BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 maja 2025, 02:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] ASC
PostNapisane: 18 listopada 2010, 20:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47TU
Witam, Mam pytanie dotyczące ASC, przeczytałem setki tematów i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Jak sprawdzić czy BMW e46 posiada system ASC lub ASC+T, auto jest z rocznika 99r w dość dobrym wyposażeniu (np:fotele pół skóra, org. radio cd, webasto), Czy ASC+T było standardem czy opcją?. Numer VIN w czymś pomoże?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] ASC
PostNapisane: 18 listopada 2010, 21:06 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
spróbuj ruszyć tak aby koła wpadły w poślizg i jak się da to nie ma asc albo jest wyłączone, a jak auto zmuli i poślizgu nie będzie to znaczy że system zadziałał, asc+t to chyba była opcja, po rozkodowaniu vinu wszystkiego się dowiesz

PostNapisane: 18 listopada 2010, 22:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
rafal_13, ale kolega satan pyta czy ma samo ASC czy ASC+T. ja osobiście sam nie wiem jak to sprawdzić, ale chyba faktycznie VIN powie. u mnie nic na temat ASC+T nie mówi, więc wniosek, że mam samo ASC. :dobani:

330xd
Obrazek

PostNapisane: 19 listopada 2010, 17:04 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47TU
A jak jeździ się z samym ASC ciężko wpaść w poślizg?? Chodzi mi o to czy zimą (lub mokra nawierzchnia po deszczu) można bezpiecznie śmigać oczywiście z głową.

PostNapisane: 19 listopada 2010, 17:54 
Forumowicz

Moje BMW: E39 Touring
Kod silnika: M52TUB20
ASC=Active Stability Control lub Anti-Spin Control czyli system zapobiegajacy uslizgowi kol (Boksowaniu)
np przy ruszaniu.
ASC+T to to samo wyposazone dodatkowo w kontrole trakcji (takie ESP w BMW)
Masz auto z 99r wiec na pewno masz ASC, co do drugiej opcji to powinienes miec na przycisku do wylaczania tych systemow napisane
co masz( samo ASC lub ASC+T)

PostNapisane: 19 listopada 2010, 18:18 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
kogut_theos napisał(a):
ASC+T to to samo wyposazone dodatkowo w kontrole trakcji (takie ESP w BMW)
Masz auto z 99r wiec na pewno masz ASC, co do drugiej opcji to powinienes miec na przycisku do wylaczania tych systemow napisane
co masz( samo ASC lub ASC+T)

Bzdura.

PostNapisane: 19 listopada 2010, 18:25 
Forumowicz

Roger-Nysa napisał(a):
Bzdura

Moge prosic o dokladniejsze wyjasnienie? Tego dowiedzialem sie od "niby" specjalistow od BMW :)
W zasadzie sam jestem ciekaw jak to jest dokladnie skonstruowane, swoja teorie podparlem wlasnymi doswiadczeniami
gdyz moje auto jest wyposazone tylko w system ASC i stad te wnioski.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 19 listopada 2010, 18:32 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Tu dość sporo napisałem ..... viewtopic.php?f=1&t=64360&start=20
Miłej lektury.
Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 19 listopada 2010, 18:55 
Forumowicz

Roger-Nysa napisał(a):
Witam
Tu dość sporo napisałem ..... http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 0&start=20
Miłej lektury.
Pozdrawiam Krzysiek

Ok, duzo lepiej to ogarniam teraz :)
PS: Masz 2 moich sasiadow w pracy, dorastalem w Skorochowie :)

PostNapisane: 20 listopada 2010, 16:28 
Zacna persona forum

satan napisał(a):
A jak jeździ się z samym ASC ciężko wpaść w poślizg?? Chodzi mi o to czy zimą (lub mokra nawierzchnia po deszczu) można bezpiecznie śmigać oczywiście z głową.

No, nie polecam. Wczoraj w nocy u mnie w mieście lało i bez problemu rzucisz dupą z załączonym ASC..

330xd
Obrazek

PostNapisane: 21 listopada 2010, 10:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW 525 e39
Kod silnika: M54B25
Witam chcialbym dowiedziec sie prau rzeczy na temat ASC w bmw. pierwsze pytanie jest takie kiedy system asc jest wlaczony?? wtedy kiedy po nacisniesu przysisku asc na zagerach pojawi sie zolty trojkacik w kóleczku czy wtedy kiedy po ponownym wcisnieciu kontrolka na zegarach gasnie?? drugie pytanie jest takie czy po nacisniecu przycisku asc i pojawieniu sie na zegarach kontrolki czy obok przycisku powinna zapalic sie jakas lampeczka?? tak jak np czy wlaczam klime to obok platka sniegu zapala mi sie zielona lampeczka oznaczajaca ze klima jest wlaczona. czy rozwiez powinno byc tak jak wlanczam asc? jestem nowym posiadaczem e46 i niestety malo rzeczy wiem na ten temat;/ prosze od odpowiedz:0 z gory dziekuje za rady:) pozdrawiam:)

PostNapisane: 21 listopada 2010, 14:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
janek9000 napisał(a):
Witam chcialbym dowiedziec sie prau rzeczy na temat ASC w bmw. pierwsze pytanie jest takie kiedy system asc jest wlaczony?? wtedy kiedy po nacisniesu przysisku asc na zagerach pojawi sie zolty trojkacik w kóleczku czy wtedy kiedy po ponownym wcisnieciu kontrolka na zegarach gasnie?? drugie pytanie jest takie czy po nacisniecu przycisku asc i pojawieniu sie na zegarach kontrolki czy obok przycisku powinna zapalic sie jakas lampeczka?? tak jak np czy wlaczam klime to obok platka sniegu zapala mi sie zielona lampeczka oznaczajaca ze klima jest wlaczona. czy rozwiez powinno byc tak jak wlanczam asc? jestem nowym posiadaczem e46 i niestety malo rzeczy wiem na ten temat;/ prosze od odpowiedz:0 z gory dziekuje za rady:) pozdrawiam:)

:zdziwko:

YYYyyyy...jak sie pali na blacie kontrolka to ASC jest WYLĄCZONE...jak sie niec nie pali to jest WŁĄCZONE...nic przy przycisku ASC sie nie pali bo zapala sie na blacie przeciez :zakrecony:

PostNapisane: 22 listopada 2010, 08:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: M47D20
janek9000 napisał(a):

jest tak jak napisał kolega bafi jak kontrolka się pali tzn. że system jest wyłączony ale jak masz załączony (kontrolka się nie pali) to wejdź ostro w zakręt (najlepiej na jakimś parkingu przed supermarketem) i jak system zacznie działać załączy się kontrolka na zegarach (zacznie migać)

PostNapisane: 22 listopada 2010, 09:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d 2002r
u mnie jest tak , że po wyłaczeniu ASC mimo iż kontrolka się świeci to w momencie "buksowania" kół i tak ta kontrolka mignie i koła przystopują. Dopiero po nacisnięciu klawisza ACS przez około 20 sek zapalają sie 2 kontrolki: od ASC i nie wiem czemu kontrolka od tarcz hamulcowych. Wtedy koła buksują i nic nie miga.

PostNapisane: 22 listopada 2010, 09:42 
Zacna persona forum

Gocek napisał(a):
u mnie jest tak , że po wyłaczeniu ASC mimo iż kontrolka się świeci to w momencie "buksowania" kół i tak ta kontrolka mignie i koła przystopują. Dopiero po nacisnięciu klawisza ACS przez około 20 sek zapalają sie 2 kontrolki: od ASC i nie wiem czemu kontrolka od tarcz hamulcowych. Wtedy koła buksują i nic nie miga.

ASC+T w takim razie, z tego co wyczytałem.

330xd
Obrazek

PostNapisane: 22 listopada 2010, 12:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d 2002r
w moim VINie nic nie piszą ze wogóle mam ASC. Ale jest tak jak pisze. mimo iż raz wyłącze ASC i świeci się dioda ASC to podczas przyspieszania jak koło zabuksuje to ta świecąca dioda mignie a koła spowolnią.

PostNapisane: 22 listopada 2010, 18:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW 525 e39
Kod silnika: M54B25
acha no to dziekuje bardzo za odpowiedz:) ja myslalem ze jak sie swieci to system jest wlaczony i probowalem cos krecic ale nic nie blokowalo myslalem ze jest popsute;/ a tu okazalo sie inaczej;d;d;d;d czyli nie moze sie palic:D:D:D

PostNapisane: 22 listopada 2010, 21:07 
Zacna persona forum

A znacie może taki przypadek? Dziś chciałem sprawdzić, czy mam ASC czy +T i trzymam, i trzymam przycisk od ASC i nic, żednej reakcji. Świeci się tylko żółty trójkąt w kółku, czyli samo ASC. Ale lepsza bajka, potem nie mogłem włączyć. Trzymam, klikam, a lampka dalej świeci. Zgasiłem auto, włączyłem jeszcze raz i już można było swobodnie przełączać. OCB?

330xd
Obrazek

PostNapisane: 25 listopada 2010, 18:36 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Convertible
Kod silnika: M54
Mam tak samo jak dłużej przytrzymam ten przycisk od ASC to potem nie można włączyć tego systemu, więc chodzi chyba o to że jest całkowicie wyłączony, a nie połowicznie tak jak w przypadku jednorazowego kliknięcia. Oznacza, to też że nie ma się wtedy ASC + T , tylko samo ASC. Jeżeli się mylę nich mnie ktoś poprawi.

PostNapisane: 25 listopada 2010, 19:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57TU
Garaż: http://www.car-connect.pl/index.php?opt ... cle&id=138
Bo w ten sposób deaktywuje sie całkowicie system. Mama tez tak z DSC. AKtywuje sie on po wylaczeniu i ponownym zapaleniu auta samoczynnie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1