BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 22:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki pistolet zakupic pod moj kompresor??
PostNapisane: 20 lipca 2009, 21:38 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B16
Witam jak w temacie ,mam zamiar troszke samemu zaczac malowac i dokonalem zakupu kompresora takiego jak na aukcji: http://allegro.pl/item676769470_kompres ... zedzi.html Jaki byscie mogli doradzic mi pistolet HVLP ,czy LVMP i jakiej firmy (w miare przyzwoity w przystepnej cenie) ? Oraz jaka dysza bylaby w miare uniwersalna do podkladu jak i bazy?? Z gory dziekuje za podpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 05:19 
Forumowicz

ten kompresor jest za mały i ma za małą wydajność nadaje się do lakkierowania i malowania farbami nie metalicznymi( podczas malowania metalikiem możesz nie uzyskać jednakowego efektu "metalik")

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 08:41 
Forumowicz

z tego co sie orientowalem i co mi doradzano to wydajnosc powinna byc ok. 150l/min a ten kompresor tyle ma na wyjsciu,a potrzebuje go na wlasne potrzeby, wiec mysle ze powinien dac rade ,ale chcialbym dobrac do niego pistolet.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 08:53 
Forumowicz

z tego co sie orientowalem i co mi doradzano to wydajnosc powinna byc ok. 150l/min a ten kompresor tyle ma na wyjsciu,a potrzebuje go na wlasne potrzeby, wiec mysle ze powinien dac rade ,ale chcialbym dobrac do niego pistolet.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 18:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
_VIRUS_ dobrze pisze, pistolety stosowane w lakiernictwie samochodowym wymagają od 250 do 500l/min tak więc twoj kompresor jest stanwoczo za mały. Przyda sie do pompowania kół.

Jesli zaczynasz przygode z malowaniem mozesz zakupic pistolet z nizszej serii, ale po co placic podwojnie - kup raz a dobrze. Przejrzyj oferty firm SATA bądz Devilbiss, polecałbym ci pistolet ktory jest juz przystosowany do farb wodnych.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 21:01 
Pierwsze kroki

Maras1122 napisał(a):
z tego co sie orientowalem i co mi doradzano to wydajnosc powinna byc ok. 150l/min a ten kompresor tyle ma na wyjsciu...

a gdzie to wyczytales?,bo w aukcji jest opisana tylko wydajnosc,ale nie widomo czy na ssaniu czy na wydechu,stawiam na to pierwsze ;)
Kola mozesz pompowac tym kompresorem,ale do niczego innego niestety sie nie nadaje,bo jest poproszu za slaby.
Kompresor do zabawy w lakiernika musi miec przynajmniej 350-400 l/min na wydechu i zbiornik 150 litrow.Chyba,ze chcesz malowac pojedyncze elementy i miedzy warstwami lakieru robic pauzy az kompresor dobije cisnienie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 21:59 
Forumowicz

qrax napisał(a):
Jesli zaczynasz przygode z malowaniem mozesz zakupic pistolet z nizszej serii, ale po co placic podwojnie - kup raz a dobrze. Przejrzyj oferty firm SATA bądz Devilbiss, polecałbym ci pistolet ktory jest juz przystosowany do farb wodnych.
Tak przegladalem rozne pistolety i co powiedzialbys na cos takiego : http://www.allegro.pl/item692706360_sic ... niczy.html ?

piotrek78 napisał(a):
a gdzie to wyczytales?,bo w aukcji jest opisana tylko wydajnosc,ale nie widomo czy na ssaniu czy na wydechu,stawiam na to pierwsze ;)
Akurat tutaj zadalem pytanie przed zakupem i powiedzieli ,ze na wyjsciu ,no ale ile w tym prawdy zobaczymy. Dzisiaj kladlem podklad na blotnik i przyznam szczerze ,ze wyszlo nawet ladnie,a kompresor nie przerywal pracy z braku cisnienia ,wiec jakos sobie radzi.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 20:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
Maras1122 napisał(a):
kompresor nie przerywal pracy z braku cisnienia

nie przerywał bo cały czas mu go brakowało i się pocił aby tobie coś wydmuchać :D

pistolet który pokazałeś za ta cenę jest ok, tylko nie na ten kompresor

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 20:49 
Forumowicz

no i najważniejsze do kompresora potrzebujesz odwadniacz i odolejacz taki zestaw dwóch filtrów powietrza bez tego zrobi się kaszka z lakieru po dłuższej pracy kompresora

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 08:13 
Forumowicz

_VIRUS_ napisał(a):
no i najważniejsze do kompresora potrzebujesz odwadniacz i odolejacz taki zestaw dwóch filtrów powietrza bez tego zrobi się kaszka z lakieru po dłuższej pracy kompresora
no wlasnie ostatnio tak ogladalem kompresor i nie znalazlem tych fitrow i bede musial je dokupic ,one sa uniwersalne??

AC_SCHNITZER napisał(a):
pistolet który pokazałeś za ta cenę jest ok, tylko nie na ten kompresor
czyli co parametry pistoletu i kompresora nie beda wspolgrac ,czy normalnie bedzie smigalo ,tyle ze za slaby kompresor??

Acha i jeszcze jedno mam pytanie jakich dysz uzywacie do klaru? takich samych jak do bazy czy mniejszych?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1