BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 11:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Kamera cofania
PostNapisane: 11 stycznia 2011, 19:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530D 2001
Kod silnika: M57
Panowie i Panie, czy ktoś z Was zetknął się z instrukcją podpięcia kamery cofania do E39 ? Zastanawiam się nad zakupem i podpięciem (TV+NAVI 16/9), jedni piszą, że potrzeba kamerkę NTSC, inni że PAL

Spotkałem się w http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP81&mospid=47559&btnr=66_0133&hg=66&fg=95

Że ktoś taką instrukcję napisał i umieścił w Aftersales Assistance Portal (ASAP) - ma ktoś do tego dostęp ? Chętnie przyjmę taką instrukcję :ok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Kamera cofania
PostNapisane: 12 stycznia 2011, 14:33 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5td
jeśli Ci się nie śpieszy to mogę wrzucić potrzebne instrukcje ale dopiero w weekend, chyba, że ktoś inny wrzuci wcześniej

LINK 1 oraz LINK 2

PostNapisane: 21 stycznia 2011, 23:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530D 2001
Marcin e30 napisał(a):
jeśli Ci się nie śpieszy to mogę wrzucić potrzebne instrukcje ale dopiero w weekend, chyba, że ktoś inny wrzuci wcześniej

LINK 1 oraz LINK 2

Dzięki !!

Czy mamy na forum kogoś, kto temat montażu kamerki "przerobił" na własnej e39 i podzieli się wnioskami ??
Dziwi mnie, że tylna klapa w touringu bardzo szybko łapie brud podczas jazdy i zastanawia mnie jak mocno wpłynie to na czytelność obrazu ....
Podejrzewam, że zimową porą o funkcjonalności kamery można zapomnieć ....

PostNapisane: 23 stycznia 2011, 18:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 540i Touring
Kod silnika: M62
Ja podpinałem u siebie (mam Touringa) kamerkę cofania.Mam 4:3.Problem jest taki że wejście RV CAMERA w tunerze jest TYLKO NTSC. Kupiłem kamerę pracującą w trybie PAL/NTSC. Niestety nie wiem jak ją przestawić na tryb NTSC z trybu PAL. Efekt jest taki że obraz skacze. Nie ma możliwości przestawienia wejścia RV CAMERA na tryb PAL. Tak więc tymczasowo podpiołem kamerkę do wejścia AV, którym to można dowoli sterować (PAL/SECAM/NTSC), więc tam działa, ale muszę przestawiać (Menu->Television) żeby był obraz. Więc to jest największy problem. Ale jeśli tylko znajdę sposób na przestawienie kamery na NTSC to sprawa jest banalnie prosta. Przełączam sygnał kamery z AV na wejście RV CAMERA i trzeba 17 pin z niebeiskiej wtyczki podpiąć za pomocą przekaźnika do masy.Cewkę przełącznika zasilamy światłem cofania co gwarantuje nam przestawienie obrazu w monitorku na tryb RV Cam. Co do brudzenia się kamerki to umieściłem ją w zderzaku. I owszem brudzi się ale za bardzo jakoś nie pogarsza to widoku. Brudzi się tylko w deszczową pogodę. Powoli zaczynam sę przekonywać do DYNAVI. Mam dość już p!@#$nia się z tą orygi.

PostNapisane: 13 maja 2012, 15:04 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
http://7.imagebam.com/download/mp-TbyMP ... chemat.jpg
Kolego to jest schemat podłączenia kamerki cofania.
Ja też przymierzam się do montażu kamerki . Poczytałem trochę i potrzebne mi będzie:
- kamerka np. http://allegro.pl/kamera-cofania-bmw-3- ... 65646.html ( tylko czy będzie pasować w miejsce lampki bo nic nie piszą o tym czy jest to dla sedana lub turasa ?. ) Kamerka musi posiadać system NTSC.
- przekażnik który posiada cztery nóżki z nr 30,85,86,87 ( schemat wyżej ) Znalazłem ten przekażnik w częściach do BMW , nr.kat. 63161378238 lub 61368373700 ( tylko jestem ciekawy czy taniej nie dostanie się tego w zwykłym sklepie elektronicznym , na innym forum kolega za przekaźnik zapłacił 1,50 zł.) . Teraz kwestia parametrów przekaźnika , jaki płynie przez niego prąd ? Przeczytałem że ma mieć 5 - 10 A
No i żeby było w miarę bezpiecznie należałoby wrzucić jeden bezpiecznik zaraz przed przekaźnikiem jak i kamerą cofania ( tylko jakiej wartości ? 5 A ;7,5 A. ; 10 A ? ).
Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1