BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Problem a akumulatorem?? Albo nie wiem :P
PostNapisane: 21 grudnia 2009, 16:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e30
Kod silnika: 2jz
A wiec tak już drugi raz mi sie zdarzyło takie coś że gdy słucham muzyki na wyłączonym silniku (musze przekrecic kluczyk do pozycji 1 aby radio działała) na seryjnym radyjku Blaupunkta i seryjnych głosnikach to po 10 min słuchania muzyki siada mi akumulator ;/ Ale zastanawiajace jest to ze auto stało cały weekend na dworze dzien i noc (a na dworze w nocy było skromne -20stopni) :mur: no i odziwo auto odpalalo tak jak podczas postoju w garażu ? Zimno było i nie chcialo mi sie maski otwierac a wiec chce sie odrazu upewnic co to może być ? czy za mało elektrolitu w aku czy może taka magia tego akumulatora??? Ktoś pomoże ?

PS.Akumulator Bosha

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problem a akumulatorem??? Albo nie wiem :P
PostNapisane: 21 grudnia 2009, 17:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
To zależy co wolisz sprawdzić najpierw, bo bez tego się nie obędzie.
albo akumulator jest niedoładowany ( ale wtedy przy mrozach miał byś kłopot z rozruchem), albo coś pobiera ci dużo napięcia.
Podpowiem, że mogą to być wszystkie te elementy które są w gotowości po przekręceniu stacyjki w pozycję 1.

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 23:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e30
Kod silnika: 2jz
załóżmy że ten akumulator jest w miare dobry no bo auto przy takich mrozach nadal odpala.
to teraz pytanie co zrobic zeby te elementy nie pobierały tyle prądu ? Czy da sie jakoś przestawić radio aby działało bez przekrecania kluczyka?

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 23:43 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
zasilanie do radia najlepiej zrobić bezpośrednio z aku na osobnym bezpieczniku. Sprawdź poziom elektrolitu jak jest mało to dolej wody demineralizowanej, podłącz aku do prostownika i porządnie naładuj. Akumulator rozruchowy charakteryzuje się właśnie tym że potrafi na krótką chwilkę podać duży prąd potrzebny do odpalenia auta ale na dłuższy czas ma małe możliwości podawania prądu. Jeśli Twój sprzęt pobiera kilka ładnych Wat przez dajmy na to pół godziny to może o wiele bardziej rozładowywać aku niż odpalenie auta nawet przy mrozie. Jeśli robisz małe przebiegi zalecane jest doładowanie aku prostownikiem raz na jakiś czas szczególnie zimą. O dolewaniu wody demi nie wspomnę. Jeśli problem będzie się pogłębiał radziłbym w zimie słuchania muzyki w domu lub przy odpalonym silniku :ok: Ewentualnie większy akumulator.

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 08:37 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Dokładnie rób tak jak pisze StraHu... sprawdź poziom elektrolitu.. dolej wody dest. i naładuj...
w zimę muzyki się nie słucha na nie odpalonym aucie.. jak to naładowanie nie pomoże to albo akumulator do dup... albo to jeż :P ponoć popsuty jeż potrafi brać prąd jak z autka nikt nie korzysta...

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1