BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Jak oceniacie mĂłj wybĂłr jakbyÂście mieli w takiej cenie a nie chcieli wiĂŞcej wydaĂŚ ?
1 40%  40%  [ 2 ]
2 40%  40%  [ 2 ]
3 0%  0%  [ 0 ]
4 0%  0%  [ 0 ]
5 0%  0%  [ 0 ]
Jak na te pieniądze to zajebiś*ie 20%  20%  [ 1 ]
Liczba głosów : 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: [AUDIO] Ocena + POMOC + ankieta
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 21:20 
Pierwsze kroki

Witam.
Jestem na etapie car audio w swojej e36.
Mam sedana także przypominam o tym że nie mam możliwości składanych siedzeń tylnich (blacha z tyłu) pisze to gdyż będzie bardziej tubę tłumiło i efekt będzie skromniejszy (podobno) co o tym sądzicie ?

Nie myślę o czymś drogim jednakże pracuję w sklepie stąd wypisze wam dokładnie co będę miał i prosze tylko o ocene jak to będzie sie sprawdzało.

Nie szukam porady typu kup lepiej to gdyż ja kupuje na specjalnych warunkach i dużo na tym zaoszczędzam (ponad 600zl).

Więc co myślicie o takim rozwiązaniu.

Podkreślam też że nie jestem maniakiem w tej dziedzinie ani audiofilem chce żeby tylko efekt był lepszy od seryjnego a dyskoteki w aucie robił nie będę Shocked .

Tak więc zdecydowałem się na:
2 kanałowy wzmacniacz Velocity VA 275 do którego podłączona zostanie sama tuba GTT 1200 Blaupunkta. Co da moc 425 W.

Radio kupiłem JVC KD-G342 gdyż nie potrzebne mi wejście usb miałem w tej samej cenie Sonego z USB ale o mocy 4x45 więc wybrałem to z uwagi na moc większą (4x50w).

Ponaddo przypominam iż skoro pracuję w takim a nie innym sklepie to orientuje się że JVC w dziedzinie car audio to dobra firma która w ubiegłym roku pogoniła Pionnera na targach!!!!

Czas na głośniki:

Na tył kupiłem dystanse pod 6x9 a do tego głośniki Blaupunkt GTX 693 które zostaną podłączone bezpośrednio do radia.
W nogi (13stki) zdecydowałem się na głośniki JVC CS-V514 wiem że mogłem coś lepszego wybrać ale mam nowe za 2 zł więc nie piszcie ze głupio zrobiłem .
I pozostaje dylemat drzwi.
Z tego co czytałem sam już nie wiem co tam dac i co wejdzie.
Nie mam zamiaru wymieniać boków gdyż moja e36 ma 4 poduchy także w drzwiach, a takich paneli nie dostane gdyż jest to raczej rzadkość (mojej szerokiej listwy na drzwi szukałem 2 msce aż zamówiłem z niemiec za 200zł).
Więc co tam wejdzie bez zmieniania paneli czy są to jakieś tweetki 3,5 cm. Czy to jakieś są 8 cm nie będę otwierał boku żeby tam zajrzeć. Czytałem już tematy ale sam się w tym gubię Surprised . Poprostu co tam wstawić w miejsce seryjnych 0.o ?

Co o tym sądzicie zadowoli zwykłego kolesia który nie ma zamiaru robić dyskoteki w samochodzie ;P ?

I czy sami byście coś takiego kupili za 800 zł wliczając wszystko radio tube wzmacniacz głośniki i dystanse !!??

Wiem że można kupić jakieś JBL radio mocniejsze wzmacniacze na więcej wyjść ale nie chce wydać 2500 tylko 800 zł a niektórzy tyle za radio płacą.

OCEŃCIE nadmieniam iż fakt jest dokonany i już się nic w tym nie zmieni także oczekuję tlyko oceny i porady co do głośników w drzwiach ;p.

Kod:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CP21&mospid=47435&btnr=65_0355&hg=65&fg=20

dodam ze to jest schemat do mojego sprzetu tzw system stereo nie hifi z dwoma głośnikami w drzwiach

pomoze ktos z tym jaki to jest ten głośnik na schemacie nr 5 Razz ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 22:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
maniut2 napisał(a):
Więc co myślicie o takim rozwiązaniu.

co tu myslec - jak sam pisales, zakup dokonany wiec juz po fakcie.

Widac, ze w sklepie w ktorym pracujesz, nie jestes w dziale audio (wszystko na to wskazuje :] )

Co do sedana - sa 3 opcje:
1. Porzadny glosnik (odpada, kupiles marketowke)
2. Wyjecie seryjnych glosnikow tylnych i zostawienie golych kratek (odpada, wkladasz pomidory yyy tzn jajka)
3. Podlokietnik - jesli masz, to efekt "jako taki" bedzie na tym glosniku.

maniut2 napisał(a):
Nie mam zamiaru wymieniać boków gdyż moja e36 ma 4 poduchy także w drzwiach, a takich paneli nie dostane gdyż jest to raczej rzadkość

dostaniesz, wystarczy kliknac do mnie na PW

maniut2 napisał(a):
Więc co tam wejdzie bez zmieniania paneli czy są to jakieś tweetki 3,5 cm.

w te miejsca polecam ci tweetery JBL GTO 17T, sa dolaczone do nich fajne akcesoria montazowe pozwalajace zamontowac tweeter w fabrycznym miejscu w e36 a do tego go precyzyjnie ukierunkowac. Byc moze w modelu 18T tez tak jest, nie wiem nie sprawdzalem.

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 22:42 
Pierwsze kroki

jak juz powiedzialem nie jestem audiofilem fakt moze kupilem marketowki ale mi tylko zalezy na podniesieniu troszke poziomu z głośników na wyposażeniu i radia ^^

tak więc myslę iż będę zadowolony ;)

a więc jaki tweeterek musi być dokładnie o średnice chodzi żeby tam idealnie pasował bo ten ma 25mm ale mowiles ze na wyposazeniu jest cos ze bedzie pasowalo.

wiec jakbym chcial kupic cos tanszego nie z polki JBL tylko raczej na poziomie pionka/jvc to jaka ma byc srednica zeby to pasowalo tak jak powinno ;/ ?

prosze o kilka jakichś propozycji i myslalem o kosztach powiedzmy tweetki 50-80 zl ;/
wiem ze to nie bedzie dobre no ale jestem ograniczony finansowo powiedzmy dosc skromnie i wiecej nie mam zamiaru wydac podepne je prosto do radia nie do wzmaka takze raczej nie myslalem o czyms z tak wysokiej polki ;P i nie z tej ceny :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 22:53 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
Ojjj popełniłeś ogromny błąd. Trzeba było pisać temat przed kupnem tego całego badziewia. Wzmacniacz Velocity jedynie ujdzie w całym tym "zestawie" bo trudno to nazwać zestwem CA bo chyba seryjny sprzęt lepiej gra. Ta Tuba to największa porażka blaupunkt`a. Mogłeś se podarować ten cały festyn. No i jak pisał qrax, pewnie nie pracujesz na dziale audio, a jeśli tak to gratulacje za dostanie się tam z taką wiedzą.

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 22:58 
Forumowicz

http://allegro.pl/item609327609_hertz_d ... m_gwa.html masz tanie wysokotonowe głośniki. Szczerze mówiąc sprzedał bym ten wzmacniacz i w ogóle to wszystko. Ewentualnie radio zostawił. Nie mam pojęcia ile za to zapłaciłeś ale jak 800zł to za dużo. Sprzedaj ta tube wzmacniacz te śmieszne głośniki. Za kasę jaką dostaniesz za to kup porządniejszy zestaw dwu drożny na przód i już. Będziesz dużo bardziej zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 07:29 
Pierwsze kroki

chłopaki aż się załamałem...
podłącze to i zobacze co sam na to powiem co jak mowie mi wiele nie trzeba...

jak bedzie do dupy to sprzedaje owale i te JVC z tylu zostana same kratki i bas bedzie przechodzil w nogi wstawie odseparowany sam sredni ton a w drzwi wysoki np te hertzy co dales mi linka...
:mur: :mur: :cenzura: :wsciekly: :mur: :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 15:54 
Forumowicz

Człowiek uczy się na błędach :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 21:21 
Pierwsze kroki

no coz narazie juz wstawie to co mam wiecie mi wiele nie potrzeba rozumiem ze wg was bedzie to kicha ale jak bedzie przyplyw gotowki to zrobie jak radzicie z tylu nie bedzie glosnikow zamiast tuby jakas fajna skrzynia z przodu w nogach odseparowany ton sredni ze zwrotnica a w drzwiach JBL-ki narazie podlacze co mam bez drzwi... coż ograniczenie finansowe doskwiera ;p

z czego byscie zrobili wygluszenie chodzi o jakis w miare niedrogi material zeby tylko to wyciszyc wszystko zeby plastiki mnie nie denerwowaly ;P ?

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 22:15 
Forumowicz

Maty dekarskie bitumiczne??? http://allegro.pl/item612376776_tasma_m ... ajaca.html to raczej najtańsze wyjście i najtrwalsze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1