BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 18:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW a slabe blachy????
PostNapisane: 22 lutego 2009, 10:01 
Pierwsze kroki

czesc...
od trzech m-cy jestem wlascicielem compacta e36 z 2000 roku... auto mechanicznie sparawuje sie super, mechanik nie znalazl nic co mozna naprawic...super...
ale... mineła zima i.... pojawily sie bable na blasze-pod tylnym swiatlem (widzialem przed zakupem, ale znacznie sie powiekszylo) nowosci-prawy rant maski-malutkie babelki, lewe tylne nadkole-babel, prawe dzrwi tuz przy ziemi-slady rdzy, babelki, prawe nadkole przod-male babelki, lekko dostrzegalne... czesc, ktora trzyma "nerki: bable pod reflektorem!!!

Nie wiem, ale to chyba paranoja jakas!!! wczesniej mialem astre II z 99 (zarysowane dzrzwi)...i nic 2 lata nic sie nie dzialo, zadnych babli...
Prosze o rade-bardzo lubie moj samochod, ale jesli to bedzie trwalo caly czas, cos nowego bedzie wychodzilo... co sadzicie, czy wlozyc troche kasy i uporac sie z tym...i pozniej spokoj... czy to bedzie wychodzic.????

PS.. kupujac samochod BMW z tego rocznika, nawet mi sie nie snilo, ze bede mial problem z rdza...

dzieki za pomoc...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 10:17 
Forumowicz

Moje BMW: 325i , R1150GSA
Kod silnika: N52B25
Raczej nie powinno tak byc.
Wyglada to na naprawy nadwozia wykonane niedbale.
Moja rada, jak chcesz to naprawic to poczekaj do konca zimy az wyjdzie wszystko.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 10:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 3288888888
Tak Jak Mowi TGacus, Musilao to auto miec jakos przeszlosc i zostalo zle zrobione.

Tytuł: Re: BMW a slabe blachy????
PostNapisane: 22 lutego 2009, 11:12 
lucas316compac napisał(a):
PS.. kupujac samochod BMW z tego rocznika, nawet mi sie nie snilo, ze bede mial problem z rdza...

Koledzy mają racje, auto najpawdopodobniej było nieudolnie naprawione!

TGacus napisał(a):
Moja rada, jak chcesz to naprawic to poczekaj do konca zimy az wyjdzie wszystko

To nie będzie najlepszym rozwiązaniem...

Tak czy siak zrobić to musisz, nawet przy decyzji sprzedaży auta- jakoś to musi wyglądać... (ciężko jest coś mówić nie widząc auta), ciężko oszacować koszty, wogle nie wiadomo co tam jest, może są tony kitu itd. :kwasny:

Jeśli zdecydujesz się na naprawe to musisz mieć zaufanego fachowca- są i tacy po których problem się powtórzy po kolejnej zimie :znudzony:

Wszystko zależy od tego ile jest tej rdzy i jak ona wygląda, najlepiej podjedź do najbliższego blacharza, oceni sprawe...
Z reguły ciężko jest poprawiać takie usterki (może są i takie defekty których sam nie widzisz)

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 11:43 
Pierwsze kroki

dzieki... wszystko kumuluje sie z tej prawej strony.... tez myslalem, ze byl jakos bity z prawej... na razie jesszce wyglada ok-po prostu sa babelki na lakierze, lekko sie unosi. granice 2 mm, ale jest i bedzie sie powiekszac...

ja na razie mieszkam w anglii, utaj nikt blacharka tak naprawde sie nie zajmuje-ludzie kupuja nowe samochody, auto jest LHD-kupione z mysla, zeby jak wroce do Polski to jeszcze kilka lat pojezdzic..... ech szkoda gadac.... na urlop do kraju jade w maju, dopiero wtedy zobacze u polskiego lakiernika...

PS> zrbie dzisiaj zdjecia-moge wrzucic? to moze cos podpowiecie OK?

wielkie dzieki!!!

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 11:52 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M52b20
Ja się nie zgodzę do końca z kolegami powyżej. Wymieniłeś 4 czy 5 różnych elementów blacharskich swojego auta. Jeśli rzeczywiście to wszystko było naprawiane to furka byłaby dość mocno doświadczona przez poprzednich właścicieli. Poza tym jeśli byłaby bita i kiepsko naprawiana to z pewnością byłoby coś nie tak ze spasowaniem tych elementów i położeniem lakieru. Raczej byś to zauważył skoro wychwyciłeś tak niewielkie ślady korozji. Niewielkie ale jest to na pewno problem bo korozja potrafi się rozwijać błyskawicznie. Mam sedana z 95 roku i jedno nadkole poleciało mi w kilka miesięcy (stało się to po dokładnym umyciu auta w miejscu gdzie ranty były mocno zapaćkane błotem i cholera wiem czym jeszcze).

Na Twoim miejscu sprawdziłbym grubość lakieru. Jeśli wszystko wygląda na oryginał to myślałbym o zmianie auta. Weź pod uwagę, że będzie coraz gorzej a w tym momencie bez większego trudu powinieneś odzyskać kasę włożoną w auto i wyrwać coś w lepszym stanie. Niestety e36 nie miały jednak najlepszych blach. O wiele lepiej pod tym względem wypadają Volvo czy Saab-y.

Jeśli rzeczywiście była fuszerka a do auta już masz sentyment to poprawiaj.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 11:54 
Forumowicz

Aj, w międzyczasie dopisałeś posta powyżej :) . Dawaj fotki. Będzie lepsze rozeznanie.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 12:15 
Częsty bywalec

MightyDubCat napisał(a):
Niestety e36 nie miały jednak najlepszych blach.

Ja mam z 92r. odpukać w niemalowane nie gnije. Delikatnie coś widać na klapie bagażnika, auto mam od roku, słabe naprawy by już chyba wyszły :oczami:

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 12:54 
Pierwsze kroki

mam juz zdjecia.... tylko jak je tu zamiscic????

dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 12:55 
Częsty bywalec

imageschack.us np i kopiujesz link na forum

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 14:35 
Forumowicz

młodye36 napisał(a):
Ja mam z 92r. odpukać w niemalowane nie gnije.

Bo gnić nie powinno. Nie najlepsze = niektóre marki zabezpieczały lepiej.

E36 jeszcze daje radę. Nie ma co porównywać do równoletnich Opli, Hond. W sedanie E36 klapa bagażnika koroduje najczęściej. Tam się zawsze coś znajdzie.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 14:55 
Częsty bywalec

MightyDubCat napisał(a):
W sedanie E36 klapa bagażnika koroduje najczęściej. Tam się zawsze coś znajdzie.

A zaczyna się od dolnego rantu, będę musiał zabezpieczyć to zanim ruda to przeżre :]

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 16:53 
Forumowicz

Moje BMW: E36 x2
czym najlepiej zabezpieczyć małe ogniska rdzy żeby nie żarła coraz więcej itd? zaszpachlować jedynie ?

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 19:05 
Pablosek napisał(a):
czym najlepiej zabezpieczyć małe ogniska rdzy żeby nie żarła coraz więcej itd? zaszpachlować jedynie ?

Zależy o jakich ogniskach mówimy!

Jeśli jest to powierzchowne:
- dokładnie oczyścić (do blachy)
- zabezpieczyć antykorozyjnie (np. podkład epoksydowy)
- w razie małych wżerów/ nierówności przeszpachlować
- następnie podkłd akrylowy
- no i pomalować :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 20:15 
Pierwsze kroki

dobra...po duzym trudzie udlao mi sie gdzies umiescic zdjecia (fotosik)...

podaje linki

1. calosc, jeszcze blyszczaca: http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/c82 ... 43baf.html
2.widzialem to przed zakupem, ale rosnie w przerazjacym tempie http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/f52 ... e6d22.html
3. ledwie dostrzegalne bable wychodza z dolu http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/4f6 ... 3d694.html
4. nadkole tyl http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/380 ... f05bf.html
5. nadkole tyl inne ujecie http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/b1c ... 79573.html
6. maska pekla guma (uszczelka laczaca dwie blachy na rancie) http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/568 ... c39e5.html
7. maska inne ujecie http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/ded ... 70ff7.html
8. obreby kielichow (pod tym laczacym tworzywem) http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/6d4 ... 03396.html
9. grill (pod swaitlami) http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/cfc ... 5286e.html
10 wnetrze drzwi-dol- http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/67e ... 57f50.html

to tyle.... prosze o opinie, co moge zrobic sam, co zostawic blacharzom.... czy jest tragicznie.... auto z 2000 roku :zalamany:

dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 20:56 
Forumowicz

Maska, tył i drzwi nie nadają się do samodzielnej roboty. Oddałbym do fachowca. Resztę by poprawił przy okazji. Powinien się tym zająć jak najszybciej.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 21:42 
Zacna persona forum

siemka - nie ogladalem fotek ale powiem tak jesli polecialo to jedna strona to auto musialo byc przerysowane jednym bokiem -zawsze po paru latach bedzie rdza wychodzic -nawet po cynowaniu-oddaj auto do lakiernika - sam to tylko prowizorki robisz - pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 16:12 
Pierwsze kroki

tak mysle o masce... bylem dzisiaj na szrocie... czy maska z sedana albo touringa pasuje do compacta... ???

PS.

na szrocie staly 3 e36- 95, 98, 98 roczniki- sedany sie jakos trzymaly z blacha, ale compact to tragedia--caly przegnity... moze to cos z kompactami???

dzikei

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 21:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
lucas316compac napisał(a):
czy maska z sedana albo touringa pasuje do compacta... ???
Wg mnie tak. Sedan, touring i compact ma taką samą maskę. Inna będzie w coupe.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 09:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
ogladajac fotki, stwierdzilem ze moja mala z 93 trzyma sie duzo lepiej, mam tylko maly babel przy nadkolu tylnim na laczeniu z progiem nigdzie wiecej nie widac nic. no pomijam progi, bo te chyba nigdy przez nikogo niebyly konserwowane .....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1