertz dcx130 (czyli z wbudowanymi tweeterami) i byly by zmienione glosniki w drzwiach wszystkie, z tylu troszke wiecej wysokich tonow by bylo wtedy, oryginalne basowe w polce by zostaly i tweetery z przodu tez bo sa bardzo dobre i z przodu przez dodanie dobrej firmy 165mm tez by duzo daly. co mowicie jest to dobry pomysl? czy w ogole mam jakos inaczej myslec ;)?
albo moze zamiast dcx130 w tylne drzwi glosniki troche mniejszej mocy nie 40w tylko 30w HELIX 5.1 SERIA DARK BLUE EDITION 13cm. bo tylko samo radio.... i jeszcze w tylnej polce sa basowe zamontowane ze zwrotnicami oryginalne ktore tylko niskie tony graja takze za duzo watow i tak w tylnych drzwiach glosniczki by nie mogly miec bo radio nie uciagnie. pomoz ktos z tym moim audio... co bedzie najlepszym rozwiazaniem (nie chce ani wzmaka ani zadnej skrzyni w bagazniku)

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 14:54 
Forumowicz

Wiesz co wymienia się całe zestawy. Jeśli teraz już jako tako Cię głośniki zadowalają to jak będziesz miał te DLS`y to nie będziesz chciał z niego wyjść. Wymiana niskotonowych to jest jakieś tam wyjście, ale na pewno lepiej jest wymienić cały zestaw. Jeśli nie ogranicza Cię budżet to bierz te dwa zestawy. Nie wiem co to za basowe w półce tam sś, ale wyłączysz je. Wysokie tony to maja być z przodu a nie z tyłu. Z tyłu ma Bass się suuuuć. Więc wymieniasz przód na DLS K^ na przód, na tył K5. Co do tego ustawienia. Każdą stronę możesz ustawić sobie w T Corr. Na allegro są instrukcje za 20zł do tego radia.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1