BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 12:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] JBL czy MAGNAT
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 09:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Witam.

W tej chwili mam oryginalne glosniki w swojej E46...graja ladnie tzn. nic nie trzeszczy, nie pierdzi ale szalu nie ma...Zastanawiam sie czy nie dokupic jakiejs skrzynki lub tuby basowej do bagaznika. Wzmacniacz mam jednkanalowy firmy firma ale mysle, ze by dal rade, radio Pioneer DEH-4000UB.

Przegladajac aukcje na allegro zauwazylem, ze mozna kupic w cenie do 500zl fajna tube lub skrzynie basowa firmy JBL lub Magnat...Ktora firme polecacie bardziej? Mi sie wydaje, ze obie sa porzadne dlatego ciezko mi sie zdecydowac. Nie zalezy mi na tym zeby bylo mnie slychac na zewnatrz bo nie robie BOM-ow (Bajeranckich Objazdow Miasta), chce zeby to gralo dobrze w srodku. I jeszcze jedno, czy nie zabardzo ten dzwiek zginie w bagazniku, moze lepiej pomyslec o tubie aktywnej pod siedzenie...spotkal sie ktos z czyms takim, zmiesci sie w E46? Albo wymiana wszystkich glosnikow np. na Sony Xplode - mialem kiedys takie 16stki w innym aucie i graly naprawde zacnie.

Ostatnio edytowano 15 czerwca 2009, 12:35 przez bafi, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 10:20 
Forumowicz

Moje BMW: E34 i E36
Kod silnika: M60 i M50
tej klasy MAGNAT dobry bedzie jako wzmacniacz. JBL jako subwoofer. i jego Ci polecam :14:

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 11:42 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
Jeśli wybór padł na JBL lub Magnat to zdecydowanie JBL (według mnie Magnat nie ma nic porządnego). Nie wiem co masz za wzmacniacz, ale podejrzewam, że będzie mu ciężko pociągnąć skrzynie JBL za te pieniądze. http://www.allegro.pl/item646366357_jbl ... ancja.html jakby nie było to to już jest 300W RMS, a podejrzewam, że twój wzmak nie ma tylu. Sony Xplod to się nadaje na śmietnik... i tyle. Ja osobiście CI polecam wymianę przednich głośników za tą kasę co chciałeś dać na subwoofer. Za 500zł kupisz takie głośniki http://www.allegro.pl/item646942807_dls ... ienie.html i resztę kasy przeznaczysz na wygłuszenie. Oczywiście musisz się liczyć z tym, że będziesz musiał wykonać panele MDF tak żeby 165mm głośnik wszedł, ale wynik końcowy będzie "jedwabisty". Jak już zrobisz sobie ładnie przód to będziesz mógł myśleć o subie do bagażnika. Ten twój wzmacniacz sprzedaj i dorzuć sobie do tego przedniego zestawu, albo będziesz miał kasę na lepsze okablowanie.

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 12:12 
Zacna persona forum

downloader19 napisał(a):
Jeśli wybór padł na JBL lub Magnat to zdecydowanie JBL (według mnie Magnat nie ma nic porządnego). Nie wiem co masz za wzmacniacz, ale podejrzewam, że będzie mu ciężko pociągnąć skrzynie JBL za te pieniądze. http://www.allegro.pl/item646366357_jbl ... ancja.html jakby nie było to to już jest 300W RMS, a podejrzewam, że twój wzmak nie ma tylu. Sony Xplod to się nadaje na śmietnik... i tyle. Ja osobiście CI polecam wymianę przednich głośników za tą kasę co chciałeś dać na subwoofer. Za 500zł kupisz takie głośniki http://www.allegro.pl/item646942807_dls ... ienie.html i resztę kasy przeznaczysz na wygłuszenie. Oczywiście musisz się liczyć z tym, że będziesz musiał wykonać panele MDF tak żeby 165mm głośnik wszedł, ale wynik końcowy będzie "jedwabisty". Jak już zrobisz sobie ładnie przód to będziesz mógł myśleć o subie do bagażnika. Ten twój wzmacniacz sprzedaj i dorzuć sobie do tego przedniego zestawu, albo będziesz miał kasę na lepsze okablowanie.

Skrzynia JBL super...cos takiego wlasnie mnie interere...co do glosnikow to zostawie oryginaly...wiem, ze pewnie jakis znawca powie, ze to blad bo nie graja tak czy siak ale nie jestem jakims audiofilem, mysle ze wysokie i srednie graja przyzwoicie, dokupie tylko skrzynie i zobacze jak bedzie grac pod tym moim wzmakiem...jak nie bedzie dawal rady, a cos czuje ze nie bedzie to dokupie tez wzmaka JBL.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 13:54 
Forumowicz

No i ok :) jak tak wolisz. Nie zapomni o dobrym okablowaniu.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 13:59 
Przyjaciel forum

JBL

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:53 
Zacna persona forum

Podlaczylem razem z kumplem dzisiaj wieczorem cale okablowanie itp...wrzucilismy jego skrzynke aktywna zeby zobaczyc jak gra i...lipa :mur: ...gra tragicznie :mur: ...dzwiek baaaardzo slabo przedostaje sie przez zabudowany bagaznik. W srodku praktycznie nie ma zadnego efektu :zalamany: przeciez nie bede jezdzic z pochylonymi, tylnymi siedzeniami bo to nie jest wyjscie. Wszystko napewno dobrze jest podlaczone bo jak otworze bagaznik to lupie pieknie no i kumpel jest technikiem elektronikiem, wie co robi i jak to zrobic.

Nie wiem teraz czy jest sens kupowania skrzyni lub tuby do bagaznika, nie zamierzam nic przerabiac, wycinac, rujnowac w bagazniku...

Moze ta skrzynka aktywna pod siedzenie jest lepszym rozwiazaniem jak na tej aukcji http://allegro.pl/item645938781_hurt_ma ... pilot.html

Co myslicie o tym?

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 00:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
bafi napisał(a):
Moze ta skrzynka aktywna pod siedzenie jest lepszym rozwiazaniem jak na tej aukcji http://allegro.pl/item645...4000_pilot.html

"Masakrator pod siedzenie " :mur:

Zrob tak jak pisze downloader a bedziesz mega zadowolony.
Nie mysl ze wstawisz sobie suba i bedzie bajka. Bedzie kupa. Pamietaj ze przod to podstawa, a sub uzupelnienie i nie trzeba byc audiofilem zeby to docenic. Co za przyjemnosc sluchac znieksztalconego dzwieku z przednich głośników zagłuszanego przez suba ? :looka:

Montując dobrego suba jeszcze nie spotkałem auta, ktore by sie mu oparło i nie przepuszczało nic dzwieku do srodka.

PS Technik elektronik nie jest raczej dobrym doradcą, do car audio trzeba czegos wiecej :) to tak z przymrozeniem oka ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 08:32 
Zacna persona forum

qrax napisał(a):
bafi napisał(a):
Moze ta skrzynka aktywna pod siedzenie jest lepszym rozwiazaniem jak na tej aukcji http://allegro.pl/item645...4000_pilot.html

Nie mysl ze wstawisz sobie suba i bedzie bajka. Bedzie kupa. Pamietaj ze przod to podstawa, a sub uzupelnienie i nie trzeba byc audiofilem zeby to docenic. Co za przyjemnosc sluchac znieksztalconego dzwieku z przednich głośników zagłuszanego przez suba ? :looka:

Montując dobrego suba jeszcze nie spotkałem auta, ktore by sie mu oparło i nie przepuszczało nic dzwieku do srodka.

PS Technik elektronik nie jest raczej dobrym doradcą, do car audio trzeba czegos wiecej :) to tak z przymrozeniem oka ;)

Masz napewno racje. Po prostu nie zdawalem sobie sprawy, ze ten bas bedzie tak slabo dochodzil...wiadomo jest jakas roznica, cos lepiej ale nie takiego efektu sie spodziewalem. Kumpel wozi te skrzynke w Clio no to mu lupie jak cholera ale wiadomo on tylko ma poleczke z tylu...no trudno, bede musial pomyslec o glosnikach z przodu...

Co do technika elektronika (za pol roku inzyniera informatyka :P ) to wiadomo, ze nie jest on profesjonalnym monterem car audio ale zna sie chlopak naprawde dobrze...sam sobie robi wzmacniacze samochodowe, skrzynie basowe z profesjonalnym wymierzaniem itp...z podlaczeniem sprzetu w aucie tez kazdy jezdzi do niego, taki lokalny monter, ma tez sprzet odpowiedni, wszystkie mierniki itp no i zawsze robi to za browara po znajomosci tak wiec nie musiales napominac o nim :zly: bo nie uwazam zeby do podlaczenia okablowania pod kostke w aucie bylo potrzebne cos wiecej niz technik elektronik...

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 08:32 
Zacna persona forum

qrax napisał(a):
bafi napisał(a):

Masz napewno racje. Po prostu nie zdawalem sobie sprawy, ze ten bas bedzie tak slabo dochodzil...wiadomo jest jakas roznica, cos lepiej ale nie takiego efektu sie spodziewalem. Kumpel wozi te skrzynke w Clio no to mu lupie jak cholera ale wiadomo on tylko ma poleczke z tylu...no trudno, bede musial pomyslec o glosnikach z przodu...

Co do technika elektronika (za pol roku inzyniera informatyka :P ) to wiadomo, ze nie jest on profesjonalnym monterem car audio ale zna sie chlopak naprawde dobrze...sam sobie robi wzmacniacze samochodowe, skrzynie basowe z profesjonalnym wymierzaniem itp...z podlaczeniem sprzetu w aucie tez kazdy jezdzi do niego, taki lokalny monter, ma tez sprzet odpowiedni, wszystkie mierniki itp no i zawsze robi to za browara po znajomosci tak wiec nie musiales napominac o nim :zly: bo nie uwazam zeby do podlaczenia okablowania pod kostke w aucie bylo potrzebne cos wiecej niz technik elektronik...

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 12:40 
Forumowicz

Skoro masz znajomego super znawce sprzętu CA i do tego sam robi wzmacniacze hoho :hyhy: to po co zakładasz tu temat??? Nie lepiej było żeby Ci kolega poskładał wzmacniacz, zrobił subwooooofera aktywnego i gitara by była heh. Taki znawca a wozi w "bagauju suba aktywnego", takie coś to do kina domowego z niższej półki się nadaje. Swoja drogą ten subik musi być strasznie słabiutki jak nic nie słychać w kabinie. Ten JBL 300RMS ma i gwarantuje Ci że bass się dostanie bez problemu. qrax, ma racje zrób tak jak pisze downloader19,. Przód to podstawa ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 20:35 
Zacna persona forum

downloader19 napisał(a):
Skoro masz znajomego super znawce sprzętu CA i do tego sam robi wzmacniacze hoho :hyhy: to po co zakładasz tu temat??? Nie lepiej było żeby Ci kolega poskładał wzmacniacz, zrobił subwooooofera aktywnego i gitara by była heh. Taki znawca a wozi w "bagauju suba aktywnego", takie coś to do kina domowego z niższej półki się nadaje. Swoja drogą ten subik musi być strasznie słabiutki jak nic nie słychać w kabinie. Ten JBL 300RMS ma i gwarantuje Ci że bass się dostanie bez problemu. qrax, ma racje zrób tak jak pisze downloader19,. Przód to podstawa ;)

Wzmacniacze potrafi robic bo mial to akurat na jakims przedmiocie w szkole. Kolega wszystkich rozumow nie pozjadal. Aktywna tuba wozona w Clio jest akurat innego kumpla, nie wyrazilem sie jasno, po prostu zrobilismy przekladke na chwile w trojke zeby zobaczyc jak gra :P
A forum jest po to zeby pytac, tak przynajmniej mi sie wydawalo. Skoro macie takie same auta jak ja (E46) to mozecie cos wiecej powiedziec, bo moze akurat mieliscie podobny problem ale widze ze co niektorzy pisza tylko po to zeby posta sobie nabic i zamiast cos doradzic pisza w ogole nie na temat byle tylko komus dowalic...zal

A jeszcze dodam, ze kumpel, ktory ma troche pojecia powiedzial mi co zrobic...niestety szukam innego, tanszego rozwiazania...

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 21:19 
Forumowicz

Zobacz trzeci post. Ja na pewno nie nabijam sobie ich głupim gadaniem. Bardziej fachowo nie dało się doradzić. Jak chcesz ładny dźwięk z lekką nutą bass`u to wystarczy zrobić porządne audio z przodu. Myślę, że za 500-600 zł da się osiągną cel, który Ty chcesz usłyszeć. qrax, też bardzo dobrze napisał. Nie ma sensu pakować suba do bagażnika, jeśli nie ma się jakiegoś lepszego zestawu z przodu bo będzie po prostu "kaszana" :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 21:28 
Zacna persona forum

No i to wlasnie napisal qrax za co przyznalem mu racje...nie ma sensu dalej sie knuc :] dzieki za wszystkie rady.

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 08:59 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
downloader19, a ja się nie zgodzę :P
mam chwilowo seryjne nagłośnienie + nowe radyjko (wiadomo jakie :P ) + wzmacniacz i sub w bagażniku... i jakość poprawiła się o jakieś 30- 50% w porównaniu do seryjnego radia i głośników ;) ;) może i to głupie podejście ale mi był potrzebny bas.... a seryjne głośniki na nowym radyjku odżyły..

tylko jest jedno ale... ja mam compacta :hyhy: :hyhy: :hyhy:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 12:31 
Pierwsze kroki

Jest jeszcze kwestia czy masz blache za siedzeniami tylnymi (czy bagażnik masz szczelny). Jeśli tak, to tym bardziej idź w zestaw przedni (+wygłuszenie drzwi).

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 13:24 
Zacna persona forum

siedzenia mam kladzione czyli nie mam blachy...a byly sedany gdzie siedzenia nie byly kladzione i byla blacha? Efekt jest powiedzmy dobry jak poloze siedzenia, wtedy dzwiek idzie prosto z bagaznika i jest gitara...

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 13:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 1.8is coupe
według mnie JBL to przereklamowana firma polecał bym zdecydowanie Magnat :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 13:22 
Forumowicz

Nie jestem fanem marki JBL czy coś, ale nigdy bym nie napisał, że Magnat jest lepszy pyndzo, człowieku jak nie masz pojęcia o czymś to się nie udzielaj. http://allegro.pl/item648612226_jbl_a60 ... crown.html http://allegro.pl/item655500660_jbl_w15 ... oclaw.html Teraz pyndzo, pokaż mi odpowiedniki Magnata, a podkreślam to, że jeszcze nie pokazałem głośników JBL, które po prostu nie ma nawet się prawa porównywać z Magnatem. Magnat nadaje się dla wieśniaka do golfa III, na którego zarobił na zachodzie.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 13:23 
Forumowicz

Nie jestem fanem marki JBL czy coś, ale nigdy bym nie napisał, że Magnat jest lepszy pyndzo, człowieku jak nie masz pojęcia o czymś to się nie udzielaj. http://allegro.pl/item648612226_jbl_a60 ... crown.html http://allegro.pl/item655500660_jbl_w15 ... oclaw.html Teraz pyndzo, pokaż mi odpowiedniki Magnata, a podkreślam to, że jeszcze nie pokazałem głośników JBL, które po prostu nie ma nawet się prawa porównywać z Magnatem. Magnat nadaje się dla wieśniaka do golfa III, na którego zarobił na zachodzie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1