BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 00:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Łuszczący sie lakier... Help
PostNapisane: 3 września 2009, 09:35 
Pierwsze kroki

Witam. Tak jak w temacie łuszczy mi sie lakier bezbarwny w samochodzi. Najpierw w jednym miejscu lecz teraz zauwazam juz kilka odpryskow. Co mam zrobic... jaka jest tego przyczyna. Prosze o porady. Z gory dziekuje :| dołączam fotki:

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 12:36 
Forumowicz

lakiernik dal plame, nic z tym juz nie zrobisz.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 16:50 
Pierwsze kroki

robiola1 napisał(a):
lakiernik dal plame, nic z tym juz nie zrobisz.

to ze dal plame to akurat wiem, ale zeby nic sie nie dalo zrobic to watpie :wstyd: Myslicie ze lakiernik poradzi sobie z tym? aby ladnie to zamaskowac?

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 17:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Podejrzewam że da rade, w końcu "polak potrafi" :hyhy: . Trzeba od nowa położyć bezbarwny lakier i pewnie będzie cacy.
Ale jak to od strony technicznej wygląda to nie mam pojęcia.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 19:28 
Pierwsze kroki

jurexxx napisał(a):
...Trzeba od nowa położyć bezbarwny lakier i pewnie będzie cacy.
Ale jak to od strony technicznej wygląda to nie mam pojęcia.

wszystko do szlifu az do lakieru bazowego,nastepnie podkad,szlif podkladu,lakier bazow i lakier bezbarwny.W inny sposob nie ma mozliwosci tego wykonac.
Poprostu dach do lakierowania.
Przyczyn tego moze byc kilka.Podstawowa to przesuszony lakier bazowy przed nalozeniem bezbarwnego.Druga to zbyt gruba powloka lakieru bazowego.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 19:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 coupe/E30
Kod silnika: M52B28/M60B40
Trzeba zeszlifowac cały element znowu do podkładu i jeszcze raz go polakierowac. Musisz tylko dopilnowac żeby lakiernik dokładnie zeszlifował cały bezbarwny z elementu.
Lakier łuszczy się bo zazwyczaj ktoś zaoszczędził na lakierze :kwasny: Ewentualnie baza była za bardzo wysuszona tj. za długo czekał pomiędzy lakierem bazowym a bezbarwnym.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 20:39 
Pierwsze kroki

jaki moze byc koszt ( u lakiernika ) przemalowania calego auta? Podkreslam ze chodzi tu o Comapct'a. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 23:33 
Forumowicz

1.u pana henia w stodole zrobisz to za 2500-3 000 zeta - bedzie wygladalo kiepsko,
2.w srednim warsztacie zaplacisz z jakies 4500-5000 zeta - bedzie wygladalo srednio.
3.w pozadnym warsztacie na poziomie ASO na prowincji np w lublinie licza sobie za element jakies 700zl brutto, policz sobie ile elementow ma auto plus dodatkowa kasa za ekstrasy i demontarz - wyjdzie kosmiczna cena - bedzie wygladalo w miare - ale do fabryki daleko.

osobiscie bym tego nie ruszal i pozbyl sie parcha, pies wie co pod tym lakierem siedzi, moze jakies spawy albo 3 cm szpachli. daj sobie spokoj z tym chopie!!

ewentualnie daj go do jakiegos pana henia na wiosce niech ci go wypicuje tanio.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 23:38 
Pierwsze kroki

hmm...... Nio to ci nie poszło... Jeżeli nie zajmujesz się malowaniem auto to sam tego nie zrobisz, a przynajmniej NIE POLECAM CI ŻEBYŚ SAM SIĘ ZA TO BRAŁ!!!
Faktycznie całe auto do malowania i szczerze mówiąc pomalowanie schodzącego bezbarwnego nie należy do ulubionych zadań lakiernika - kupa roboty, z tąd też cena nie będzie niska. U mnie tzn. na Śląsku w przeciętnym warsztacie to koszt około 300zł za element a maski i dach z racji że są większe po 400zł i to jest cena za malowanie elementu zewnątrz!!
A co do przyczyny to głównie tak jak już koledzy napisali, ale jest jeszcze parę innych przyczyn.
Kilka razy spotkałem się z schodzeniem ORYGINALNEGO bezbarwnego lakieru na BMW i właśnie było to tylko na E36.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 20:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
robiola1 napisał(a):
2.w srednim warsztacie zaplacisz z jakies 4500-5000 zeta - bedzie wygladalo srednio.
:zdziwko:
robiola1 napisał(a):
3.w pozadnym warsztacie na poziomie ASO
same ASO nic nie znaczy, a dać 700zl za lakierowanie dachu to trzeba być nieźle zakręconym i nie w temacie.
do 400zl i nie szukaj dużego rzekomo dobrego warsztatu tylko dobrego lakiernika.

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 21:15 
Forumowicz

nie da rady tego zrobic bez polozonia nowej bazy i bezbarwnego nowy lakier bedzie się tez zluszczał na starej bazie. powodem zluszczania sie lakieru bylo za pozne polozenie lakieru bezbarwnego (baza za bardzo wysechła i powloki nie "związały" prawidłowo)
PS u mnie za element liczą 200 zł za dach i maske po 250, mój znajomy potrafi to zrobić naprawde ładnie

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 14:55 
Poszukaj zanim zapytasz

niekoniecznie baza byla zbyt sucha (np. DuPont Cromax daje mozliwosc polozenia lak. bezbarwnego do 24h od polozenia bazy) myśle że to slabej jakosci bezbarwny - jak i caly material (widac po fotach ze matowe i już sciety bezbarwny .) co tez może swiadczyc o tym ze lakierowane bylo dosc dawno temu

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 21:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam to nie wina lakiernika tylko lakieru (EKOLOGICZNY) Kiedyś były gorsze warunki do lakierowania i nie było problemu

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 12:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42
robiola1 napisał(a):
1.u pana henia w stodole zrobisz to za 2500-3 000 zeta - bedzie wygladalo kiepsko,
3.w pozadnym warsztacie na poziomie ASO na prowincji np w lublinie licza sobie za element jakies 700zl brutto, policz sobie ile elementow ma auto plus dodatkowa kasa za ekstrasy i demontarz - wyjdzie kosmiczna cena - bedzie wygladalo w miare - ale do fabryki daleko.

osobiscie bym tego nie ruszal i pozbyl sie parcha, pies wie co pod tym lakierem siedzi, moze jakies spawy albo 3 cm szpachli. daj sobie spokoj z tym chopie!!

ewentualnie daj go do jakiegos pana henia na wiosce niech ci go wypicuje tanio.

To ja nie wiem gdzie ty tych cen szukałeś.!!!
Wystarczy pojeździć po małych miasteczkach i można naprawdę tanio i dobrze pomalować ;)
BIAŁA koło częstochowy: sam tam malowałem compacta, miałem ten sam problem. Dałem 1700zł i wygląda jak z fabryki :D

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 12:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
robiola1 napisał(a):
3.w pozadnym warsztacie na poziomie ASO na prowincji np w lublinie licza sobie za element jakies 700zl brutto
znalazl sie miastowy ... co Ty myslisz ze tylko warszawa to jedyne miasto w polsce ??

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 19:37 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam za 1700zł chyb w stodole wałkiem

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 20:44 
Forumowicz

gibon87 napisał(a):
To ja nie wiem gdzie ty tych cen szukałeś.!!!
Wystarczy pojeździć po małych miasteczkach i można naprawdę tanio i dobrze pomalować ;)
BIAŁA koło częstochowy: sam tam malowałem compacta, miałem ten sam problem. Dałem 1700zł i wygląda jak z fabryki :D

zgadzam się z kolegą

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 20:44 
Pierwsze kroki

panowie mi za mondeo w combi gosc powiedzial 1400zloty ..3 lata temu a jest to fachowiec z praktyka w aso renaulta dorabiajacy po godzinach tak wiec wystarczy poszukac.. a samochod malowany bajera

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 20:47 
Forumowicz

kajtek84 napisał(a):
panowie mi za mondeo w combi gosc powiedzial 1400zloty .. 2 lata temu a jest to fachowiec z praktyka w aso renaulta dorabiajacy po godzinach tak wiec wystarczy poszukac.. a samochod malowany bajera

masz rację bo jak dorabia to i wynosi materiał dlatego tak tanio i nie płaci podatku bo to fucha ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 21:13 
Forumowicz

chlopaki rozbijacie mnie z tymi cenami al'a wiejska stodola, a pozniej marudzicie, ze paprochy, fale, szpachel odlazi, po myciu kercherem farba zlazi, klar odchodzi, kolor nie ten albo przy okazji gratis lakiernik pomalowal uszczelki z szybami. :P
sorry, ale nawet po aso za grube pieniadze nie widzialem jeszcze auta dobrze pomalowanego gdzie maja dostep do technologii itd.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1