BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] audio
PostNapisane: 9 października 2010, 12:15 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
Jak to jest z audio w e38... Od jakiegoś czasu chodzi mi zrobienie z nim cokolwiek bo doskwiera mi w nim chociażby brak zmieniarki CD, Kilka razy pytalem juz o to ale nikt raczej nie udzielil mi sensownej odpowiedzi.
Czy zmieniarka z MP3 od X5 pasuje do mkII 4:3? Czy jesli pasuje dużo kombinacji się za tym niesie?
Czy są może jakieś emulatory zmieniarek np na pamięć z usb lub karty pamięci które będą miały naprawde dobrą jakość a nie jak ta chińszczyzna z allegro?

Załóżmy że da sie zamontować zmieniarke, czy jesli podlącze wzmacniacz a do niego glośniki w seryjne miejsca w drzwiach, bez montowania niskotonowca w bagazniku, jakosc dzwieku bedzie zauwazalnie wyzsza? Biorąc pod uwage montaż głośników wysokiej klasy, najprawdopodobniej trzeba by tez dłubnąć na 165 mm bo chyba seryjne to 130 mm?

Opcja druga, montaz jakiejs stacji multimedialnej 2 DIN ? do niej wzmacniacz i jakieś konkretne głośniki ? Czy zauważe różnice na dobrym radiu w stosunku do seryjnego sprzętu sterującego?

Wolałbym np navi 16:9 ale jeśli ma się to nieść z wysokim kosztem przekładki i taką samą jakością dźwięku, która będzie niższa od jakiejś stacji multimedialnej, to raczej wybralbym właśnie tą stacje.
Czy wogole radia 2 din wchodzą czy konieczna jest jakaś przeróbka bo wymiary są zupelnie inne? Chodzi konkretnie o sprzet typu: ALPINE IVA W 502R, ALPINE IVA-W505R lub np JVC KW-AVX830 czyli stacje ktore maja statyczny ekranik a nie wysuwające sie i brzydko wyglądające ekrany

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E38 audio
PostNapisane: 9 października 2010, 13:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Na pewno zmiana na radyjka które wymieniłeś wyjdzie jakościowo lepiej, co do głośników to powiem szczerze że miałem dawniej zestaw 13 nastek Ground Zero podpiętych pod wzmacniacz alpine, byłem zdziwiony mocno zdziwiony że tak potrafią zagrać 13 nastki ale wiadomo iż basu w nich za wiele nie było i dla kogoś wymagającego należało by coś wrzucić w bagażnik na dopełnienie. Oczywiście wygłuszenie zrób obowiązkowo.

PostNapisane: 9 października 2010, 16:54 
Zacna persona forum

w E34 miałem dlsy i jak na 13 graly tez przyjemnie, teraz chcialbym jednak 16 bo ciut wiecej basu dadzą

PostNapisane: 9 października 2010, 19:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
wymiana radia na jakiś wysoki model liczącej sie firmy typu alpine, pioneer da dużą zauważalną różnice w jakości dźwięku na seryjnym osprzęcie...
w modelach e39 i e38 pozostaje problem dopasowania radia do deski rozdzielczej - wszystko co nie ori wygląda nie ma co się oszukiwać - kiepsko :kwasny:
zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem czy np nie dałoby się podłączyć równolegle drugiego radia ukrytego gdzieś w schowku -tzn pozostawic fabryczny zestaw nawigacji z funkcją navi, tv, bc a dodatkowe radio służyłoby tylko do odtwarzania muzyki co za tym idzie możliwości podłaczenia usb, karty pamięci, mp3
czy ktoś może się wypowiedzieć w tym temacie, ktoś może stosował takie rozwiązanie....

PostNapisane: 9 października 2010, 19:58 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ale niestety ori zestawy nie graja... Ja bym ladowal alpinke, glosniki 16 z przodu- zestaw z gwizgkami. Mam z przodu taki zestaw jbl tylko 13 i czuje niedosyt. Z tylu mam duza skrzynie basowa jbl ze stosownym wzmakiem ale zeby nie tracic bagaznika a jednoczesnie dzwiek sie lepiej rozchodzil dalbym glosnik basowy w podlokietnik z tylu (wiesz o co chodzi, to popularne rozwiazanie). Oczywiscie zmiana wszystkich kabli obowiazkowa.

To jest moj pomysl na kolejna beemke, obecna wkurza mnie mala iloscia miejsca w bagazniku. Jesli nie chcesz basu w bagazniku to zastanow sie dobrze. Ja gdy wyciagne skrzynke z bagaznika to nawet gdy rmfki slucham czegos mi brakuje.

PostNapisane: 9 października 2010, 22:26 

Nie ma się co oszukiwać iż sub idealnie dopełnia dobry zestaw przedni :)

PostNapisane: 5 listopada 2010, 22:20 
Zacna persona forum

a taki pomysl mi wpadl czy szłoby zrobić auxa? Z tylu mam panel ale jest wejscie AV - po cholere? Idzie puscic z tego muzyke ale fatalnej jakosci

Wpadł mi pomysl na wyprowadzenie 2 kabelków zaraz przy konsoli centralnej na dole aby byly pod ręką, Aux + USB do ładowania. Czy jest to mozliwe? Pewnie jakis zasilacz trzebaby przerobic zeby mp3 ładowało, choć bez ładowania da sie oczywiscie przeżyć lub po prostu podlaczyc jakas ladowarke + przejsciówke pod zapalarke.

Czy mk2 4:3 ma mozliwosc podlaczenia jakiegos modułu aux lub tez moze ma kable aux ktore trzeba tylko wyprowadzic ?

PostNapisane: 6 listopada 2010, 17:01 
Forumowicz

Moje BMW: E92 335D
Kod silnika: M57D30N2
Garaż: Było:
E90 330d
E46 330i
E36 318i
E36 323i
E36 318i
kolego Szczurek 1986 czy możesz podać dokładnie modele tych głośników i wzmacniacza co miałeś bo jestem zainteresowany tymi głosnikami widziałem jest kilka modeli tych trzynastek a linki w starych tematach już nie działają

PostNapisane: 6 listopada 2010, 21:43 

zibi73 moje 13 nastki to był model Ground Zero GZTC 130T napędzane jakąś alpinką jak uda mi się dopchać do pudła od niej to napiszę Ci jej model.

Tytuł: Re: [E38] audio
PostNapisane: 5 marca 2011, 16:42 
Zacna persona forum

Nie bede zakladal kolejnego tematu. Audio podejście drugie :rotfl:

Aktualny plan.
Przód i tył głośniki 16. Subik w podłokietniku. Wirtualna zmieniarka plyc CD na MP3.
Zostaje oryginalna sterujaca jednostka. Nie bedzie problemu z podpieciem jakiegos dobrego wzmacniacza?
Problem drugi. Na allegro są jakies chinskie 'zmieniarki' na mp3. Mysle ze watpliwej jakosci. Jest mozliwosc znalezienia czegos coprawda droższego ale lepszej jakosci ? Na bmw-sporcie szpoper ma tą tanią zmieniarke i chwali sobie jakosc, tylko ciekawe jak na nowyh glosnikach byloby to slychac, a nie seryjnej kupie.

Jeszcze jedno pytanie mianowicie o glosniki. Bardzo podobaly mi sie DLSy R6A. Ostatnio na allegro zrobily sie strasznie dobre ceny na zeszloroczny model Hertz HSK 165. Tegoroczny kosztuje ok 750pln, zeszłoroczny kosztuje 280pln co jest naprawde dobrą cena. Czy te glosniczki spisalyby sie ?
Brat robil u siebie niezle caraudio. Ma Infinity Kappa i bardzo poleca mi Infinity 65.9

Tytuł: Re: [E38] audio
PostNapisane: 6 marca 2011, 10:59 

Firmę jaką wybierasz uzależniał bym przede wszystkim od odsłuchu! :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1