BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 00:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wycena szkody PZU AC- zaniżona? Proszę o pomoc
PostNapisane: 14 października 2009, 20:26 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam,
wczoraj spotkala mnie nie mila sytuacja. Otoz wybralem sie na grzyby, samochod zaparkowalem i ruszylem w las. Po dwoch godzinach nie dosc ze nic nie zebralem wracam a tam caly lewy bok przekoszony. Podejrzewam ze to wina traktora ciagnacego jakies dziwne urzadzenie za soba, no ale moge sie tylko domyslac...Lecz przejdzmy do sedna sprawy. Posiadam AC w PZU w wariancie "wycena". Auto posiadam juz od 6 lat, przez ten okres nie zdarzylo mi sie skorzystac z polisy AC. Sadzilem, ze jako wzorowy kierowca, ktory ani razu nie podejmowal sie naprawy z AC, bo nie zachodzila taka potrzeba potraktuja mnie troche inaczej, lecz sie grubo pomylilem. Odnosnie samochodu, przez ten okres 6 lat tak jak wspomnialem nie mialem zadnej kolizji, dlatego tez nie wiedzialem ze caly lewy bok byl wczesniej robiony. Drzwi kierowcy i pasazera w szpachli az grubo, blotnik tez. Lecz musialo to byc dobrze zrobione.

Naprawe chcialbym przeprowadzic we wlasnym zakresie, nie wlaczajac w to naprawy bezgotowkowej miedzy siecia naprawcza a ubezpieczycielem.

Moim zdaniem jest to stanowczo za malo na pokrycie calej naprawy.

Teraz moje pytania odnosnie kosztorysu:
- czy jezeli elementy byly wczesniej szpachlowane, to nie moze byc przyznana wymiana ?
Zadalbym pokrycia kosztow wymiany tych elementow na nowe, lecz nie wiem czy powstale szkody sie do tego kwalifikuja. Ekspert ktory dokonal wyceny stwierdzil pewnie, ze jak juz raz bylo szpachlowane to czemu nie moznaby bylo zrobic tego raz jeszcze( na zdjeciach moze slabo to widac, ale na zywo bezdyskusyjnie mozna zauwazyc jak drzwi wygiely sie w polkole od powstalego zarysowania)
- jezeli chodzi o tylny blotnik, na zdjeciu mozna zauwazyc, ze jest on przeciety w takim badz razie nie nadaje sie on juz do naprawy.
- czy nie zostaly zanizone Rbg?

Jezeli przedstawione zdjecia sa watpliwej jakosci do ocenienia szkody, prosze napisac. Wtedy zrobie w swietle dziennym.

Prosze Was o pomoc w temacie i z gory dziekuje.

Ponizej przedstawiam Wam zdjecia powstalej szkody oraz kosztorys.

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2009, 20:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
O żesz k.... :zdziwko: Ale szpachel !!!!!!!!! :faint: Oddaj to gdzieś bezgotówkowo bo za 2 tyś to będzie zrobione jak poprzednio: wiadro szpachli i lakier w spreyu.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 09:06 
Forumowicz

sprawdz warunki ubezpieczenia AC, jezeli mozesz zrobic bezgotowkowo to ja bym to zrobil. jezeli masz tylko wariant wycena to cwaniakom nie podskoczysz.

wczesniej byl niezly strzal- z tylu jest skorodowany i pekniety wewnetrzny blotnik i do tego drzwi z bialego auta?

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 16:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
Nigdy w życiu się na to nie zgadzaj!!!

Primo - jak zawierałeś AC to auto też oglądali. Nie jest Twoim obowiązkiem wiedzieć co siedzi w samochodzie.
Przy podpisywaniu umowy ubezpieczyciel wycenił Ci samochód i od tej ceny będą płacić Ci odszkodowanie. Wyliczają to wg. Eurotaxu.

Błotnik masz do wymiany, drzwi może jeszcze się zakwalifikują do naprawy - nie widać tego tak na zdjęciu (jeżeli blacha jest gdzieś 'przerwana' to masz wymianę)

Rbg bardzo fajnie zaniżyli!
Rbg lakiernika/blacharza w ASO wynosi 130-150zł.
Nie ma bata żeby było niżej.

Zauważ, że zastosowali tam zamienniki.
W Twoim wypadku wybrałbym albo wykłócanie się o swoje (słuszne i uzasadnione) albo mniej problemowe naprawienie w ASO - oni wtedy wystąpią o tzw dodatek i naprawią jak trzeba.
Możesz też poprosić o wykaz stacji naprawy, ale nie ASO, udać się do jednego z nich i dogadać się z gościem, że wstawisz do niego furę na bezgotówkową, a on Ci coś odpali albo przynajmniej bardzo fajnie zrobi bo na tym zyskuje.

Tak przy okazji - PZU zawsze waliło w ciula z AC :]

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2009, 16:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
pelson napisał(a):
Posiadam AC w PZU w wariancie "wycena".

Czytajcie ze zrozumieniem. Przeciez kolega napisal, ze nie ma opcji warsztat tylko kosztorys. Przez co nie moze sobie wstawic do ASO...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1