BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zaprawka na pędzel (lakier metalic)
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 08:16 
Forumowicz

Moje BMW: było
Kod silnika: M54
Pytanie do fachowców. Drobne odpryski lakieru chciałbym zatuszować. Mam pozostałości po lakierowaniu bazę i klar + utwardzacz. W miejscu naniesienia bazy zrobiła się lekka górka, postanowiłem ja zapolerować papierem 2000 na mokro. Jest równo, ale czy mogę na na taką przeszlifowaną i odtłuszczoną bazę położyc kroplę klaru?

Czarna babcia

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 17:51 
Przy tego typu zaprawkach klaru się nie kładzie, będzie za grubo, sama baza "wykałaczką" na odprysk :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 19:12 
Forumowicz

Wypych napisał(a):
Przy tego typu zaprawkach klaru się nie kładzie, będzie za grubo, sama baza "wykałaczką" na odprysk :)

No to po ptokach :( Baze dałem wykałaczką, ale klar z maleńkiego pędzelka i wystaje a na dodatek bardziej się świeci niż sam lakier.

Obrazek

Miałem malowany dół drzwi, bo była rysa. Lakiernik owszem dobrze dobrał kolor, ale zrobił zaciek. Kazałem mu zeszlifować i przetarł do podkładu. Ja chciałem to zamaskować i zrobiłem co widac, a teraz nie wiem co zrobić? Zresztą musze dać gdzieś do lepszego fachowca, bo lakiernik razem z lakierm zafundował mi kilka paprochów.

Czarna babcia

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 21:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
zent napisał(a):
musze dać gdzieś do lepszego fachowca,
i tak zrób, bo samemu to pogorszysz sprawę, a dużo cie to ie będzie kosztować jak oddasz do fachowca, a zaraz efekt dużo lepszy :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 21:41 
Forumowicz

AC_SCHNITZER napisał(a):
zent napisał(a):
musze dać gdzieś do lepszego fachowca,
i tak zrób, bo samemu to pogorszysz sprawę, a dużo cie to ie będzie kosztować jak oddasz do fachowca, a zaraz efekt dużo lepszy :ok:

Gdzie znaleźć i jak wiedzieć że dobry fachowiec, bo ceną to też się nie ma co sugerować? Najpierw zobaczyć samochody które zrobił, czy jak?

Czarna babcia

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 22:01 
zent napisał(a):
Gdzie znaleźć i jak wiedzieć że dobry fachowiec, bo ceną to też się nie ma co sugerować? Najpierw zobaczyć samochody które zrobił, czy jak?

To jest niewątpliwie problem, najpopularniejszy w regionie (coś w tym jest), co do ceny, to przeważnie idzie za jakością, możesz dać troche do zrozumienia, że jesteś w temacie, ma być dobrze itd. inaczej poprawka, pokaż co zrobił poprzedni "fachowiec". Gosć na pewno się postara :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 22:08 
Forumowicz

Nie wiem czy pchać się do diamentowa ochrona lakieru czy dawac do ASO ? Powiedzcie mi ile kasy trzeba, aby pomalowac jeszcze raz od listwy w dół drzwi i zahaczyc cieniowaniem za błotnik, 800 - 1000zł to już jest cena która daje gwarancję profeski?

Czarna babcia

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 22:26 
Forumowicz

zent, chyba jestes troche przewrazliwiony na punkcie swojego auta.

kupiles niedawno auto 5-6 letnie (dokladnie nie pamietam) i traktujesz je jak pieszczocha "nówka sztuka" albo bożka.

wyluzuj troche, auto jest do jeżdżenia a nie do czczenia :hyhy:

mi w ciagu 8 miesiecy ktos przetarł na parkingu zderzak, zrobił wgniotke na błotniku i zrobiły sie ślady po kamieniach an masce i błotnikach. gdybym miał sie tak stresowac to bym to dawno osiwiał albo wyłysiał. mam AC i jak bedzie cos grubszego to napewno skorzystam.

co zrobisz jak pod jakims marketem ktos przerysuje albo wgniecie blache?

co do przetartego lakieru przez lakiernika to byl chyba jakis totalny amator. przed polerka powinien zmierzyc grubosc lakieru i uwazac na kanty a dopiero pozniej brac polerke w łapy. wyglada paskudnie daj do kogos co sie zajmuje picowaniem to moze jakos to wyprowadzi.

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 01:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: 728iA
Kod silnika: M52B28
Garaż: Była : http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=122586
Była : http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=125090
Była : http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134223
Była : http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 82&start=0
Była : http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144082
Obecna : http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=160477
robiola1 napisał(a):

kupiles niedawno auto 5-6 letnie (dokladnie nie pamietam) i traktujesz je jak pieszczocha "nówka sztuka" albo bożka.

mi w ciagu 8 miesiecy ktos przetarł na parkingu zderzak, zrobił wgniotke na błotniku i zrobiły sie ślady po kamieniach an masce i błotnikach. gdybym miał sie tak stresowac to bym to dawno osiwiał albo wyłysiał. mam AC i jak bedzie cos grubszego to napewno skorzystam.

co do przetartego lakieru przez lakiernika to byl chyba jakis totalny amator. przed polerka powinien zmierzyc grubosc lakieru i uwazac na kanty a dopiero pozniej brac polerke w łapy. wyglada paskudnie daj do kogos co sie zajmuje picowaniem to moze jakos to wyprowadzi.

Ale co złego w tym że kolega chce mieć swoje BMW w jak najlepszym stanie.
Gdyby każdy myślał o tym że po co dbać o auto jak ktoś i tak przerysuje myślę że fora fanatyków/miłośników np. BMW nie miałyby sensu a gdyby już to nie byłoby tylu ohów i ahów na temat aut. Kto wie czy dzięki osobom o takim nastawieniu jak Zent możemy podziwiać tak świetnie zachowane autka jak np. is Wypych-a.

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 07:23 
Forumowicz

robiola1 napisał(a):

Jestem za a nawet przeciw. Oczywiście że samochód jest do jeżdżenia, ale co innego ryska, odprysk od kamienia podczas jazdy, a co innego partactwo w tym przypadku zaciek klaru na drzwiach i na błotniku w dole na podwinięciu, a były to regularne sople. :kwasny: Wiecej o tym partaczu poleconym w okolicy jako "dobry ale drogi" w poście: TU

I miał być koniec reklamacji, ale niestety się schyliłem po zakrętkę od szamponu i zobaczyłem owe sople klaru, które później przy ostatniej wizycie reklamacyjnej uciał ale uszkodził podwinięcie błotnika, tzn. w dwóch punktach do blachy i w trzech do podkładu. Wypadałoby malowac teraz cały błotnik :wstyd:
Obrazek

Wizyta skończyła się awanturą i tyle. Co do AC to mam ale w tym wypadku nie da się skorzystać, chyba że jestem w błędzie :hyhy:

Czarna babcia

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 08:26 
Forumowicz

ja znam dwoch dobrych mechanikow, jednego dobrego blacharza, niestety żadnego dobrego lakiernika.
przez prawie 20 lat nie poznałem dobrego lakiernika - mam na mysli takiego, ktorego robota wyglada ok. przy odbiorze i za 3-4 lata jak już lakier na aucie odparuje.

na zdjeciach kiepsko wyglada ten blotnik - strasznie jest porysowany.

najlepiej chyba dac auto do picownikow/detailingu - oni znaja sztuczki na male uszkodzenia lakieru. uwazaj tez z polerkami - zeby jakis partacz znowu nie poprzecieral lakieru.

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 08:46 
Forumowicz

robiola1 napisał(a):
ja znam dwoch dobrych mechanikow, jednego dobrego blacharza, niestety żadnego dobrego lakiernika.
przez prawie 20 lat nie poznałem dobrego lakiernika - mam na mysli takiego, ktorego robota wyglada ok. przy odbiorze i za 3-4 lata jak już lakier na aucie odparuje.

na zdjeciach kiepsko wyglada ten blotnik - strasznie jest porysowany.

najlepiej chyba dac auto do picownikow/detailingu - oni znaja sztuczki na male uszkodzenia lakieru. uwazaj tez z polerkami - zeby jakis partacz znowu nie poprzecieral lakieru.

W miejscu gdzie było malowane rzeczywiście jest trochę porysowany, ale to co widać to smugi po ekstrakcyjnej i brud. No to mnie zmartwiłeś, ze trudno o dobrego lakiernika. Mogłem miec oryginalny lakier z małą ryską na dole drzwi a dorobiłem się przecierki i zacieków :kwasny:

Czarna babcia

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 06:59 
Forumowicz

robiola1 napisał(a):

Chyba rozwiąże problem przy pomocy firmy smartplus Co prawda są daleko od mojego zamieszkania, ale jadąc na urlop nad morzę przez Poznań połaczę przyjemne z pożytecznym ;) Mam też propozycję za 100 zł od lakiernika rekomendowanego przez firmę diamentowa ochrona lakieru, ale cena wydaje się być zbyt niska aby operacja się udała (podobno wystarczy przeszlifować i położyć nowy klar).

Ktoś robił cos w sieci Smart-plus?

Czarna babcia

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1