BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e90] Jak podpiąć suba pod ori radio BMW
PostNapisane: 16 maja 2010, 14:46 
Zacna persona forum

Jak w temacie jak to najprościej zrobić , ew czy ktoś wie który z kabli w radiu bmw może odpowiadać za tzw. REMOTE

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e90] Jak podpiąć suba pod ori radio BMW
PostNapisane: 16 maja 2010, 16:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 7er e38
Ten sam co aktywuje wzmacniacz sygnalu anteny. Najprosciej to sprawdzic podpinajac sie miernikiem albo zaroweczka pod przewody i sprawdzac na ktorych nam sie zaswieci zaroweczka po wlaczeniu radia :) Jesli myslisz o subie w bagazniku a nie masz w radiu wyjsc RCA to najprosciej jest dac je wyprowadzic elektrykowi lub jesli niechcesz sie w takie cos bawic kupujesz taki konwerter

http://allegro.pl/item1038179250_brak_w ... erter.html

PostNapisane: 16 maja 2010, 21:33 
Zacna persona forum

Podpucha, mam taki konwerter został mi po e46 tylko i tak musiałem poprowadzić kabel remote do radia czy da sie obejść ciągnięcia tego jednego kabla (remote) do radia ?

PostNapisane: 17 maja 2010, 11:18 
Pierwsze kroki

Jesli masz w tylnym slupku wzmacniacz sygnalu FM to jest on aktywowany wlasnie takim kabelkim i wystarczy ze podlaczyl bys sie do niego tylko. Wtedy pozostaje puscic jakis przewod do tego wzmacniacza sygnalu i poprowadzic do bagaznika.

PostNapisane: 18 maja 2010, 13:30 
Zacna persona forum

W tylnym słupku hm... mówisz o antenie ? bo mam płetwę rekina na dachu wiec to chyba będzie antena

PostNapisane: 18 maja 2010, 15:22 
Pierwsze kroki

No chodzi o wzmacniacz antenowy ktory np w mojej e38 jest schowany w tylnym slupku do niego na bank idzie taki kabelek remote w ktorym pojawia sie napiecie dopiero po wlaczeniu radia wiec takiego przewodu musisz tam poszukac jesli niechce ci sie ciagnac nowego od radia podlaga az do bagaznika.

PostNapisane: 18 maja 2010, 16:20 
Zacna persona forum

No nie wiem co lepsze bo jak mam tą antenę w dachu to kabelek może iść dachem wiec nie wiem czy sie brać za szukanie tego kabelka bo nawet nie wiem gdzie , a masz może jakiś schemat jak bezpiecznie wyjąć ori radio cd żeby nie ułamać żadnych zatrzasków itp . ? bo znalazłem tylko coś takiego nie wiele mi to mówi no i chodzi bardziej o panel nawiewów .

PostNapisane: 18 maja 2010, 17:44 
Pierwsze kroki

Naprawde niewiem dokladnie jak ty to masz rozwiazane u siebie nie chodzi o kabel biegnacy do anteny tylko o przewody biegnace do wzmacniacza sygnalu FM musisz poszukac schematu instalacji twojego modelu BMW i tam wszystko powinno byc rozrysowane. Moze zrob jakies zdjecia twojej konsoli srodkowej jak wyglada to wszystko. Ja na wylot znam e38 tam wiem gdzie co siedzi.

PostNapisane: 18 maja 2010, 23:13 
Zacna persona forum

znalazłem poglądowe zdjęcie wiec tak to wygląda też u mnie http://www.bartex-caraudio.com.pl/image ... radio2.jpg

PostNapisane: 18 maja 2010, 23:27 
Pierwsze kroki

Sciagajac panel nawiewow mozesz miec dojscie do ukrytych srubek mocujacych radio wiec kazde wyjscie moze byc dobre :) ja naprwde niewiem jak to u Ciebie moze byc rozwiazane wiec wole nie sprowadzac na zla droge ;)

PostNapisane: 19 maja 2010, 01:40 
Zacna persona forum

najpierw spróbuję zdemontować klimatronik tak jak w tym angielskim opisie a później zobaczymy bo z anteny raczej sygnału ciągnąć nie będę bo może być tak że jak włączę cd to sygnał z anteny może sie wyłączyć no i wyłączy mi wzmacniacz a kabelek remote jest mały wiec pociągnę go bez problemu do tyłu tylko teraz który to może być jak uda mi sie zdemontować to będę próbował pod każdy podpiąć chyba że mogę coś spalić ?

PostNapisane: 19 maja 2010, 20:49 
Pierwsze kroki

nic nie spalisz poprostu podpinasz zaroweczke na kabelku do masy i 2gi kabelek np na igle wbijasz w przewody przy kostce z tylu radia. Jesli bedzie sie swiecic zaroweczka ciagle zanim wlaczysz radio to wiesz ze trafiles na 12V podtrzymania. Jak trafisz na kabelek ktory bedzie zaswiecal zaroweczke wtedy jak tylko wlaczysz radio to trafiles wlasnie na remote :)

PostNapisane: 20 maja 2010, 11:57 
Zacna persona forum

No to teraz tylko pozostaje mi wyciągnąć radio , jak na razie próbowałem wyciągnąć klimatronic i nie da rady :( siedzi bardzo mocno jeszcze zaraz popróbuję czymś innym bo sposób z kartą kredytową nie działa są na to za słabe

PostNapisane: 30 maja 2010, 18:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 320d
Kod silnika: M47N2
Na poniższej stronie masz opis jak wyjąć radio w E90 posiadając klimatronik.
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=49942

Ja montując zestaw głośnomówiący Nokia CK-100 w swoim E90 osobiście opanowałem inny sposób opisany poniżej. Kartę kredytową sobie odpuść, bo jest za miękka żeby zaczepy od panelu klimatyzacji puściły.

Weź dwa śrubokręty płaskie średniej szerokości. Lekko odegnij górną część panelu klimatyzacji. Mniej więcej na wysokości pokręteł znajdziesz dwa przetłoczenia po wewnętrznej stronie. Wsadź w każde przetłoczenie po śrubokręcie pod możliwie najmniejszym kątem. Teraz zapierając się o panel klimatyzacji zacznij podnosić srubokręty do góry (tak żeby spód śrubokręta był oparty na panelu klimatyzacji, a kawałek wyżej żeby opierał się na dolnej krawędzi radia). Użyj trochę siły a klimatronik Ci odskoczy, dając dostęp do śrub od radia.

Sposób sprawdzony kilkukrotnie, skutecznie za każdym razem i nic nie połamałem.

Pzdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1