BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 01:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Odpadajacy lakier na masce
PostNapisane: 22 października 2008, 10:44 
Pierwsze kroki

Wszystko było super z lakierem dopóki nie pojechałem na automatyczna myjnie do lotosu... Teraz mam cały dach w pionowych kreskach (zdrapany bezbarwny) i wychodzą mi takie odpryski na masce. Narazie czekam na rzeczoznawce z myjni ale na 100% mi powiedzą "wypchaj sie pan" i bede musiał sam robić. Byłem w mieszalni farb i wyszlo mi 40zl za lakier + bezbarwny + pastę polerska. Może mi ktoś poradzić jak mam to zrobić żeby nie wyglądało tragicznie, na żywo to wyglada tak że jest zdrapany bezbarwny i troszke do blachy takie kropki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 11:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
Dziwne, że powychodziły odpryski... Na pewno walczył bym z nimi żeby zwrócili koszty malowania, a co do samego malowania to wg mnie jedynie całe elementy, przecież nie zrobisz sobie zaprawek na masce. A kiedy kupiłeś to auto? Myłeś je już wczesniej jakas chemią po zakupie? Może ktoś nawoskował je porzadnie czyms koloryzujacym i odpryskow nie bylo widac? Po myciu to puściło

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 11:22 
Pierwsze kroki

Kuba. napisał(a):
Dziwne, że powychodziły odpryski... Na pewno walczył bym z nimi żeby zwrócili koszty malowania, a co do samego malowania to wg mnie jedynie całe elementy, przecież nie zrobisz sobie zaprawek na masce. A kiedy kupiłeś to auto? Myłeś je już wczesniej jakas chemią po zakupie? Może ktoś nawoskował je porzadnie czyms koloryzujacym i odpryskow nie bylo widac? Po myciu to puściło

kupiłem miesiac temu myłem tylko recznie, a lakier w innych miejscach jest w dobrym stanie

ps. gdzies tu na forum czytalem ze ludzie sobie wlasnie punktowo naprawiali

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 11:25 
Częsty bywalec

:zdziwko: takie cos po myjni?az mi sie wierzyc nie chce moim zdaniem nie zwroca kosztow malowania bo wg mnie to nie wina myjni a zle polozonego lakieru moze nie tyle zle polozonego co zlego przygotowania do lakierowanie np nie odtluszczone lub brak podkladu a zrobic to idzie ale super efektu nie bedzie i nie na dlugi czas bo bedzie schodzic najprawdopodobniej coraz dalej przematuj te miejsca papierem 2000 na mokro i spoleruj troiche pomoze pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 11:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
gav napisał(a):

Ja na swoim aucie mam ryse do gołej blachy praktycznie przez cały prawy bok (ktoś zrobił po złości) i byłem u kilku lakierników każdy mówi to samo nie ma szans zrobienia samej rysy tak aby nie rzucało się to w oczy. Tu podejrzewam będzie podobnie. Narazie masz dwa niewielkie odpryski możesz zrobić zaprawki i nie będzie to aż tak palić w oczy. Jak wyschnie maskę przeciągnąć koloryzującym sonaxem i te białe małe plamki Ci zabarwi, pytanie tylko czy lakier nie będzie Ci schodził coraz dalej i w innych miejscach na masce.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 11:50 
Pierwsze kroki

Kuba. napisał(a):
gav napisał(a):

Ja na swoim aucie mam ryse do gołej blachy praktycznie przez cały prawy bok (ktoś zrobił po złości) i byłem u kilku lakierników każdy mówi to samo nie ma szans zrobienia samej rysy tak aby nie rzucało się to w oczy. Tu podejrzewam będzie podobnie. Narazie masz dwa niewielkie odpryski możesz zrobić zaprawki i nie będzie to aż tak palić w oczy. Jak wyschnie maskę przeciągnąć koloryzującym sonaxem i te białe małe plamki Ci zabarwi, pytanie tylko czy lakier nie będzie Ci schodził coraz dalej i w innych miejscach na masce.

Aha czyli mam zrobic tylko bezbarwnym i potem koloryzującym woskiem:P ? w sumie to tak mi mówili w mieszalni farb ,a rysy na dachu to bede walczyl z myjnia bo tragedia... Kierownik myjni jak to zobaczyl to nawet ze mną nie polemizował ze tego myjnia nie zrobila.
Dziki za odp.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 21:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
gav napisał(a):
Aha czyli mam zrobic tylko bezbarwnym i potem koloryzującym woskiem:P
:dobani: do poprawki, czyli Lakierowanie :ok:
pacykowanie ci nic nie da, jak sie takie cos pojawilo to puzniej wyjdzie w innym miejscu,

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 21:43 
Forumowicz

no no kiepsko to wygląda :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 22:34 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m40b18
maska do lakiernika... będzie ci dalej złaził lakier jak tego nie zrobisz... ja już jestem na końcówce walki z odpryskami po kamieniach... póki co kup sobie lakier w sprayu pod kolor lakieru... do kapsla napuść dużo farby i nanos po kropli do dziur np. za pomocą zapałki... do wizyty w lakierni wytrzyma i nie będzie tak widoczne... pokaż zdjęcia dachu i tych rys a powiem ci pi razy drzwi pi razy oko czy masz szanse... pracowałem na stacji z myjnią automatyczną więc co nieco tam wiem ;) generalnie nie wesoło... ciężko o kasę, ale możliwe do zrobienia... myjnia ma ubezpieczenie na takie rzeczy tak jak stacje są ubezpieczone od zalania klientowi samochodu złą wachą :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2008, 10:21 
Pierwsze kroki

Wklejam fotki dachu byl koles z myjni "hestia" i powiedzial ze nie mozliwe zeby to myjnia zrobila .... slabo widac ale to sa kreski idealnie w poprzek dachu, a przed myjnia ich nie bylo :(

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2008, 21:17 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m40b18
myjnia (szczotki) nie robią równoległych rys, tylko koliste... ale nie wiem, walcz... zgłoś się do biura praw konsumenta może oni pomogą...

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2008, 14:05 
Zacna persona forum

lord_Sekal napisał(a):
koliste.
:zdegustowany: bylem na pru myjniach i nie widzialem takiej co robi koliste ruchy!
zawsze wzdłuż samochodu,
gav napisał(a):
nie mozliwe zeby to myjnia zrobila
tez mam takie zdanie, to nie myjnia, a zreszta szkoda zachodu po polerce nie bedzie sladu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2008, 19:34 
Pierwsze kroki

Tylko ze to mi dmuchawa zrobila, a nie szczotki... widzialem jak mi dach szarpie i rysy sa prawie w identycznych odleglosciach przez caly dach. Tego dobrze na zdjeciach nie widac po pod katem robilem.

ps. Dzis zamowilem sonax ciemny zielony, a w poniedzialek ide dorobic lakier zobaczymy jak to bedzie wygladac :P jak bedzie fajnie to wkleje fotki :P (zrobie lepsze dachu przed i po)

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 12:35 
Zacna persona forum

skoro piszesz ze widziales jak suszarka zadziera to mozliwe, moze marne pieniadze bys z nich wyciągnął , bo jak wieksza szkoda to wolasz rzeczoznawce, i tez by musilei sprawdzic czujnuki w maszynie (suszarka) ale koszt np lakierowania dachu jest rowny kosztom rzeczoznawcy, wiec mija sie z celem, :znudzony:
polerka :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1