BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Jak to jest z zamkiem centralnym i blokadą rygli?
PostNapisane: 14 lipca 2010, 12:57 
Pierwsze kroki

Witam forumowiczów,

ostatnio moja bunia zrobiła mi niemiłą niespodziankę - wyładowała totalnie aku (napięcie 7,5V :) ). Przyczyny jeszcze nie znam (może aku - chociaż nowy, może zwarcie w instalacji), ale nie o tym chciałem.

Otóż - nie mogłem się za nic dostać do samochodu. Zamknięty był z pilota, i ponieważ nie było prądu w aucie, nie dało się go z pilota otworzyć. Oczywiście pobiegłem do drzwi pasażera wykonać procedurę awaryjnego otwierania drzwi (klamka w górę i obrót w prawo o 90 stopni) - i klapa :mur: Rygielek podnosił się o 2-3mm i blokował, po czym z chęcią opadał na swoje miejsce (czyli na pozycję: NIE WEJDZIESZ DO AUTA) :P

Słabo, ale z kluczyka otwierał się bagażnik. Wyciągnąłem jakże wszystkim potrzebny worek na narty i przez powstały otwór kijem od szczotki :) chciałem podnieść rygielek tylnych drzwi. Niestety i ten rygielek coś trzymało :(

Na szczęście udało mi się przez tę dziurę podnieść kanapę i dostać do akumulatora. Podłączyłem go długimi kablami z innym aku, i otworzyłem samochód z pilota :looka:

Pytanie natomiast mam takie: jak to cholerstwo działa? Czy zawsze jak padnie to muszę robić takie akrobacje, żeby otworzyć samochód? Dlaczego po zamknięciu pilotem nie działa awaryjne otwieranie drzwi pasażera? A jak zgubię jedyne kluczyki z pilotem (drugie mam bez pilota), to jestem ugotowany? Czy może jest jakiś sposób na otworzenie drzwi?

Chciałbym zrozumieć zasadę działania tego mechanizmu blokady... i co trzymało te rygielki? Podciśnienie? Jeśli tak, to gdzie jest pompka od tego? Szukałem na forum info, ale nie mogę jakoś połączyć tych informacji.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] Jak to jest z zamkiem centralnym i blokadą rygli?
PostNapisane: 16 lipca 2010, 17:12 
Uzależniony od forum :)

Oj, nie podciśnienie. Zamek jest wyposażony w podwójne ryglowanie. 1 faza, jak zamkniesz drzwi, to wiadomo, zapadka w dół i nie otworzysz, ale ciągnąc za rygielek otworzysz. Wiadomo.
Drugie ryglowanie (mocniejsze przekręcenie kluczyka) powoduje, nazwę to, uśpienie funkcji rygielka. Ty sobie go podnosisz, ale on opada. Fajny system antywłamaniowy.

Odnośnie wchodzenia do zamkniętego auta bez napięcia - ja, gdy padł mi akumulator, wchodziłem normalnie przez drzwi kierowcy. Być może tu leży problem. Albo po prostu za słabo kręciłeś kluczykiem, ciężko wyczuć nie widząc sytuacji.

A na przyszłość, nie trzeba rozbebeszać całego środka auta żeby się podpiąć pod akumulator. Wystarczy podpiąć się kablami pod np. lampkę oświetlającą tablice rejestracyjną. :)

Tytuł: Re: [E34] Jak to jest z zamkiem centralnym i blokadą rygli?
PostNapisane: 19 lipca 2010, 09:01 
Pierwsze kroki

Hmm, no nie, kluczykiem kręciłem dobrze :)

Teraz mam mały update: zamknięcie auta z pilota - z uzbrojeniem alarmu, powoduje te podwójne ryglowanie. Po zamknięciu pilotem nie da rady otworzyć kluczykiem, nawet awaryjnie drzwi pasażera. To normalne jest?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1