BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 16 czerwca 2025, 20:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jaka pasta ścierna i wosk?
PostNapisane: 20 lutego 2010, 13:34 
Forumowicz

Moje BMW: e39
witam
Chcialbym odświeżyć swoje auto i nadac mu troche połysku (zielone e39 z 1996)
Polerka jak najbardziej amatorska i reczna
Jaką pastę ścierną wybrac??? (napewno nie tempo-efekt niezly ale bardzo krótkotrwały) Jaki wosk potem ??? A może wosk koloryzujący????
Dzięki za Wasze opinie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: jaka pasta ścierna i wosk?
PostNapisane: 20 lutego 2010, 15:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
produkty firmy Meguiar's
http://www.meguiars.pl/ tam masz katalog, można poczytać
są bardzo dobre, ale drogie, na wiosnę będę kupował na pewno kosmetyki, między innymi wosk i pastę oraz glinkę, tak by samemu ręcznie zająć się samochodem
mój kolega kupił cały zestaw tej firmy (między innymi taką glinkę do usuwania najgłębszych i najtrwalszych brudów)
efekty widziałem - było świetnie

z tańszych produkty firmy Simoniz

PostNapisane: 20 lutego 2010, 15:41 
Specjalista

Moje BMW: Z06
Kod silnika: LS7
lukaszzalewski napisał(a):
napewno nie tempo-efekt niezly ale bardzo krótkotrwały

Niewiem czy którąkolwiek pastą reczenie osiagniesz efekt którym bedziesz się mógł cieszyć przez dłuższy czas. Poprostu ręcznie nie jesteś w stanie ściągnąć odpowiedniej warstwy bezbarwnego lakieru aby usunać rysy.

Ręcznie to co mogę polecić to Farecla G3 a potem G6, uzywałem do usuwania rys na lakierze pod klamką i jakos to idze. Napewno po ręcznej samochód bedzie się lepiej świecił, ale o jakimś lepszym efekcie to możesz zapomnieć.
Przed robotą poleciłbym najpierw użycie glinki, aby usunąć zabrudzenia, chropowaty brud który trudno jest usunąć nawet bardzo dokładnie myjąc.

Tak jak kolega wyżej napisał, mozna kupić produkty lepszych firm np. z Megs'a ScratchX lub SwilrX, lecz są one duzo droższe, co do efektywności to się nie wypowiadam bo nie stosowałem. Takie zestawy (wliczając w to jakis lepszy wosk np.Collinite 915 - około 99zł) napewno nie są dużo tańsze od zrobienia profesjonalnej polerki w firmie która się tym zajmuje.

Woski koloryzujace i woski z marketu to możesz sobie ze startu odpuścić, trzymają maksimu do pierwszego deszczu lub mycia.

PostNapisane: 20 lutego 2010, 18:35 
Forumowicz

Dzieki koledzy, jak zaczne sie bawic dam znac jakie efekty...

PostNapisane: 21 lutego 2010, 12:15 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43
A do czerwonego akrylu??Pisałem w innym poście ale ostatecznie nie jestem pewien.

PostNapisane: 21 lutego 2010, 13:17 
Forumowicz

A co myslicie o tanszych (chyba) kosmetykach "turtle wax" i "sonax" ???

PostNapisane: 21 lutego 2010, 14:26 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43
Interesowałem się kosmetykami tej firmy( "turtle wax"),pytałem,czytałem opinie na www.auto kosmetyki.pl i wychodzi że stosunek cena/jakość wypada bardzo dobrze.Większość produktów bardzo zachwalają.Właśnie mam zamiar kupić wosk,szampon z tej firmy.Właśnie tylko nie wiem co zastosować do ręcznego spolerowania mojego lakieru a mam czerwony akryl więc tu nie ma problemu jak w metaliku.Polećcie mi coś..

PostNapisane: 21 lutego 2010, 20:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
używałem kiedyś turtle i są fajne
ale w tym roku próbuje tą glinke i zaobaczymy jakie efekty będą wiosną :P

PostNapisane: 21 lutego 2010, 21:31 
Forumowicz

Moje BMW: E60 520i
Kod silnika: M54
A ja wam powiem tak... używałem sonax-u do akrylu i z matowego lakieru po trzech zastosowaniach doszedłem naprawde do pełnego połysku który naprawdę sie rzucał w oczy :)

PostNapisane: 22 lutego 2010, 08:16 
Częsty bywalec

Jak macie wydawać kupe kasy i tak naprawde nie jesteście pewni czy dacie sobie rade, nie lepiej jechać do jakiegoś dobrego lakiernika i zrobić polerke? Koszt, 200-300zł? A efekt polerki maszynowej na pewno będzie o wiele lepszy.

PostNapisane: 22 lutego 2010, 13:07 
Specjalista

Czasami fajnie jest cos zrobic samemu przyaucie i potem patrzec na efekty.

trzeba miec zaufanego lakiernikaa a o to ciezko, ja bym polecal pojechac do firmy ktora zajmuje sie detailingiem.

PostNapisane: 27 lutego 2010, 22:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 sedan
Kod silnika: M57D30 bez klapek :)
Panowie, panowie... po pierwsze... turtle i sonax to firmy niskobudżetowe, marketowe (czy jak je tam nazywają) i jakichś rewelacji bym się nie spodziewał...
po drugie... glinka to podstawa przy odświeżaniu lakieru (tej z sonaxa nie polecam - twarda jak kamień i hologramy zostawia na aucie)
po trzecie jak wosk to albo wspomniany Coli 915 (dla fajnego efektu) lub Coli 476 dla trwałości lub np któryś z DodoJuice...
Jak chcesz ręcznie polerować to Meguiar's jak najbardziej... ewentualnie poszukaj produktów firmy Poorboy's (np SSR1 do wygładzenia hologramów, albo SSR2 do wypolerowania płytszych kolistych rys do myciu). Jednak pamiętaj, że aby cokolwiek uzyskać ręcznie to trzeba się naheblować...

I teraz gwóźdź programu - nie polecam oddawać samochodu do polerowania lakiernikom... Większość z nich używa albo Farecli albo 3M, a pasty wykańczające tych firm zawierają wypełniacze - prościej, efekt jest fajny w momencie odbioru samochodu... potem jest już tylko gorzej...

200-300zł za korektę lakieru czy za chwilowe przywrócenie blasku? Bo to dwie różne sprawy...
tak jak radzi czerw - podjedź i zapytaj ile kosztuje korekta lakieru u detailera... podpowiem, że cena powala...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=16&t=64357

PostNapisane: 28 lutego 2010, 13:05 
Specjalista

Koniu napisał(a):
I teraz gwóźdź programu - nie polecam oddawać samochodu do polerowania lakiernikom... Większość z nich używa albo Farecli albo 3M, a pasty wykańczające tych firm zawierają wypełniacze - prościej, efekt jest fajny w momencie odbioru samochodu... potem jest już tylko gorzej...

Chyba przesadziłeś odnośnie 3M, proponuje lekture odpowiedniego forum to zobaczysz że 3M uzywa połowa jak nie więcej Firm które zajmuja się profesjonalnie detailingiem i nie mówią złego słowa o tych produktach.

Co innego jest wypolerowac auto samym mleczkiem 3M Ultrafine ( granatowy korek) a co innego zrobic najpierw 3M FC+ potem 3M ExtraFine i dopiero na koniec 3M Ultrafina. Używa się tylko i wyłącznie 3M Ultrafine jako ostani etap jeżeli usunięcie rys jest satysfakcjonujace.
Po drugie, jak ktos porządnie to robi to po wypolerowaniu auta i przed nałożeniem wosku myje się całe auto lub używa QuickDetailera, więc tak czy siak całe wypełnienie zostaje usuniete, wiec przy odbiorze auta lakier raczej nie posiada tzw. wypełniacza.

Co do Farecli to też nie zauważyłem aby miala jakie kolwiek wypełniacze, przenajmniej G3 i G6, i bez problemu da się osiagnąc za pomocą tych produktów korekte na poziomie około 100%, oczywiscie na koniec 3M Ultrafina aby ewentualne hologramu usunąc i gwarantuje że efekt napewno nie będzie jakoś gorszy niz przy użyciu samych past 3M. Poprostu 3M używa się praktycznie bez grama wody a Farecla z duzą jej iloscią co powoduje że całe auto mamy zabryzgane na biało, ale da się spokojnie to doczyścic.

Co do cen w profesjonalnych zakładach, które zajmuja się detailingiem to faktycznie są spore (600-1500), ale i tak klijentów tam nie brakuje :)
Pozdro

PostNapisane: 28 lutego 2010, 20:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 sedan
Kod silnika: M57D30 bez klapek :)
Czerw, naprawdę nie musisz mi tłumaczyć jak się poleruje samochody - zębów na tym nie zjadłem jeszcze, ale umówmy się, że "zielony" też nie jestem... i obaj wiemy o jakie fora chodzi (polskie i angielskie) :P

A tak na marginesie zapytaj się lakiernika, który robi "polerkę za dwieście" co to jest QuickDetailer, albo mycie na dwa wiadra :D mina będzie mniej więcej taka - :szok:

Dobra robota kosztuje i obaj wiemy, że za 200 to się nawet z glinką do auta nie opłaca podchodzić a już nie ma mowy o 100% korekcie, nawet jak ktoś by to robił na własną rękę bez działalności to poniżej 300-400zł ciężko trafić kogoś kto wie z czym się to je...

Dobra, zrobił się niezły offtop na temat cen...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=16&t=64357

PostNapisane: 1 marca 2010, 12:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 30
Kod silnika: m40b18
Koniu napisał(a):
Panowie, panowie... po pierwsze... turtle i sonax to firmy niskobudżetowe, marketowe (czy jak je tam nazywają) i jakichś rewelacji bym się nie spodziewał...
po drugie... glinka to podstawa przy odświeżaniu lakieru (tej z sonaxa nie polecam - twarda jak kamień i hologramy zostawia na aucie)
po trzecie jak wosk to albo wspomniany Coli 915 (dla fajnego efektu) lub Coli 476 dla trwałości lub np któryś z DodoJuice...
Jak chcesz ręcznie polerować to Meguiar's jak najbardziej... ewentualnie poszukaj produktów firmy Poorboy's (np SSR1 do wygładzenia hologramów, albo SSR2 do wypolerowania płytszych kolistych rys do myciu). Jednak pamiętaj, że aby cokolwiek uzyskać ręcznie to trzeba się naheblować...

200-300zł za korektę lakieru czy za chwilowe przywrócenie blasku? Bo to dwie różne sprawy...
tak jak radzi czerw - podjedź i zapytaj ile kosztuje korekta lakieru u detailera... podpowiem, że cena powala...

pasty ktore opisales sa dobre tylko lakiernicy slabi po polerce maszynowej efekt jes dlugotrwaly jezeli zaraz po pascie farecla g3 uzyjesz mleczka a wiekszosc konczy na pascie i stad ten krotki efekt .sam jestem lakiernikiem i wypolerowalem wiele aut i efekt jest naprawde niezly i dlugotrwaly i klijeci zadowoleni

PostNapisane: 4 marca 2010, 16:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 Cabrio x2 :)
Kod silnika: M52B20&M52TUB28
A ja polecam 3M. Poleruję tym auta i efekt :super:

Zobacz żółtka!!!

Zobacz czarną waryjatkę!!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1