BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 14:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] cabrio mam problem z przeciekającym dachem
PostNapisane: 23 marca 2010, 01:23 
Częsty bywalec

Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=79102
U mnie w e36 cabrio '95 jak kupiłem to kapało na soft i na hardtopie,
potem wymieniłem cały dach na full automat z m-ki z 97r czy 99r + uszczelki w drzwiach to na soft nie kapie ale zimą jak znowu zamontowałem hardtopa to znowu kapało. :zalamany:
Wiec pewnie to wina uszczelek hardtopie - koszt nowych ok Nr : 54218135298 Cena z VAT: 1284.29 zł.
A jeszcze jedno uszczelka soft dachu i uszczelki od drzwi różnią się z 95r i 97r mają inny kształt tych rynienek na łączeniu dachu, wiec może te z początku produkcji się nie sprawdziły więc zostały zmienione na inne.

całe szczęście w e46 już nic nie kapie :P

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 27 marca 2010, 18:22 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M54b22
Garaż: Było:e34 535i (M30B35), e34 525i 24v (M50B25), e36 320i cabrio (M50B20), e46 320d(M47TU), jest e46 320i (M54B22)
aha. To wiesz co, musisz mieć gdzieś odpływ zapchany. Ja miałem zapchany i zbierała mi się woda pod tylna kanapa. Wyszło, ze mam zapchany odpływ ( taki syf się zebrał ) z tylu, pod tą klapą co dach się chowa. Tam są takie malutkie dziurki. U Ciebie może być podobnie, sprawdź szczelność tych odpływów

PostNapisane: 6 maja 2010, 18:14 
Witam, od niedawna jestem posiadaczem, e36 cabrio, wszystko jest z nią pięknie ale dręczą mnie oba poruszone przez was problemy, o ile ten pierwszy( przecieki w rogach przy przednie szybie) był dla mnie mniej niepokojący, ale zawsze to nieszczelnosc, o tyle zbieranie się wody w dużych ilościach pod tylną kanapą i na podłodze po stronie kierowcy było szokujące.
dodam pewien istotny szczegół, dużo wody zbiera się wtedy również pod pokrywą schowka dachu w obu narożnikach tam gdzie jest umocowany stelaż dachu, dziś w nocy przykryłem całą tą pokrywę, grubą folią, i rano niespodzianka wody nie ma choć całą noc lało. Dodam też że być może cenną podpowiedź dał mi znajomy zajmujący się dachami w kabrioletach, że prawdopodobnie może być to uszczelka która idzie po zewnętrznej krawędzi tego schowka a którą klapa przy zamykaniu dociska, poparciem tego może być fakt, że i na uszczlce i na ściance pod uszczelką widoczne jest zroszenie, jest duża szansa, że po wymianie tej uszczelki kłopot zniknie, bo chyba nie powinna się tam dostawać woda.

Co do samej tej uszczelki to dodam tylko że z racji jej dociskania z wiekiem mogła sie na tyle odkształcić, że przpuszcza tamtędy wodę.
Pewnie zamienników nie ma (chyba że się mylę) ale jutro spytam w salonie BMW ile taka uszczelka kosztuje bo jest to bardzo uciążliwe, ale jeżeli ktoś ma dojście do takiego zamiennika lub dobrej używki(choć w dobrą używkę w tym przypadku nie wierzę) to proszę o kontakt.

Dodam tylko że moje BMW jest z 98r. z elektrycznie składanym dachem.

Pozdrawiam

PostNapisane: 16 maja 2010, 21:51 
Forumowicz

Garaż: Było:e34 535i (M30B35), e34 525i 24v (M50B25), e36 320i cabrio (M50B20), e46 320d(M47TU), jest e46 320i (M54B22)
Jak pisałem wcześniej, miałem ten problem z woda, pod tylna kanapą. Rozwiązanie to: zapchany odpływ pod klapa od dachu. Tam w rogach są takie dziurki w gumowej obudowie. Woda tamtędy powinna spływać i na dole pod progiem jakoś wylatywać. Ja miałem zapchane te kanaliki i zbierała mi się woda po tylna kanapą. Odepchałem te kanały, przepchałem je śrubokrętem poprostu. Cały syf zleciał. Potem wziąłem butelkę z woda. wlałem am w rogach pod ta pokrywą dachu i miałem sucho pod siedzeniem, a woda wyleciała tak jak mówiłem pod progiem...Będzie zawsze jakaś woda wlatywała pod ta klapę, bo ta uszczelka nie jest poprostu aż tak szczelna...

PostNapisane: 18 maja 2010, 21:40 
Forumowicz

Moje BMW: e36 cabrio
Witam
Mam podobny problem jak autor tematu... dzisiaj drutem przeczyściłem uszczelki z tyłu bo też mi ciekło na podłogę za fotelami pasażera i lekko za fotelem kierowcy...Natomiast nie wiem co mam zrobić z łączeniem dachu z przednią szybą po obu stronach w rogach tamte uszczelki mi ,,latają" a jak dzisiaj sprawdziłem polewając wodę to przez ok 2 min nic natomiast później zaczęło kropić zobaczymy co będzie jutro bo akurat pada a ja garażu nie posiadam... na dodatek mam pół skóry które dzisiaj suszyłem i boje się że przez takie coś mi zapleśnieją... POMÓŻCIE!! DORADŹCIE!! co mam zrobić żeby ten dach był szczelny??:(((((

PostNapisane: 18 maja 2010, 21:43 
Forumowicz

bimer widzę że jesteś z legionowa xD więc jak się na tym znasz to może byśmy się spotkali i byś mi pokazał co i jak??;d

PostNapisane: 18 maja 2010, 23:38 
Forumowicz

Moje BMW: niebieski
Po pierwsze, trzeba pamiętać jak już ktoś wspomniał o kanałach odpływowych łatwo zlokalizujecie je, przyglądając się uszczelkom na nadwoziu każda z nich zakończona jest takim właśnie kanalikiem, wystarczy kawał drutu i przepychanie (naturalnie delikatnie aby dziur nie porobić). :ok:
Po drugie w cabrio niezbędna jest odpowiednia pielęgnacja uszczelek, są przecież silikony i inne kosmetyki dostępne niemal na każdej stacji benzynowej, warto o nich pamiętać i używać od czasu do czasu :) .
Wszystkiego o cabrio dowiecie się tutaj
http://www.cabrio-club.pl/index.php?ap=2242
Wielu użytkowników zjadło zęby na cabrio a kolega Skoh85 jest jednym z nielicznych w kraju specjalistów od dachów automatycznych :ok:

PostNapisane: 19 maja 2010, 10:57 
Forumowicz

Dzięki apollon a możesz dokładne opisać które to kanaliki?? takie okrągłe?? (chodzi mi o przednią szybę) :)

PostNapisane: 21 maja 2010, 20:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
Jak poczytałem wasze posty, to aż sprawdzę czy u mnie jest wszystko ok z tymi kanalikami :)

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

PostNapisane: 25 maja 2010, 23:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328i Cabrio
Kod silnika: M52B28
Ja w ubieglym tygodniu musialem wyciagnac auto z garazu w obawie przed zalaniem. Naszczescie nic takiego sie nie stalo ale auto po raz pierwszy u mnie stalo na deszczu i to przez prawie tydzien. Z uszczelek w rogu nic mi nie kapie ale zauwazylem ze woda mi sie zbiera za siedzeniem kierowcy. Mowicie ze to wina tych kanalikow pod klapa schowka dachu tak? Bo z samego dachu nigdzie mi nie kapie ani kropelkaa jednak woda sie zbiera moze nie az tak zeby plywal dywanik ale jest wiecej niz wilgotna wykladzina. Obejzalem cale auto do spodu bo juz myslalem ze mam poprostu dziure ale nigdzie korozji od spodu nie ma.

Nawet sie ucieszylem ze to znany problem bo juz sie naprawde matrwilem ;)

PostNapisane: 26 maja 2010, 07:37 
Forumowicz

cinek 325 napisał(a):
Dzięki apollon a możesz dokładne opisać które to kanaliki?? takie okrągłe?? (chodzi mi o przednią szybę) :)

Jeśli chodzi o przednią szybę, to kanaliki są w uszczelce (po bokach).
Dokładnie są to takie rynienki, zaczynające się na rogu szyby i prowadzące do odpływu w drzwiach.

PostNapisane: 26 maja 2010, 07:44 
Forumowicz

Z reguły przeciek powodowany jest przez stare i zużyte uszczelki (występują takie przecieki, również w samochodach z dachem).
Na początku zabawy proponuję potraktować kilkakrotnie uszczelki, wazeliną lub silikonem do uszczelek aby je nieco odświeżyć.
Po nałożeniu preparatu dobrze byłoby kilkukrotnie dach zamknąć i otworzyć następnie ponownie nałożyć specyfik i dach otworzyć na kilka godzin (byle nie na słońcu).
Po upływie kilku godzin czynność można powtórzyć, powinno pomóc (zależy od stopnia uszkodzeń uszczelek).

PostNapisane: 30 maja 2010, 11:03 
Forumowicz

Dzięki :)

PostNapisane: 16 listopada 2010, 21:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: [e36] 320i cabrio
Kod silnika: m52
ja mam ten sam problem dach przecieka mi w rogach przy łączeniu dachu z szybą smarowałem silikonem do uszczelek niestety nic nie pomogło czyściłem kanaliki też nic zauważyłem że uszczelka jest lekko poodrywana od dachu na rogach kupiłem czarny klej do szyb i zakleiłem po całej długości wszystkie szczeliny teraz czkam na deszcz żeby sprawdzić czy nadal cieknie jak coś to dam znać czy to działa ;)

CIEKAWOSTKA - New York Times ujawniło szokującą wiadomość dla większości zagorzałych wielbicieli BMW. Okazuje się, że powszechnie uznane pochodzenie emblematu marki jest nieprawdziwe! Do tej pory uważano, że niebiesko-białe logo BMW było inspirowane białym śmigłem samolotu oraz niebieskim niebem. Koncepcję tą mylnie potwierdzała reklama niemieckiej marki, której fragment prezentujemy powyżej. Co było więc inspiracją przy tworzeniu znanego na całym świecie emblematu?Obrazek Prawdziwą informację na ten temat poznał przedstawiciel New York Times podczas wycieczki po BMW Museum. Anne Schmidt-Possiwal - przewodnik muzeum - wyjaśniła, że kolorystyka logo była inspirowana flagą Bawarii. Niedowierzający pracownik NY Times postanowił skontaktować się w tej sprawie z zarządem amerykańskiego oddziału BMW. Dave Buchko, rzecznik prasowy firmy, powiedział w wywiadzie telefonicznym, że logo marki… bazuje na śmigle samolotu.Po wnikliwym sprawdzeniu prawdziwego pochodzenia kolorystyki emblematu okazało się jednak, że Anne Schmidt-Possiwal z Monachium miała rację…

PostNapisane: 30 września 2011, 23:02 
Forumowicz

odświeżam starego kotleta ;), Cinek 325, sorki że nie odpisałem, nie było mnie sporo tutaj...Mam nadziej, że Twoje problemy z dachem się skończyły...;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1