BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 17:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stłuczka e36
PostNapisane: 1 października 2009, 09:35 
Pierwsze kroki

Witam
Niedawno w łodzi stojąc skrzyżowaniu, dostałem w tył, wjechało we mnie reno talia.
Miałem nieodpięty hak, dzięki czemu skończyło się na delikatnie opuszczonym zderzaku z lewej strony, oraz jego zarysowaniem.Później okazało się że nie mogę już odpiąć haka, był rzeczoznawca,i zakwalifikował zderzak do malowania, oraz hak do wymiany.
Rzeczoznawca powiedział że, pod zderzakiem mogą być uszkodzenia, że może być pęknięta
"jakaś pianka" czy coś takiego co kwalifikuje zderzak do wymiany, ale że nie jest tego
wstanie stwierdzić, bez zdjęcia zderzaka, i że należy go ponownie wezwać jeśli po rozebraniu będą widoczne kolejne uszkodzenia.A teraz najlepsze Ubezpieczyciel sprawcy"Compensa"
proponuje mi za szkodę 617 zł , czyli za malowanie zderzaka i wymianę oryginalnego haka.
Jak myślicie co powinienem zrobić? Wstawić auto do ASO czy robić u "Józka" w stodole, za pomalowanie powiedział mi 350zł a co z hakiem, najgorsze jest to że potrzebuje cały czas samochód, a malowanie+ewentualne wezwanie rzeczoznawcy będzie trwało na pewno dłużej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 20:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Jaja sobie robią... 617 zł :dobani: absolutnie sie nie zgadzaj na ta kwotę... Jedz do ich biura
i sie domagaj dokładnej wyceny... ;)

Skoro dostałeś w hak, na bank tylna ściana nadwozia auta, została zdeformowana(powinieneś sie zatroszczyć o to żeby było doskonale widoczne jej uszkodzenie-to nie jest trudne;) ;) ;) ), w świetle prawa nadaje sie ona również do wymiany, malowania...

jeżeli nie jesteś w stanie z nimi walczyć, są prywatne biura pomagające w odzyskaniu należnych pieniędzy(przeważnie zawsze wygrywają), koszty to prowizja od uzyskanych pieniędzy, lub zawsze możesz sie inaczej dogadać...

Pamiętaj ze firmy nieubezpieczeniowe z góry nazrzucają najmniejsze kwoty naprawy, zakładając z góry ze taki przykładowy kowalski sie zgodzi na to... :kwasny: Nie daj sie ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 20:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Do ASO raczej nie ma sensu bo zazwyczaj ubezpieczyciel odmawia pokrycia kosztów w ASO w wypadku auta starszego niż 9 czy 10 lat, zazwyczaj mają to w umowach więc sprawdz.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, 11:50 
Pierwsze kroki

Do ASO nie masz co iść ;) Wyślą Cie do jakiegoś warsztatu pewno, a nie masz jakiś znajomości blacharsko lakierniczych? Ile kosztuje hak który miałeś?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1