BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 18:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pytania -porady w sprawie lakierowania--w warszawie pomogę
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 17:28 
Pierwsze kroki

pomogę w każdej sprawie związanej z lakierowaniem :) :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 19:42 
Forumowicz

1. mam troche sladów po kamykach na masce, znasz jakis patent?
2. złosliwy sasiad porysował mi znowu kluczem do drzwi blotnik (parkuje w garazu podziemnym z kamerami), ten konus od 7 lat kazde moje auto rysuje albo uderza swoim zderzakiem i pcha na sciane 7 lat temu musiałem 3 zderzaki wymienic (wzywalem policje i nic), ale od 5 lat wyluzowal i teraz rysuje kluczami albo robi nimi wgniotki - zastanawialem sie nad zamontowaniem jakies kamery -chcialem go nagrac, ale konus robi to raz na 3 miesiace nieregularnie- czy znasz jakis patent, jest przerysowne do jasnej bazy - nie do blachy - kupilem juz lakier w serwisie do zaprawek - baza +klar

p.s.
kiedys chcialem zrobic odwet na jego aucie, ale jakos nie mam odwagi. swir jest "złotówą" i siedzi w samochodzie czasami 2 godziny przy zgaszonym swietle w garazu i cos tam czyta medytuje -psychol.

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 19:49 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
czy u kolegi oprócz porady można coś polakierować?

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 19:50 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
czy u kolegi oprócz porady można coś polakierować?

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 20:28 
Pierwsze kroki

zatem tak-wszystkie te pendzelki cuda niewidy to sie nie nadają ponieważ jak sie pistoletem nie położy bazy a później bezbarwnego to i tak to bedzie widoczne(wiem bo dziesięć lat się tym zajmuję)!! pędzelki to są właśnie dla starszych ludzi co niezbyt dobrze widzą lub takich ludzi jak ten psychol czyli dla taksiarzy bo oni zawsze narzekają że drogo a kasy mają od metra i kupują takie pierdoły :) !!za ten lakier zapłaciłeś w granicach 60-100zł a jest tam 20 -50 ml gdzie 100 ml bazy w mieszalni kosztuje około 20-25zł i to by wystarczyło na polakierowanie tych rys.koszt polakierowania tych dwóch elementów nie był by wyższy niż 400zł(oczywiście cena zależy od warsztatu) a co do maski to odpryski są zawsze i na prawie każdym samochodzie jeżeli są płytkie i nie koroduje maska to niczym się nie przejmować chyba że bardzo przeszkadza to można polakierować ale myślę że w przeciągu 5 miesięcy i tak znowu się pojawią-niestety :( !!

a jak chodzi o psychola -jeżeli masz kamery i widać jak on rysuje to trzeba wezwać policję pokazać nagranie i pogadać z nimi co można zrobić--w przypadku gdy wali swoim samochodem w inny i masz to nagrane wzywasz policję oni robią zdjęcia sprowadzają go do garażu i ściągasz z jego OC kase!!!

ryszard55 polakierować zawsze można!!

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 20:29 
Pierwsze kroki

zatem tak-wszystkie te pendzelki cuda niewidy to sie nie nadają ponieważ jak sie pistoletem nie położy bazy a później bezbarwnego to i tak to bedzie widoczne(wiem bo dziesięć lat się tym zajmuję)!! pędzelki to są właśnie dla starszych ludzi co niezbyt dobrze widzą lub takich ludzi jak ten psychol czyli dla taksiarzy bo oni zawsze narzekają że drogo a kasy mają od metra i kupują takie pierdoły :) !!za ten lakier zapłaciłeś w granicach 60-100zł a jest tam 20 -50 ml gdzie 100 ml bazy w mieszalni kosztuje około 20-25zł i to by wystarczyło na polakierowanie tych rys.koszt polakierowania tych dwóch elementów nie był by wyższy niż 400zł(oczywiście cena zależy od warsztatu) a co do maski to odpryski są zawsze i na prawie każdym samochodzie jeżeli są płytkie i nie koroduje maska to niczym się nie przejmować chyba że bardzo przeszkadza to można polakierować ale myślę że w przeciągu 5 miesięcy i tak znowu się pojawią-niestety :( !!

a jak chodzi o psychola -jeżeli masz kamery i widać jak on rysuje to trzeba wezwać policję pokazać nagranie i pogadać z nimi co można zrobić--w przypadku gdy wali swoim samochodem w inny i masz to nagrane wzywasz policję oni robią zdjęcia sprowadzają go do garażu i ściągasz z jego OC kase!!!

ryszard55 polakierować zawsze można!!

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 21:05 
Forumowicz

niestety nie chce malowac blotnika dla tych 4 rys po kluczu, pozniej przy sprzedazy bede slyszal, że byl walony - wiesz jak jest. co do maski to jesienią miałem mało tych sladów, niestety jezdzę w góry a tam sypią, żwir w zimie i to on robi chyba najwieksze szkody. a tak na marginesie mam AC i opcje naprawy w ASO, wykupiłem tez opcje, ze nie tracę zniżek w razie szkody, może z tego skorzystać, czy w ASO pomalują tak, żeby lakier miał grubość 140um?

co do tego psychola, to chciałem założyć kamere podpietą do lapka a lapek do zasilacza w aucie tak żeby nagrywala wszystko 24h ale ciezko jest uchwycic 4 strony no i ten przedział czasowy, psychol raz cos zrobi 2 razy w tygodniu raz nic przez 5 miesiecy. no i w garażu jest ciemno - oswietlenie sie zapala od fotokomórki na 5 min a pózniej gasnie. gnój ma starego mercedesa jak to "złotówa" zderzaki jak kłody i pcha moje auto. najgorsze jest to, że teraz mam bmw za które troche zapłaciłem i szkoda jak cholera. złamas niszczy różne auta na parkingu, nie złapałem nie widziałem, ale jestem pewien w 99%, że to on. kiedyś się miarka przeleje i też jego auto porysuje!! no chyba, że ktorys z sasiadów pierwszy peknie i zrobi mu łomot.

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 21:37 
Pierwsze kroki

a więc tak--nikt nigdy nie zrywa lakieru do blachy i lakieruje od nowa!!!poza tym jak zerwie do blachy(wątpię)musi zapodkładować normalnym podkłade lub polakieruje mokro na mokro czyli podkładem który jak podeschnie to kładzie się od razu baze!!jeżeli chodzi o ASO :zalamany: :zalamany: no wybacz znam ludzi którzy tez tam zostawiali samochody i to nie tylko w bmw ale też w innych--tragedia!!!ludzie robią bo im za to płacą a nie bo lubią(tak jak ja :) :) )ASO wcale nie oznacza dobrze!!!!ujmę to inaczej--jak by mieli zerwać lakier cały z tych dwóch elementów to musiel by pocieniować tylne drzwi (jeżeli rozmawimy o przednim błotniku iprzednch drzwiach w metaliku lub perle)zatem nawet jak by zerwali to drzwi muszą pomalować na stary lakier bo nie zerwą z nich lakier gdyż musieli by polakierowaćczyli pocieniować tylny błotnik.zapytasz dlaczego lakierować elementy które nie są uszkodzone--ponieważ nigdy nie dobierzesz lakieru na tzw.kreskę(tylko akryl można tak dobrać)nawet firmy ubezpieczeniowe dają cieniowanie jak jest element do wymianynp.wymiana przednich drzwi w 4 drzwiwym samochodzie to do cieniowania dają tylne drzwi i przedni błotnik!!!nie patrz na te 140um!!!trzeba dobrze polakierować żeby smieci nie było i odpowiednia tzw.morka lakieru i tyle!!!mało kto teraz sprawdza grubości lakieru bardziej patrzą na to czy było szpachlowane i mocno bite!!!

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 21:41 
Pierwsze kroki

a więc tak--nikt nigdy nie zrywa lakieru do blachy i lakieruje od nowa!!!poza tym jak zerwie do blachy(wątpię)musi zapodkładować normalnym podkłade lub polakieruje mokro na mokro czyli podkładem który jak podeschnie to kładzie się od razu baze i nigdy nie uzyskasz 140um!!!NIGDY!! lakierowanie w fabryce to co innego niż robota w warsztatach!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2009, 11:37 
Forumowicz

w moim kombi poprzedni wlasciciel od ktorego, kupilem auto robil w ASO BMW w niemczech: wymienił: tylni zderzak, klape, i wymienial lewa lampe ( ktos mu wjechal w dupe). dal mi fakture na te naprawe i jest wpisana w kompie w serwisie cena 4200 euro brutto,
przed kupnem sprawdzalem fakture naprawy jest tego 5 kartek i w serwisie wpisali rzeczy, ktorych nie robili.
zderzak tylny i klape - pomalowali tak, że w życiu bym nie stwierdził wizualnie i miernikiem sprawdzałem - po prostu robota pierwsza klasa. niestety cieniowli do tego slupki tylne i je bardzo spieprzyli :znudzony: szczerze mowiac nie potrzebnie je zcieniowali ponieważ lepiej by wygladały nie zcieniowane.
najbardziej wkurza mnie fakt, że powpisywali tam rózne rzeczy, ktorych nie robili - nawet w ASO w niemczech kantują :hyhy:

ja zawsze przed kupnem sprawdzam lakier wizualnie a później miernikiem co 15 cm.

p.s.
nie widziałem jeszcze tak dobrze polakierowanej klapy - lakier po całej ma grubosc taką samą jak reszta auta i wyglad jak nie używany -
ta nawet mysle, że może nawet tej klapy nie wymieniali ani nie lakierowali tyko wpisali do faktury, na zderzaku nie mozna sprawdzic grubosci jedynie wizualnie -jest perfekt

zastanawia mnie jak można zrobic 2 elementy i tak spieprzyc cieniowanie słupków?

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2009, 11:40 
Forumowicz

w moim kombi poprzedni wlasciciel od ktorego, kupilem auto robil w ASO BMW w niemczech: wymienił: tylni zderzak, klape, i wymienial lewa lampe ( ktos mu wjechal w dupe). dal mi fakture na te naprawe i jest wpisana w kompie w serwisie cena 4200 euro brutto,
przed kupnem sprawdzalem fakture naprawy jest tego 5 kartek i w serwisie wpisali rzeczy, ktorych nie robili.
zderzak tylny i klape - pomalowali tak, że w życiu bym nie stwierdził wizualnie i miernikiem sprawdzałem - po prostu robota pierwsza klasa. niestety cieniowli do tego slupki tylne i je bardzo spieprzyli :znudzony: szczerze mowiac nie potrzebnie je zcieniowali ponieważ lepiej by wygladały nie zcieniowane.
najbardziej wkurza mnie fakt, że powpisywali tam rózne rzeczy, ktorych nie robili - nawet w ASO w niemczech kantują :hyhy:

ja zawsze przed kupnem sprawdzam lakier wizualnie a później miernikiem co 15 cm.

p.s.
nie widziałem jeszcze tak dobrze polakierowanej klapy - lakier po całej ma grubosc taką samą jak reszta auta i wyglad jak nie używany -
ta nawet mysle, że może nawet tej klapy nie wymieniali ani nie lakierowali tyko wpisali do faktury, na zderzaku nie mozna sprawdzic grubosci jedynie wizualnie -jest perfekt

zastanawia mnie jak można zrobic 2 elementy i tak spieprzyc cieniowanie słupków?

Tytuł: co sadzicie o tym
PostNapisane: 9 kwietnia 2009, 23:42 
Pierwsze kroki

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=106261

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 09:22 
Pierwsze kroki

Witam,

Czy na pomalowanie zderzaków, progów, drzwi przód lewa i prawa strona (tylko od zewnątrz) potrzebuję 1l lakieru perłowego+dodatki?!
Czy cena za cały zestaw 340zł to norma?

Tytuł: odp.
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 16:53 
Pierwsze kroki

czy wystarczy--to zależy jaki jest to kolor i jaki kolor ma podkład ale myślę że trochę dużo tego lakieru.cena lakieru+dodatki zależy jaka jest to baza (wodna której nie doradzam :kwasny: czy nitro-doradzam :) ) jest przyzwoita tylko nie wiem co za dodatki dostałeś bo jak jest to rozcieńczalnik to spoko cena.

Tytuł: odp.
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 16:54 
Pierwsze kroki

czy wystarczy--to zależy jaki jest to kolor i jaki kolor ma podkład ale myślę że trochę dużo tego lakieru.cena lakieru+dodatki zależy jaka jest to baza (wodna której nie doradzam :kwasny: czy nitro-doradzam :) ) jest przyzwoita tylko nie wiem co za dodatki dostałeś bo jak jest to rozcieńczalnik to spoko cena.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 21:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
Luk26 napisał(a):
potrzebuję 1l lakieru
na moje 0,7l w zupełności wystarczy, do tego dochodzi rozcieńczalnik i jest więcej lakieru, (mowa o 1 lidze, anie lakier z pod lady)
Luk26 napisał(a):
Czy cena za cały zestaw 340zł to norma?
tak jest to możliwe, za sam dodatek perły sporo kasują.

manix_84 napisał(a):
nitro-doradzam
co masz na myśli pisząc nitro?

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 09:28 
Pierwsze kroki

Dzięki wielkie za wszystkie informacje, skoczę jeszcze w kilka miejsc może zaproponują niższą cenę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1