BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 22:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Dziwny problem z licznikiem ...
PostNapisane: 21 lutego 2011, 10:51 
Forumowicz

Moje BMW: Bolid Mniej Więcej
Kod silnika: Citroen ZX 1.4i
Garaż: nie jest mój, to tam nie wjeżdżam
Witam wszystkich,
mam problem, z którym nie wiem, jak sobie poradzić, tylko proszę mi nie pisać gadek w stylu : "kup nowy, problem z głowy". Mianowicie problem ten prezentuję się tak:
1. przekręcam kluczyk na 1 pozycję - podświetlają się miejsca w których są komendy, stan licznika;
2. przekręcam kluczyk na pozycję przed odpaleniem silnika - powinno się wszystko ładnie podświetlić i widać literki oraz cyferki, a tu du.. nic się nie wyświetla, do poprzedniej sytuacji dochodzą kontrolki ABS itd.

Ale gdy tylko odpalę silnik lub nawet przekręcę dalej kluczyk niż w 2 punkcie to wszystko działa z tym, że stan licznika przejechanych kilometrów stoi w miejscu 299.960 a ten mniejszy nabija, ale gdy tylko zgaszę silnik resetuję się i sytuacja wraca do punktu 1... :(
a i dodam jeszcze, że gdy chcę sprawdzić faktyczny stan licznika to wyskakuje mi 20126

Czy ktoś może wie, albo przypuszcza co to jest, moje auto to:
E34 525iA M20B25.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ;)

PS. zapomniałem jeszcze dodać, że jak wciskam hamulec, to się mocniej zapala, gdy nic nie widać na liczniku...

projekt odpicowanie "Beemki" : to the end 14% :)

moje byłe BMW E34

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] Dziwny problem z licznikiem ...
PostNapisane: 21 lutego 2011, 20:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 39
Kod silnika: m52b20
Mozesz miec uszkodzona kosc stacyjki (wypalone styki).Sprawdz kostki w liczniku moze byc ktoras zle zapieta

PostNapisane: 22 lutego 2011, 08:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
[quote="daniol903"][color=#000040]Witam wszystkich,
mam problem, z którym nie wiem, jak sobie poradzić, tylko proszę mi nie pisać gadek w stylu : "kup nowy, problem z głowy".
Jeżeli posprawdzałeś zasilania i masy na liczniku i jest wszystko w porządku to pozostaje ci tylko licznik i w tym miejscu się nie obraź ale najlepiej jest go wymienić a to tylko ze względów finansowych bo osoby które zajmują się naprawą liczników zaczynają rozmowę od 200 zł wzwyż a licznik na allegro kupisz nawet za 50 zł

PostNapisane: 22 lutego 2011, 11:39 
Forumowicz

Moje BMW: Bolid Mniej Więcej
Kod silnika: Citroen ZX 1.4i
Garaż: nie jest mój, to tam nie wjeżdżam
wera1106
Mozesz miec uszkodzona kosc stacyjki (wypalone styki).Sprawdz kostki w liczniku moze byc ktoras zle zapieta
:
no, będę musiał sprawdzić, bo ogółem go wyciągałem, ale przy tej okazji nie sprawdzałem wtyczek i styków... :mur:

safek1
Jeżeli posprawdzałeś zasilania i masy na liczniku i jest wszystko w porządku to pozostaje ci tylko licznik i w tym miejscu się nie obraź ale najlepiej jest go wymienić a to tylko ze względów finansowych bo osoby które zajmują się naprawą liczników zaczynają rozmowę od 200 zł wzwyż a licznik na allegro kupisz nawet za 50 zł
:
to w sumie też tak myślałem o tym prędzej niż o naprawie, tylko jeszcze takie pytanie, czy muszę kupić do identycznego modelu, jaki posiadam, czy wystarczy, że będzie miał wyskalowany licznik, do prędkości, którą ja mam na liczniku i wskazówka paliwa???

projekt odpicowanie "Beemki" : to the end 14% :)

moje byłe BMW E34

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1