BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 09:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] Problem spasowanie listwy progowej lakierowanej
PostNapisane: 30 marca 2013, 16:39 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113690
Ostatnio miałem mała przygodę ze swoim BMW. Jadąc na śliskiej jezdni tylne koło delikatnie wyjechało z rozjeżdżonej koleiny i auto złapało poslizgu i obróciło auto o 180". I auto zatrzymało się progiem w zakrytym pod śniegiem pniu drzewa. Straty nie są zbyt duże :) Uszkodzeniu uległo małe pękniecie listwy progowej lakierowanej oraz wgniecenie progu znajdującego się pod listwa progową lakierowaną.

Listwa progowa została zdjęta i oddana do klejenie tego pęknięcia. Po klejeniu listwę oddałem do polakierowania. I teraz mam taki mały problem bo ciężko mi spasować tą listwę. Od razu powiem że nie kupowałem nowych spinek do montażu listwy. Ostatnio odebrałem listwę od lakiernika i postanowiłem ją zamontować. Zacząłem wczepiać ja od początku listwy czyli od przodu auta. Z przodu ładnie sie spasowała a na środku delikatnie jest luźna i na końcu tez jest delikatnie luźna i troszkę odstaje. Myślę ze winna leży po stronie listwy bo teraz są niskie temperatury na dworzu i plastik zrobił się bardzo sztywny i mało elastyczny albo problem stoi po stronie spinek bo widocznie nie trzymają idealnie tej listwy .

Obrazek

I nie wiem co zrobić z tym troszkę zagiętym progiem bo rozmawiałem ze znajomym blacharzem i powiedział mi ze na moim miejscu nic by z nim nie robił jeżeli listwa progowa lakierowana ładnie zakryje to wgniecenie. I tak ostatnio założyłem ta listwę w celu sprawdzenia czy będzie widać to wgnieceniu. I po założeniu listwy nie widać żadnego wgniecenia :) Tylko od spodu listwa w nie których miejscach nie przylega idealnie zrobila sie mala wypłukosc. Gdy zrobi się ciepło trzeba bedzie troszke podgrzac opalarką tą listwe aby ten plastic zrobił sie bardziej elastyczny wtedy bedzie lepiej spasowac ta listwe :) Ale poki co trzeba czekać na lepsze pogody :)

Ostatnio edytowano 30 marca 2013, 16:54 przez slawek1204, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E90] Problem spasowanie listwy progowej lakierowanej
PostNapisane: 30 marca 2013, 16:40 
Forumowicz

Moze ktoś mi poradzi jak dobrze spasowac ta listwe :)

PostNapisane: 30 marca 2013, 21:04 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
slawek1204, panie zrób to zgodnie ze sztuką weź spottera i to wyciagnij jakoś o ile się da rade spotterem , już malować nie musisz. Masz pewnie jakieś tam wypukłości i one powodują problem ze spasowaniem, musisz znaleźć te miejsce i pizdnąć młotkiem tak żeby nie było wypukłości - innych opcji nie widzę.

PostNapisane: 30 marca 2013, 22:07 
NANOCSmilosz napisał(a):
slawek1204, panie zrób to zgodnie ze sztuką weź spottera i to wyciagnij jakoś o ile się da rade spotterem , już malować nie musisz. Masz pewnie jakieś tam wypukłości i one powodują problem ze spasowaniem, musisz znaleźć te miejsce i pizdnąć młotkiem tak żeby nie było wypukłości - innych opcji nie widzę.

O tym samym sobie pomyślałem, spotterem bedzie raczej ciężko próg jest za twardy, ale jeśli ta góra nie przeszkadza, to dalsza część tzn. praca z młotkiem pomoże na pewno! i ogólnie nie rób przymiarek tylko wepnij to dokładnie. Temeratura tu nie pomoże, ta nakładka nie jest elastyczna... Ogólnie bardzo cieżko coś powiedzieć nie patrząc na to własnym okiem, bo przyczyn może być wiele- najlepiej podjedź do jakiegoś blacharza i założy to bez problemu.

PostNapisane: 30 marca 2013, 23:42 
Specjalista

Wypych, :ok: szkoda tak lepić e90... żeby to jeszcze było e36 to kij w to , ale nie e90

PostNapisane: 31 marca 2013, 10:48 
Forumowicz

Dla pewności kupie komplet nowych spinek do montażu tej listwy bo wiadomo te spinki są plastikowe i po kilku demontażach i montażach listwy stare spinki tracą swoja wytrzymałość i nie trzymają tak tak powinny :) A co progu to nie wiem co robić bo paru znajomych powiedziało mi ze jak blacharz zacznie wyciągać ten próg to może go zgrzać aby próg było lepiej wyciągnąć ale jak zacznie go tak zgrzewa ten próg a próg jest ocynkowany to w tym miejscu zgrzewania zacznie później wchodzić korozja

PostNapisane: 31 marca 2013, 11:59 
Specjalista

Spinki kup nowe bo jak sam zauważyłeś wytrzymałość takich spinek w trakcie wyjmowania i wkładania spada. Nie słuchaj porad ludzi którzy nie wiedzą o czym mówią. Prędzej teraz Ci pójdzie korozja bo masz uszkodzoną warstwę wierzchnią. Stawiam że raz dwa zacznie Ci działać korozja atmosferyczyna, a jeśli na próg są przenoszone jakieś obciążenia związane z pracą auta podczas jazdy to będziesz miał korozję naprężeniową dodatkowo. Wg mnie co powinieneś zrobić :
1 spinki kupiłeś nowe to już coś :ok:
2 ogarnięty blacharz który to wyciągnie i ZABEZPIECZY PRZED KOROZJĄ.
3 złoży próg prawidłowo.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1