BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] sedan- nagłosnienie max 1500zł do techno
PostNapisane: 16 października 2009, 11:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 2.0 m-pak
Kod silnika: m52
Witam na forum jestem nowy z miejsca pozdrawiam starych wyjadaczy moja bawarke dopiero co kupiłem cos tak gra ale naturalnie chcial bym to wymienic.
Jesli chodzi o c.a. jestem kompletnym amatorem ale jesli chodzi o samo audio to od 15 lat jestem audiofilem i z dobrym dzwiękiem mam na co dzien do czynienia.
W domu preferuje jazz ale nie znaczy ze nie lubie innych gatunków muzycznych bo w aucie tylko techno sety z dyskotek elektro house i do tego potrzebuje sprzęcik za max 1500zł od 0
Preferował bym raczej używki włączając radio np Alpiny

http://www.allegro.pl/item767612003_alp ... r_usb.html

a co do reszty nie ma pojęcia napewno lubie dobry szybki i głęboki bas ale niezapominając o średnicy ktora również musi byc czytelna i dobrze doinformowana i przede wszystkim bardzo nie lubię kompresji i agresji w dzwięku preferuje raczej ciepłe brzmienie

Wiem ze warunków nastawiałem jak bym miał 20tys ale moze da sie cos wykombinowac z waszą pomoca dzikuje z góry i pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 12:50 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
za 1500zł będzie sprzęt taki sobie... jeśli do tego chcesz radyjko...
jak by nie patrzeć za 1000zł ma być skrzynia, wzmacniacz, kable i kondensator?? jeśli odjąć kable i kondensator wyjdzie do dyspozycji 800zł... :zdziwko: :zdziwko: szału nie będzie a tym bardziej audiofilskiego sprzętu jaki byś chciał... proponuję dozbieraj kasę i potem działaj...
Kup to radyjko do tego dobre głośniki na przód DLS + wygłuszenie drzwi.... i jak będziesz miał drugi przypływ gotówki to dokupisz wzmacniacz i skrzynię

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2009, 21:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jeszcze pojawia się pytanie czy chcesz przerabiać drzwi ? bo głośniki w standardzie są dość małe a do dobrego dźwięku przydały by się głośniki 16 cm

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, 12:51 
Zacna persona forum

no tak... nie sztuka jest wydać 10 tys i zrobić dobre audio sztuką jest to zmontować za 1500zł !!!!!
Fakt ze mam audiofilskie zapędy ,ale w CA oczekuje jedynie poprawności dobrego dynamicznego brzmienia i myśle ze za tą sume można coś sensownego kupić dlatego zwracam się z prośbą do doświadczonych kolegów licząc na pomoc
Jeśli chodzi o drzwi to mogę sie pokusić o wygłuszenie ale domową metodą i wolał bym nie przerabiać fabrycznych 13stek choc wiem ze to mało ale moża chyba cos sensownego znaleść no nie?

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, 13:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
po co koledze kondensator? :looka:
Radyjko jest ok, ale jeżeli naprawdę masz audofilskie zapędy to był taki kultowy model z Alpine (9812? nie jestem pewien), obsługiwał tylko CD (bez mp3) więc na dobrej jakości nagrane może być miodzio.
Nie wiem jak ma e36 w drzwiach więc się nie wypowiadam co do montażu.
1500zł to możesz uskładać jakiś sprzęt, ale raczej basem od razu nie przyłożysz.
Radio + zestaw odseparowany na przód + wzmacniacz.

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, 14:53 
Zacna persona forum

mam jedno pytanie tylko po co wzmacniacz ??? tym bardziej do 13stek skoro radio ma 4x50W ???? i co to znaczy odseparowany ( czyli osobno srednio-niskotonowy i osobno wysokotonowy?)
A i jeszcze co znaczy 6/9 czy jakos tak?

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, 15:58 

W drzwiach E36 znajdują się głośniki 10 cm a nie 13 cm! 13 cm znajdują się tam dalej w nogach.

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2009, 08:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 LIM
Kod silnika: M47N2
brodawid, kolego te 4x50 to taki chwyt producentow w praktyce jest to ok 4x15 - 20W wiec przy lepszych glosnikach wzmacniacz wskazany. zestaw odseparowany to tak jak piszesz wofer + tweter na zwrotnicach [uklady rozdzielajace czestotliwosc - niskie i srednie do wofera, a wysokie to twetera], a glosnik 6/9 to rozmiar w calach, to jest elipsa o takich wlsanie wymiarach np takie cos:

http://caraudiosecurity.com/shop//image ... O-937E.jpg

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 16:31 
Zacna persona forum

dziękuje Ci kolego Simoniak za wyczerpującą odp na temat z tą moca radia to masakra az tak zaniżają wartosci :O

Więc tak jestem raczej zdecydowany na zestaw separowany 2x 13 nisko-sredniotonowe i 2x wysoko-tonowe na przód powiedzmy JBL Hertc ( z tylnich zrezygnuje wykręcając kosze zeby bas z tuby wpadał do środka) jakieś dobre mysle ze do 400-500 używane kupię + np to poniewaz ma wbudowany wzmacniacz
http://www.skapiec.pl/site/cat/40/comp/ ... omentarze/

i radyjko uzywane Alpiny i tym sposobem bede miał zestaw za 1500 z subem co wy na to?

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 18:41 
Częsty bywalec

brodawid, moce jakie podaje producent sa prawdziwe ale np dla czestotliwosc 1kHz i znieksztalceniami powyzej 10% [tzn harczenie].

zestaw odseparowany to wedlug uznania i mozliwosci finansowych [poszukaj podobnych tematow bo jest ich kilka i wybierz sam] jesli pod samo radyjko bez wzmacniacza to dobrym wyborem beda [tansze] Helix'y DB lub DLS'y k5.

Co do tylu to dobrze myslisz by zrezygnowac z tylnich glosnikow, tylko moim zdaniem lepiej zamiast tuby wrzucic jakas skrzynie [moim zdaniem lepiej to gra].

co do kwoty to z uzywkami powinienes sie zmiescic, ale lepiej by bylo kupic nowe czesci, bo wiadomo jak to jest z uzywanymi ["super stan", a po dwoch dniach przestaje grac :zly: ] tylko wtedy wszystkiego od razu raczej bys nie kupil za te 1500zl [choc nie jest to wykluczone jak dobrze poszukasz]
pozdrawiam i zyce powdzenia

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 23:12 
Zacna persona forum

tak własnie się zastanawiam może za tą kwote kupie radio+ wzmaka moze monoblok i skrzynie basowa np. taka

http://www.allegro.pl/item778702147_mag ... _basu.html

jesli faktycznie gra lepiej na razie glosniki pozostawie fabryczne pozniej sie pomyśli

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 16:59 

Ja bym nie szedł tą drogą bo na dobrą sprawę wrzucisz do bagażnika samo mięso i bas Ci zaleje głośniki odpowiedzialne za resztę dźwięków.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 17:48 
Częsty bywalec

Szczurek1986, dokladnie tez jestem za tym by najpierw zrobic porzadny przod z wygluszeniem, a nastepnie dokupic zestaw na tyl. co do konkretnych firm i modeli to Ci nie doradzam bo to ma sie podobac glownie Tobie, a nie innym, to Ty masz byc zadowolony z zakupionego sprzetu wiec tym sie kieruj wlasna satysfakcja [czy to z wygladu, czy tez z dzwieku jaki sie bedzie wydobywal]
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 18:57 
Pierwsze kroki

Ja od niedawna posiadam takie cudeńko jak E36 COUPE też się przymierzam do car audio mnie też interesował mocny basik ,budżet miałem podobny koleż w punkcie montarzu car audio powiedział mi że jeżeli nie mam więcej pieniędzy radzi mi zrobić przód zestaw głośniczków możesz kupić do 250 zł nie jest to droga sprawa ,tył radził odpuścić powiedział że bagażnik jest dobrze odizolowany od kabiny i żeby mieć ładny efekt nie mogę wrzucić byle gówna do czego dochodzi niezły wydatek na wzmacniacz.

Reasumując sztukę zrobienia audio za 1000 zł - hmm moż4e u chińczyków :P

Dodam że skończyło się u mnie na zakupie radyjka ALPINE - 9872RE tanie bo dałem za nie 400 zł ale jest nowe z gwarancją i sprzedawca polecał podobno mają dużo lepsza konfiguracje niż droższe innych firm nie wiem nie znam się podobnie jak ty ale koleś chyba coś o tym wie xD do tego dostałem od kumpla tubkę samoróbkę paliły mi się przy niej wszystkie inne głośniki więc je wyciszyłem i w samochodzie gra praktycznie tylko tuba efekt bardzo kiepski ale lepszy rydz niż nic.

JEDNYM SŁOWEM ODPUŚCIŁEM I ODKŁADAM PIENIĄŻKI DO SŁOIKA NA LEPSZY SPRZECIOR :p

KOLEJNY EDIT:

Co prawda sam nie mam ale na nią choruje:

http://www.allegro.pl/item778860203_skr ... f171b7692c

Do tego konkretny wzmacniacz i gwarantuje Ci że będzie lepiej grać niż ten magnacik miałem okazje tego posłuchać to jest to czego szukasz :P

Pozdrawiam :P

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 22:39 
Zacna persona forum

Dzisiaj słyszałem u kolegi audio na podstawie glosnika basowego JBL w budowie band pass i powiem ze efekt był bardzo ...dziwny bo bas raczej masował wibrował aniżeli miał barwę i wykop brakowalo mi twardości większej skali może wydziwiam ze względu na audiofilskie zapędy ale chyba wolał bym cos o wiekszej rozpiętosci skali i pytanie czy duzo inaczej graja obudowy bas-reflkex?

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 09:41 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: m42b18
Band pass to cos pomiedzy BR a clossed. BR sa glosniejsze, mozna je polecic osoba do robienia chalasu. Clossed przewaznie szybsze.
Oczywiscie wszystko zalezy jaki posiadamy glosnik, co chcemy uzyskac i jakiej muzyki sluchamy.
Twoj kumpel ma band pass i mowisz, ze dziwnie gra, ale niewiemy jak jest wystrojony i jak wzmacniacz mu tnie pasmo. Moze byl zrobiony pod DB Drag gdzie liczy sie tylko glosnosc.

W e36 z racji tego ze jest szczelny bagaznik polecal bym BR najlepiej z portami wyprowadzonymi w miejscach seryjnych glosnikow w polce.

Jak wiekszosc tutaj osob, proponuje Ci najpierw zrobic dobry przod a dopiero pozniej zajac sie tylem.

Ostatnio edytowano 21 października 2009, 09:44 przez Hrynio, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 13:52 

Zauważmy jeszcze iż kolega ma w temacie nagłośnienie pod muzykę techno. Techno jest muzyką przeważnie szybszą a w takiej muzyce najlepiej czuje się głośnik w skrzyni zamkniętej.

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, 21:22 
Zacna persona forum

Tu już nie chodzi jak zestrojony był głosnik być może bierze tu górę moje audiofilskie doswiadczenie i definicja basu która w aucie jest naprawdę czym zupełnie innym
Tak jak napisałem choć w domu słucham Jazz;u im mam do tego sprzęt ale w aucie chce miec wygar i mega bass taka odskocznia :)))

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 07:10 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: m42b18
Oj zdziwil bys sie jak strojenie moze zmienic glosnik nie do poznania.
Ostatnio tak samo udowadnialem koledze na przykladzie ALPINE SWR-1022D, ale nie o to tu chodzi :)

Gdybys sluchal Rapu to jeszcze w tej kwocie dalo by sie cos ciekawego ugryzc.

Z szybkich glosnikow ciezko mi bedzie cos polecic, ale w tej kwocie mozna by np:

Lanzar max 12 - dosc uniwersalny przetwornik, nie potrzebuje wielkich mocy wiec i koszt wzmacniacza sie zmiejsza.
Wzmak do tego np CarPower hpb 1502 - w tej przedziale cenowej chyba niema nic lepszego.
Reszte kwoty wydasz na radio, przod i przewody no i moze jeszcze na kable i piwko zostanie :)

Tytuł: Re: [E36]sedan- nagłosnienie max 1500zł do techno
PostNapisane: 9 listopada 2010, 18:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M51D25
witam. tez chcę nagłośnić moją e36.
oczekuję czystego dźwięku dobrej jakości. "soczystego" że się tak wyrażę ;) drganie tablic rejestracyjnych jest całkowicie nie wskazane ;)
na forach jest milion stron na ten temat,ale większość pisze,żeby przerabiać panele boczne i takie tam pierdoły. u mnie to nie wchodzi w grę. auto ma mieć wygląd oryginalny. chciałbym wymienić wszystko co potrzeba (głośniki,radio,kable - to chyba wsio) tak,żeby efekt był zadowalający. przód i tył. dodam tylko,ze nie mam dzielonej tylnej kanapy, podłokietnika i w miarę możliwości nie chce niczego "pchać" w bagażnik,bo dużo podróżuję i miejsce w bagażniku jest mi potrzebne. czy potrzebne będzie mi jeszcze coś oprócz w/w rzeczy? jakiś wzmacniacz, sub? czy kwota ok 1500 - 2000 zł wystarczy aby uzyskać oczekiwany efekt?
proszę o pomoc...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1