BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [AUDIO] e36 antena w tylnej szybie
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 20:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
Kiedyś pytałem o problem głośnych, jednostajnych szumów radia przy włączonym ogrzewaniu tylnej szyby, niestety nadal nie znalazłem rozwiązania. Problem radia wykluczam, bo na Claionie, Blaupunkcie i Sony jest to samo. Kabel antenowy nie ma przebić. Wymieniłem też wzmacniacz antenowy, bo wyczytałem na angielskich forach, że zdarzały się zimne luty i radio szumiało. Na pewno mam jedną nitkę grzewczą przerwaną, bo nie grzeje. Czy jej naprawa pomoże w usuwaniu tego szumu? Grzanie i antena są chyba oddzielnymi nitkami więc chyba nie jest to jakoś ściśle ze sobą powiązane.

Druga opcja to wykorzystanie zewnętrznej anteny. Mam zamontowaną na szybie dodatkową, krótką antenę GSM, ale z niej nie korzystam. Próbowałem też podłączyć do niej radio, ale wtedy w ogóle nie działa i nie wyłapuje żadnych stacji. Czy wynika to z konstrukcji anteny, czy potrzebny jest jakiś wzmacniacz do niej tak jak w oryginalnej radiowej instalacji?

Rozwiązania typu jakieś dodatkowe filtry, wzmacniacze do obecnej anteny nie wchodzą w grę. Albo ma być sprawna seria albo zewnętrzna antena.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 13:58 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
ja w e34 mam to samo, jak włączam podgrzewanie tylnej szyby radio szumi. Może tak po prostu jest... Zakłócenia spowodowane prądem

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2009, 12:22 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Antena GSM nie będzie działać bo jest skonstruowana na inne pasmo (900, 1800 MHz). Co do szumów to słyszałem że tylnia szyba jest zasilana impulsowo a nie stale i jest jakiś generator impulsowy do jej zasilania ale gdzie to nie mam pojęcia.

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2009, 18:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
dzięki, o to właśnie chodziło... szkoda, że antena gsm się nie sprawdzi. No nic, to będę musiał dalej drążyć temat tego szumu :looka:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1