cinek78 napisał(a):
witam mam pytanko. niedawno kupilem betke e 39 528i. w zwiazku z tym mam pytanie. chodzi mi o kierownice multifunkcyjna. nic nie dziala wogole jakby niebyla podlaczona. nawet klakson. zdejmowalem oslone kolumny, rozkrecilem kierownice a tam wszystko podlaczone.nie wiem czy jest jakis bezpiecznik ktory odpowiada za kierownice?? dodam ze kierownica chyba byla wstawiana ze szrotu bo jeszcze delikatnie widac na niej napis BMW czarnym pisakiem. gdzies tutaj na forum wyczytalem ze niby trzba podpiac do kompa po wymianie kierownicy. czy to prawda?
to że ktoś podpiał kierownice przy kolumnie kierowniczej ( w srodku auta miedzy kierownica a zegarami ) nie znaczy ze jest ona podpieta do komputera

dwie sprawy :
1- sprawdz dokad biegna przewody z jednej strony sa spiete do kierownicy ... a z drugiej ? po nitce do kłębka
2- Przyciski funkcyjne działaja jezeli oryginalnie auto równiez ją posiadało , jesli kierownica byla wymieniana ( ze zwyklej na multifunkcyjna ) na przykład dla bajeru to moze nie obsługiwac jej. I prawdopodobnie bedzie działac tylko z oryginalnym wyposażeniem ( kompatybilność ) jak masz zmienione radio, odłaczony telefon ( oryginalny BMW ) itp. To na fabrycznej instalacji nie bedzie działać ... wtedy musisz kombinowac jak swoje radio podpiać .. o ile radio ma takową opcje.