BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 22:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pordzewiale elemnety jak sie z nimi uporac
PostNapisane: 9 lipca 2009, 13:27 
Pierwsze kroki

Witam

Jak sie zabrać profesjonalnie w miare za elementy skorodowane po zimie jest kilka z boku samochodu na drzwiach wiec widac dosyc bardzo
Moze ktos napisac w podpunktach jak to zrobic w miare fachowo . Przygotowuje samochód do sprzedaży.

Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 15:35 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
ja robie tak:
1 zrywasz dokladnie cala rdze do golej blachy
2 nakladasz szpachle
3 po wyschnięciu papierem wodnym 800 scierasz aby bylo jak najrowniej
4 pozniej dajesz podklad a nastpnie lakier
wiem ze jest to malo profesionalne ale jesli nie ma sie kasy na lakiernika to nie ma sie zbyt wielkiego wyboru :/ no i po jakims czasie mozna zrobic to tak zeby w miare wygladalo... moje pierwsze zaprawki to byla masakra :rotfl: ale i tak radze udac sie z tym do lakiernika jesli tego jest naprawde duzo, ja robilem sam bo nie bylo tego wiele :P zycze powodzenia i wytrwalosci

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 20:08 
Pierwsze kroki

lukasz8908 napisał(a):
ja robie tak:
1 zrywasz dokladnie cala rdze do golej blachy
2 nakladasz szpachle
3 po wyschnięciu papierem wodnym 800 scierasz aby bylo jak najrowniej
4 pozniej dajesz podklad a nastpnie lakier
wiem ze jest to malo profesionalne ale jesli nie ma sie kasy na lakiernika to nie ma sie zbyt wielkiego wyboru :/ no i po jakims czasie mozna zrobic to tak zeby w miare wygladalo... moje pierwsze zaprawki to byla masakra :rotfl: ale i tak radze udac sie z tym do lakiernika jesli tego jest naprawde duzo, ja robilem sam bo nie bylo tego wiele :P zycze powodzenia i wytrwalosci

po oczyszeniu do czystej blachy,nalozyc podklad reaktywny,nastepnie po wyschnieciu podklad akrylowy,zeszlifowac na rowno papierem P320 na klocku,nastepnie jezeli potrzeba nalozyc szpachle.
Nie naklada sie szpachli na gola blache,ktora byla wczesniej skorodowana tymbardziej.
Nie szlifuje sie szpachli na mokro,gdyz szpachla jest jak gabka,chlonie wilgoc,nastepnie gdy to zamkniesz podkladem,to po kilku miesiacach w tym samym miejscu nie bedzie juz korozji,tylko dziury ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 20:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
zależy czym kolega dysponuje. Najlepiej oddać element do piaskowania tak żeby wyczyścili do gołej blachy, następnie odtłuścić go po czym 2 warstwy mini tlenkowej następnie kładziesz podkład oraz lakier na 100 % nie wyjdzie tobie rdza.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 22:35 
Pierwsze kroki

citizen napisał(a):
...2 warstwy mini tlenkowej...

a coz to za wynalazek?,czy chodz ci o podklad epoxydowy?
Tlenkowa to sobie mozna slupki ogrodzeniowe pomalowac a nie samochod ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 22:43 
Forumowicz

ja przed nałożeniem szpachli dałem podkład na gołą blachę oczywiście odtłuszczoną. mineły ponad dwa lata i nie ma ani sladu (odpuka w nie malowane :D ) a ważne jest żeby usunąć całą rdze jak coś zostanie to za chwile wyjdą bąble i zacznie się od nowa. lakiernik na błotniku nie dał podkładu pod szpachle i bąble wyskoczyły po 5 miesiącach spowrotem. Minia tlenkowa to nie podkład epoxydowy, to zwykły podkład o barwie wpadającej w brudną czerwień, jeśli podkład jest w sprayu to i epoxydowy może być ważne aby pisało że nadaje sie pod powłoki lakiernicze ja używam zwykły siwy podkład. Acha jedna uwaga jaką przekazał mi lakiernik, poszpachlowane miejsca dobrze zapodkładuj ( jeśli podkład w spraju to tak ze 4 warstwy jak natrykowy z pistoletu to 2 oczywiście poszczególne warstwy muszą dobrze wyschnąć) no i przed malowanie papierem wodnym na mokro (często go płucząc) dobrze wygładź pozostałe nierówności

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 23:31 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
piotrek78 napisał(a):
po oczyszeniu do czystej blachy,nalozyc podklad reaktywny,nastepnie po wyschnieciu podklad akrylowy,zeszlifowac na rowno papierem P320 na klocku,nastepnie jezeli potrzeba nalozyc szpachle.
Nie naklada sie szpachli na gola blache,ktora byla wczesniej skorodowana tymbardziej.
Nie szlifuje sie szpachli na mokro,gdyz szpachla jest jak gabka,chlonie wilgoc,nastepnie gdy to zamkniesz podkladem,to po kilku miesiacach w tym samym miejscu nie bedzie juz korozji,tylko dziury ;)

dzieki kolego. mam nadzieje ze nie bedzie tak jak mowiles :/ no ja niestety uczylem sie sam i dlatego o tym nie wiedzialem :/ mam pytanie: mam szpachle w spreyu i podobno jest ona wymieszana juz z pokladem, moge ja klasc bezposrednio na oczyszczona blache? pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 17:45 
Pierwsze kroki

lukasz8908 napisał(a):
... mam szpachle w spreyu i podobno jest ona wymieszana juz z pokladem, moge ja klasc bezposrednio na oczyszczona blache? pozdrawiam

ogolnie wszystkie produkty 1K w sprayu to polsrodki.Nie sa to profesjonalne produkty.
Produkt taki nie posiada utwardzycza,a co za tym idzie jego wlasciwosci sa o wiele gorsze anizeli produktow chemoutwardzalnych tzw. 2K.
Po wiecej info zapraszam cie TUTAJ ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 18:02 
Forumowicz

Moje BMW: E38 740iA [m62]
na rdzę tylko Hammerite :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1