BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Alpine cde-111rm rozładowuje akumulator.
PostNapisane: 2 października 2010, 09:59 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Witam mam problem z tym radyjkiem gra obłędnie ale zjada prąd z aku sprawdzone na dwóch autach w jednym E30 gdzie instalacje przerabiałem bo ktoś wyciął fabryczną kostkę zamiast kupić przejściówkę autko postało tydzień i po akumulatorze. Teraz jako że E30 jest w remoncie przełożyłem radio do E36 żony gdzie jest przejściówka z kostki fabrycznej i też po kilku dniach stanie radio zjadło prąd z aku. Słyszałem że może być winny sposób podłączenia tego radia ale nie znam konkretów ktoś ma u siebie to radyjko i może się orientuje jak je podłączyć żeby było ok? Narazie jest podłączone bez kabla pamięci (żółty) no ale po każdym przekręceniu stacyjki trzeba na nowo ustawiać.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Alpine cde-111rm rozładowuje akumulator.
PostNapisane: 2 października 2010, 10:23 
Forumowicz

Moje BMW: e36
A sprawdził kolega wpinając miernik szeregowo jaki prąd pobiera radio? Nie możliwe, aby podpięte prawidłowo, sprawne radio tej klasy i marki pobierało sporą ilość prądu.
Oczywiście mówimy o sytuacji podpięcia podtrzymania pamięci pod stały +, a zazwyczaj czerwonego kabelka ACC+ pod stacyjkę.
Nie mam alpiny, więc dokładnie nie wiem jak wygląda kostka, ale myśle, że podobnie jak w innych radiach tej klasy.

Jeśli wszystko podpięte jest prawidłowo obstawiałbym coś z radiem. Chyba, że coś na samych kablach, coś z masa.

PostNapisane: 3 października 2010, 10:09 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
No właśnie u mnie był spięty w instalacji auta kabelek od stacyjki ze stałym +. Dzisiaj rano tam pogrzebałem i teraz jest tak że radio włączę dopiero jak przekręcę kluczyk w stacyjce tylko jeszcze musiałem te kabelki pozamieniać i w tej konfiguracji nie powinno już za dużo pobierać a pamięć stacji już jest.
Czy jest możliwość żeby podpiąć to tak żeby radio grało też bez kluczyka przekręconego, ale nie zjadało wyłączone tyle prądu?

PostNapisane: 3 października 2010, 12:03 
Forumowicz

Moje BMW: e36
:) Podłączenie tylko pod stały + zależy od konstrukcji radia. Starsze radia często były w ten sposób podłączane. W obecnych przewidziane jest podłączenie pod stały + i stacyjkę i niestety konstrukcyjnie tego nie da się obejść i radio pod samym plusem będzie pobierało na postoju więcej prądu.
Tutaj trzeba próbować i mierzyć jaki jest pobór.
Również należy pamiętać o tym, że pobór może wzrosnąć przy samym włożeniu panelu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1