BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36]obicie drzwiami na parkingu drzwiami
PostNapisane: 28 czerwca 2011, 21:45 
Forumowicz

Moje BMW: e36 318i
Kod silnika: m43b18
Witam. Chcialbym sie podzielic z wami moimi spostrzezeniami i zapytac o pewna rzecz. W ostatnim czasie ktos z burakow obił mi bez zadnych skrupułów samochod drzwiami. Widać zadrapanie na lakierze az do podkładu. Moje pytanie brzmi.. czy można jakos to delikatnie zaszpachlować i prysnąc lakierem tak by nie było znacznej różnicy na lakierze? Niechciałbym malować całego elementu.. a tak btw spotykacie sie czesto z tym buractwem obicia auta i nie robienie sobie z tego niczego zlego? Opisze jedna z wielu moich historii na ten temat. Otóż jaki rok temu zaparkowałem samochód na parkingu castoramy(jestem pracownikiem w casto). Po pracy zauważyłem na drzwiach pasażera obicie na drzwiach srebnym lakierem. Akurat obok stał samochód o identycznym lakierze. Znając parkin castoramy wybrałem sięna monitoring by sprawdzić nagranie z placu parkingowego. Na nagraniu ewidentnie bylo widać jak ktos wychodzi z auta i uderze w moje drzwiami w taki sposob ze włącza sie u mnie alarm. Nastepnie oglada swoje auto... spoglada na swoje ... po czym przestawia swoje auuto bardziej w przód.... Majac dowod w postaci nagrania wybralem sie na plac i widzac ze auto nadal jest zaparkowane postanowilem poczekac na wlasciciela samochodu. po okolo 20 minutach pojawia sie koles z nagrania. Zaczepaim go i zwracam uwage na to co sie stalo i mowie ze musimy to jakos rozwiazac. On sie wyrzeka calej sytuacji i mowi ze to napewno nie jego auto. Argumentowal to w ten sposob ze przy otwarciu drzwi uderzenie jest w innym miejscu. Burak specjalnie przstwaim pozniej auto. Majac twardy dowod w postaci nagrania chcialem zobaczyc jak sie zachowa i czy sie przyzna. Oczywiscie udowodnilem mu to. Zaplacil za naprawe elementu. W tej sytuacji mialem sposor szczescia. jednak co jesli nie ma kamer na parkingu? jak mozemy sie wystrzec takiego zachowania? Czasem jak widze tegho typu sytuacje to mam ochote w ryj dac!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36]obicie drzwiami na parkingu drzwiami
PostNapisane: 28 czerwca 2011, 23:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 525d xD / X3 M40i
Kod silnika: N47T / B58
Garaż: E46 328Ci:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98605
F20 116i:
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170601
wozek napisał(a):
czy można jakos to delikatnie zaszpachlować i prysnąc lakierem tak by nie było znacznej różnicy na lakierze? Niechciałbym malować całego elementu..

Możesz spróbować takiego miejscowego smart repair. Ale na cuda bym nie liczył, nie wiem czy w ogóle da się to zrobić tak, żeby nie było widać.

wozek napisał(a):
jednak co jesli nie ma kamer na parkingu? jak mozemy sie wystrzec takiego zachowania? Czasem jak widze tegho typu sytuacje to mam ochote w ryj dac!

Jak nie ma kamer to bez świadków raczej nic nie wskórasz.
Nie wystrzeżesz się takiego zachowania też, bo większość ludzi ma to gdzieś i jak cokolwiek Ci obiją, porysują, obetrą, to po prostu przestawią auto albo pojadą w siną dal. Jedynym wyjściem jest parkowanie gdzieś zdala od reszty aut, w dalszych częściach parkingów. Ale nie zawsze jest takie miejsce, a wtedy wszystko się może zdarzyć.

Ja dziś u siebie zastałem porysowany róg na zderzaku, a sprawcy czy jakiejś karteczki za wycieraczką oczywiście brak... :cenzura: Może uda się coś wyłapać z monitoringu, ale nic jeszcze nie wiadomo..

F20 116i M-Pakiet by Vit0 -->> Valencia Orange - sprzedane
E46 328Ci by Vit0 -->> Cosmosschwartz - sprzedane

PostNapisane: 4 lipca 2011, 20:57 
Forumowicz

Moje BMW: było
Kod silnika: M54
Sposób jest jeden bardzo skuteczny - nie parkować w takich miejscach jak: Tesco, Biedronka, Castorama itd. Żona się na mnie kiedyś obraziła za to :), ale czasem robię jej wyjątki i do dyskontów jadę tuż przed zamknięciem, np 22.00 i stawiam samochód najdalej od wejścia, bo tam jest najwięcej cymbałów dewastatorów. Drugi sposób, gdy masz kolumnę zaparkowanych samochodów, a w niej dwa miejsca parkingowe, to stawiasz bmk'ę po środku i wtedy nikt ci nie obije blachy. Trzeci sposób to AC i luz.

Czarna babcia

PostNapisane: 5 lipca 2011, 00:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
I myślisz że z AC taka nie wielka naprawa będzie opłacalna ? Tak najlepiej nigdzie nie wyjeżdżać :]

PostNapisane: 5 lipca 2011, 17:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
zent napisał(a):
Drugi sposób, gdy masz kolumnę zaparkowanych samochodów, a w niej dwa miejsca parkingowe, to stawiasz bmk'ę po środku i wtedy nikt ci nie obije blachy.
:rotfl: Jesteś w dużym błędzie, albo jakiś cymbał będzie próbował się zmieścić, albo sąsiednie auto odjeżdża i następne podjedzie blisko Twojego.
Jeśli masz tak robić to może lepiej parkuj na odludziu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1