BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy każdą FELGĘ da się naprawić??
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 15:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam,
proszę o poradę czy takie felgi da się i czy się opłaca naprawiać. Proszę o opinię osoby, które się na tym znają lub miały kiedyś do czynienia z renowacją felg. Poniżej zamieszczam zdjęcia.

1 Obrazek 2Obrazek 3Obrazek4 Obrazek 4 Obrazek

Ta 4 chyba najgorsza, dlatego umieściłem jej zdjęcie także z tyłu.
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 16:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Nie są to jakieś markowe felgi więc ja bym sobie darował, prostowanie to jakieś 100zł od 17" a u ciebie jeszcze by doszło malowanie bo są poobdzierane. Kup sobie nowe felgi.

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 21:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
Bobby_Valentino napisał(a):
a u ciebie jeszcze by doszło malowanie
no to jest raczej nieuniknione
rożne metody stosują fachowcy prostując felgi, z tego co widziałem to strach sie bać, :zdziwko:
a wracając do pytania, da sie to naprawić, majster będzie marudził stękał ale da rade :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 23:57 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
AC_SCHNITZER napisał(a):
a u ciebie jeszcze by doszło malowanie
no to jest raczej nieuniknione
rożne metody stosują fachowcy prostując felgi, z tego co widziałem to strach sie bać, :zdziwko:
a wracając do pytania, da sie to naprawić, majster będzie marudził stękał ale da rade :hyhy:
Tylko czy dalej będzie to bezpieczna felga,jak się uprzesz to wszystko się naprawi,ale czy warto

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 13:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
Naprawić będzie sie dało ale ja za prostowanie 16tki płaciłem 100zł, za komplet masz już 4 stówki, do tego malowanie podejrzewam że Ci sie to nie opłaci.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 14:44 
Zacna persona forum

torsten napisał(a):
Tylko czy dalej będzie to bezpieczna felga,
a czemu nie?
gdybyśmy wiedzieli kto na czym jeździ to tak naprawdę polowa to szrot.
Kuba. napisał(a):
4 stówki, do tego malowanie podejrzewam że Ci sie to nie opłaci.

dajmy na to ze da za komplet z lakierowaniem zaplaci 600/700zl
a jakie ma kupić felgi za 700zl? tak samo zajechane? :znudzony:
po regeneracji felga jest prosta ładna i nie kupi takich felg za te pieniądze
a ludzie sprzedają w tej cenie dosłownie śmietnik :/
sam będę przerabiał ten temat, mam 17" wzór AC SCHNITZER
i licze ze do 600zl sie zmieszczę + opony i mam igle komplet z nowymi oponami a nie za 1700zl z allegro używki na jeden sezon i do regeneracji :hyhy:
czasami warto sie zastanowić ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 15:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
AC_SCHNITZER przekonałeś mnie :hyhy: za 7 stówek nie kupi nic lepszego

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 17:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
na pewno nic za 700 zł nie kupi lepszego.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 21:04 

Te felgi to 16stki. Za 700zł to będzie miał felgi z oryginalnym lakierem które nie wymagają prostowania na pęczki...

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 21:58 
Zacna persona forum

Za 700zł to będzie miał felgi z oryginalnym lakierem które nie wymagają prostowania

oczywiście MADE IN TAIWAN :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 22:40 
Zacna persona forum

moje zdanie jest takie oryginał to oryginał i nikt mnie nie przekona :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 22:41 
Zacna persona forum

moje zdanie jest takie oryginał to oryginał i nikt mnie nie przekona :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 23:50 

AC_SCHNITZER napisał(a):
Za 700zł to będzie miał felgi z oryginalnym lakierem które nie wymagają prostowania

oczywiście MADE IN TAIWAN :ok:

Korzystam z Allegro i jakoś problemu żeby znaleźć porządne felgi w tej cenie nie mam, bo pisząc made in taiwan chyba miałeś na myśli że tylko badziewie się za te pieniądze kupi.

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 22:56 
Zacna persona forum

badziewie się za te pieniądze kupi.

zależy jak kto patrzy, fakt dobre alu 15" kupisz ale ładne 16"/17" to już wątpię,
no tez zerkam na allegro i niestety wiem co sie sprzedaje :/
ale sprawa naprawy felg to już do właściciela należy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 09:12 
Pierwsze kroki

podepnę się do dyskusji, gdyż ostatnio miałem do czynienia z podobnym tematem.
Jeśli chodzi o kwestie podstawowe, to na pewno da się te felgi uratować, ale moim zdaniem nie opłaci się to. Ze zdjęć wynika, że oprócz prostowania, trzy z czterech felg wymaga uzupełnienia aluminium i sądzę, że to będzie największy koszt. Tak więc prostowanie, uzupełnianie ubytków, przygotowanie do malowania i lakierowanie, może dać niezłą sumkę, za którą można mieć fele w o wiele lepszym stanie.
Co zaś tyczy się dyskusji, co można kupić na allegro w małej kasie, to ja dam swój przykład.
Kupiłem 16'' firmy RH za 300 zł plus 60zł koszt transportu. Felgi wymagały odnowy powłoki lakierniczej i o tym wiedziałem. Po dostarczeniu przesyłki okazało się, że 2 z nich są delikatnie zakrzywione i wymagają prostowania (temat wyjaśniony ze sprzedającym). Prostowanie kosztowało mnie 120 zł. Jako, że mam jako takie warunki, trochę zapału i i umiejętności felgi odnowiłem i polakierowałem sam. Koszt farby, orientacyjnie wyniósł około 150 zł. Nie licząc robocizny, prądu i innych kwestii mam (wg mnie) fajne felgi za około 600 zł, tak więc można i myślę , że czasem warto poszukać.
Jak ktoś podpowie jak wkleić fotki to wrzucę galerię całej operacji.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 15:13 
Zacna persona forum

czyli felgi wyniosły cię 600zl z sporym wkładem własnym.
a założyciel tematu sie zmieści w 600z/700zl (a nawet taniej) nie brudząc sobie nawet palca.
wiec tez warto sie zastanowić, :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 16:57 
Pierwsze kroki

nie wiem ile kosztuje naprawa felgi jeśli chodzi o uzupełnianie ale sądzę, że z obróbką potem tej felgi na pewno nie mniej niż 100zł - piszę o czwartej(tak sobie kalkuluje po kasie jaką wydałem na spawanie dekla silnika do moto). Ostatnia felga jest masakryczna i koszt jej prostowania będzie największy - ja obstawiam 100 zł, pozostałe wycenię najmniej i niech będą po 50 zł( od tylu zaczyna się cennik) oczywiście pod warunkiem, że są delikatnie pokrzywione. Piaskowanie, a niech tam 100zł. Lakiernik nie wiem jak ceni za 4 felgi ale dobry na bank nie zejdzie poniżej ceny za element czyli od 300 w górę. Szacunkowy koszt więc wg mnie będzie najmniej 700 zł choć sądzę, że to nierealne.
Mamy więc podobną wycenę, tylko jest jedno ale - ja swoje fele kupiłem za równowartość kosztów remontu i myślę że teraz są warte może nawet więcej. Ile zatem warte są felgi założyciela tematu, nie sądzę aby były warte 1400 zł i chyba głównie o to chodzi. Dla mnie żeby było to opłacalne to felgi musiały by same w sobie stanowić dużą wartość.
Ja bym sprzedał to co zostało z tych felg a kasę z tego dołożył do tej która miałaby pójść na remont i za taką sumę jest już co wybrać, dorzucam linki. Pozdrawiam

http://moto.allegro.pl/item520323352_or ... wy_t5.html
http://moto.allegro.pl/item521345867_ok ... o_bmw.html

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 17:03 
Pierwsze kroki

nie wiem ile kosztuje naprawa felgi jeśli chodzi o uzupełnianie ale sądzę, że z obróbką potem tej felgi na pewno nie mniej niż 100zł - piszę o czwartej(tak sobie kalkuluje po kasie jaką wydałem na spawanie dekla silnika do moto). Ostatnia felga jest masakryczna i koszt jej prostowania będzie największy - ja obstawiam 100 zł, pozostałe wycenię najmniej i niech będą po 50 zł( od tylu zaczyna się cennik) oczywiście pod warunkiem, że są delikatnie pokrzywione. Piaskowanie, a niech tam 100zł. Lakiernik nie wiem jak ceni za 4 felgi ale dobry na bank nie zejdzie poniżej ceny za element czyli od 300 w górę. Szacunkowy koszt więc wg mnie będzie najmniej 700 zł choć sądzę, że to nierealne.
Mamy więc podobną wycenę, tylko jest jedno ale - ja swoje fele kupiłem za równowartość kosztów remontu i myślę że teraz są warte może nawet więcej. Ile zatem warte są felgi założyciela tematu, nie sądzę aby były warte 1400 zł i chyba głównie o to chodzi. Dla mnie żeby było to opłacalne to felgi musiały by same w sobie stanowić dużą wartość.
Ja bym sprzedał to co zostało z tych felg a kasę z tego dołożył do tej która miałaby pójść na remont i za taką sumę jest już co wybrać, dorzucam linki. Pozdrawiam

http://moto.allegro.pl/item520323352_or ... wy_t5.html
http://moto.allegro.pl/item521345867_ok ... o_bmw.html

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 18:20 
Pierwsze kroki

Witam

Tak się składa że zajmuję się już chwilę felgami , (prostowanie , spawanie lakierowanie) każdą felgę da się naprawić ale nie każdą się naprawia , ze wgledów cenowych i czasami bezpieczeństwa co innego jest napawać wygryzione ranty , czy wyprostować tuleje felgi ( to gdzie jest opona ) a co innego spawać ramiona czy składać felgę z puzli :) ale wracając do tematu wszystko zależy od tego ile za te fele dałeś czy dasz dla mnie są warte max 250 zł - 300 zł są to całkiem niezłe fele "markowe " firma "pro line" to firma solidna nie jest to tzw. rzepa może nie jest to borbet, czy bbs ale też nie shaper czy dotz czy inne made in china :) naprawa min 400 zł + malowanie 200 zł i ta 4 nie jest najgorsza bardziej bym się martwił 3 ma skrzywiony kołnierz zaraz przy jednym z piór - jest to trudne do wyciągnięcia i nawet z grzaniem może pęknąć za 1000 można kupić super fele ale można też kupić złom te jak zrobisz będziesz wiedział co masz ale możesz też poszukać i kupić piękne borbety17" model A za 300 zł i odpicować za drugie 300 wszystko zależy od szczęście i determinacji jak chcesz więcej się dowiedzieć pisz

pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 18:20 
Pierwsze kroki

Witam

Tak się składa że zajmuję się już chwilę felgami , (prostowanie , spawanie lakierowanie) każdą felgę da się naprawić ale nie każdą się naprawia , ze wgledów cenowych i czasami bezpieczeństwa co innego jest napawać wygryzione ranty , czy wyprostować tuleje felgi ( to gdzie jest opona ) a co innego spawać ramiona czy składać felgę z puzli :) ale wracając do tematu wszystko zależy od tego ile za te fele dałeś czy dasz dla mnie są warte max 250 zł - 300 zł są to całkiem niezłe fele "markowe " firma "pro line" to firma solidna nie jest to tzw. rzepa może nie jest to borbet, czy bbs ale też nie shaper czy dotz czy inne made in china :) naprawa min 400 zł + malowanie 200 zł i ta 4 nie jest najgorsza bardziej bym się martwił 3 ma skrzywiony kołnierz zaraz przy jednym z piór - jest to trudne do wyciągnięcia i nawet z grzaniem może pęknąć za 1000 można kupić super fele ale można też kupić złom te jak zrobisz będziesz wiedział co masz ale możesz też poszukać i kupić piękne borbety17" model A za 300 zł i odpicować za drugie 300 wszystko zależy od szczęścia i determinacji jak chcesz więcej się dowiedzieć pisz

pozdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1