BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 maja 2025, 02:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Zabudowa audio do 320d turing
PostNapisane: 17 grudnia 2010, 18:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witam wszystkich
Mam zamiar wsadzic do bmw subwoofer, pierwsze kroki juz zrobilem: Mam juz wyprowadzone wyjscie rca w ori radiu cd i podciagnieta instalacje do bagaznika. Jest tylko jedna rzecz ktora mi wszystko bardzo komplikuje. Chce zrobic subwoofer dopasowany do miejsca na kolo zapasowe pod podloga bagaznika tak aby to wszystko schowac a bagaznik zostal oryginalny i zachowal swoja pojemnosc, jest to wymuszone tym ze czesto skladam fotele i pakuje sporo do auta, zwykla tuba by mi tam strasznie wadzila. Teraz kilka pytan do znawcow tematu: po pierwsze czy ktos na forum posiada wymiary takiego suba bo domyslam sie ze nie jestem pierwszym ktory chce tak zrobic. Po 2 ktos potrafi mi obliczyc (jesli bede juz mial pojemnosc) jaki glosnik tam wsadzic i jaki wzmacniacz? po 3 czy po wykonaniu tego bede mial dobra akustyke? Czekam na wszystkie dobre rady z tym zwiazane i jesli ktos jest zdania ze to glupota i mija sie z celem to tez prosze sie wypowiedziec. Po wykonaniu mojego projektu podziele sie oczywiscie doswiadczeniami, fotografiami i udostepnie wszystkie wymiary tego suba w dziale faq:)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Zabudowa audio do 320d turing
PostNapisane: 17 grudnia 2010, 19:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34, e36
Jeśli ładujesz w bagażnik to polecam wyjmowaną skrzynie jeśli masz chęci i miejsce jak zabudowę w miejscu koła.

PostNapisane: 18 grudnia 2010, 13:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
rytlo napisał(a):
Witam wszystkich
Mam zamiar wsadzic do bmw subwoofer, pierwsze kroki juz zrobilem: Mam juz wyprowadzone wyjscie rca w ori radiu cd i podciagnieta instalacje do bagaznika. Jest tylko jedna rzecz ktora mi wszystko bardzo komplikuje. Chce zrobic subwoofer dopasowany do miejsca na kolo zapasowe pod podloga bagaznika tak aby to wszystko schowac a bagaznik zostal oryginalny i zachowal swoja pojemnosc, jest to wymuszone tym ze czesto skladam fotele i pakuje sporo do auta, zwykla tuba by mi tam strasznie wadzila. Teraz kilka pytan do znawcow tematu: po pierwsze czy ktos na forum posiada wymiary takiego suba bo domyslam sie ze nie jestem pierwszym ktory chce tak zrobic. Po 2 ktos potrafi mi obliczyc (jesli bede juz mial pojemnosc) jaki glosnik tam wsadzic i jaki wzmacniacz? po 3 czy po wykonaniu tego bede mial dobra akustyke? Czekam na wszystkie dobre rady z tym zwiazane i jesli ktos jest zdania ze to glupota i mija sie z celem to tez prosze sie wypowiedziec. Po wykonaniu mojego projektu podziele sie oczywiscie doswiadczeniami, fotografiami i udostepnie wszystkie wymiary tego suba w dziale faq:)

1. Wymiary-optymalną pojemność obudowy znajdziesz w instrukcji do suba albo na stronie www producenta.
2. Fachowcem nie jestem, ale sam składam wzmacniacz i głośnik tej samej mocy (z małym marginesem).
3. Jeśli - jak napisałeś "pakujesz sporo do auta", więc przykryjesz skutecznie suba, więc chyba nie bardzo...
Osobiście planuję obudowę zamkniętą - najłatwiejszą do zrobienia i osadzenie jej gdzieś nad akumulatorem obudowana oryginalną tapicerką. Jeśli nie wyjdzie, to wyjmowalna skrzynka tapicerowana jak boczki.
Zamontuje Infinity Reference 860W
a jeśli nie da rady ze wzgl. na wymiary to Pioneer TS-SW301 lub TS-SW841D.
Wzmacniacz 4kanałowy (2 na przód i 2 połączone na suba) nad zmieniarką CD.
Najwięcej pracy będzie przy wygłuszaniu drzwi i przeciąganiu kabli głośnikowych ze wzmacniacza do przednich głośników.
Na początek wszystko będzie pod ori radio ale następnym krokiem będzie zamontowanie jakiegoś radia z MP3 i może BT w bagażniku a panelu od niego z przodu, np w popielniczce jak to zrobil kol. miketof: viewtopic.php?f=4&t=78675 - doskonały pomysł!
Takie rozwiązanie wymaga trochę pracy ale kosztuje tyle samo co jakies XCARlink czy inne wynalazki i jest w pełni profesjonalnym, przemyślanym systemem a nie jakąś tam chinszczyzną.
Kilkumiesięczna Alpine serii 2xx, 3xx można już kupić za 80 funtów - grosze w porównaniu z gadżetami typy xcrarlink, popinasz do tego 500GB dysk na USB i możesz się śmiać!!!
Najważniejsze - wszystko gra o niebo lepiej a w aucie wszystko jak w oryginale...

PostNapisane: 18 grudnia 2010, 13:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Skoro bagażnik masz co chwile załadowany spróbował bym pójść w stronę bardzo mocnego przodu na wzmacniaczu który też potrafi mocno zagrać , wiadomo że to nie da takiego basu jak z suba ale i tak robi wielkie wrażenie na słuchaczu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1