BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 20:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36]Zderzak M3
PostNapisane: 23 listopada 2010, 20:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320i
Witam wszystkich jest to mój pierwszy temat na tym forum otóż miesiąc temu stałem się właścicielem e36 320i :D, i jak by nie było kilka problemów mam ponieważ autko jest już pełnoletnie, ale nie o tym ostatnio członek mojej rodzinki wycofywał autkiem i nie fortunnie wycofał w mój nowy nabytek ( na moich oczach :przestraszony: ) uszkodzony zderzak który był z laminatu jakiś taki bez atrapy tylko jednoczęściowy :zdegustowany: , przekopałem już chyba całe forum ale po tym jak zamówiłem sobie nowy zderzak znów z laminatu :( co się okazało zderzak nie ma mocowań jak orginał chociaż dokładnie nie wiem jak mocowania w orginale wyglądają bo jeszcze nie miałem z takim zderzakiem styczności zastanawiam się czy kombinować, montować ten zderzak i malować czy tak jak 89% pisze po forach że to kasa wyrzucona w błoto, kupiłem również atrapę metalową po lifcie ładnie się spasowała więc tyle mam z głowy. Wyczytałem też że do zamocowania zderzaka org. potrzebna jest belka mocująca czy jakoś tak ze względu że poprzedni właściciel też nie miał org zderzaka podejrzewam że taką belkę będę musiał kupić. Znalazłem na allegro taki zderzak
http://allegro.pl/hit-fabrycznie-nowy-z ... 65299.html
Też nie jest org ale na nowy org M pakiet mnie nie stać;/ i plusem jest to że ten zderzak jest w moim mieście.
Panowie pytanie do was co radzicie zrobić ?
Kombinować z tym zderzakiem z laminatu czy też zainteresować się zderzakiem powyżej. Org zderzak e36 mnie nie interesuje.
Jestem laikiem w tym temacie, i chciałbym żeby ten temat wniósł również wiedzę dla przyszłych ofiar nie znających się na sprawie, by nie popełniali błędu takiego jak ja :)
Liczę na waszą wyrozumiałość i w razie czego dodam foty jeśli coś w moim temacie jest nie jasne.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36]Zderzak M3
PostNapisane: 23 listopada 2010, 20:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Ostatnio była mowa o tych zderzakach,nawet jest chyba ktoś na forum kto je ma niejestem pewnyJeśli cie nie stać no to bierz ten nie jest taki zły a tył m pakiet czy jakiś ulep laminatowy? jak tak to bardziej bym sie pokusił o seryjne zderzaki
viewtopic.php?f=2&t=86026
Nastepnym razem rozejrzyj sie kolego na forum
pozdrawiam ;)

PostNapisane: 23 listopada 2010, 20:59 
Pierwsze kroki

Tył nie mam pojęcia na pewno nie M ale jeśli kupił bym zderzak o którym mówiłem w przyszłości założył bym na tył też z M pakietu. Forum trzaskam od kilku dobrych dni jak nie tygodni ;) już dużo udało mi się za waszą radą zrobić samemu :ok: . A co do org zderzaków e36 to moim zdaniem nie prezentują się dobrze. A co z tą belką mocującą zderzak ? Gdybym kupił jednak ten powyżej musiał bym taką belkę mieć generalnie nie wiem nawet jak to wygląda. :wstyd:

PostNapisane: 24 listopada 2010, 07:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
radames, napisz do memberlist.php?mode=viewprofile&u=7526
on do compiego kupował taki zderzak

Obrazek

PostNapisane: 25 listopada 2010, 23:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
radames napisał(a):
Znalazłem na allegro taki zderzak
rorafalki napisał(a):
on do compiego kupował taki zderzak

nie tylko ''on'' , ja mam taki zderzak u siebie -
radames napisał(a):
Znalazłem na allegro taki zderzak
kupowalem nowy ze sklepu -do tanich nie nalezal, prezentuje sie jak widac dobrze , co do laminatu ODRADZAM -nie sa spasowane pod kroj
-sztywne jak z blachy (a kruchosc sucharka) po pomalowaniu moga byc widoczne krzywizny (fale)

ten z linka jest ELASTYCZNY -co jest bardzo wazne przy niespodziewanym kontakcie z kraweznikiem.
prubowalem stukac w niego od dolu (hokej) po pomalowaniu i lakier nie odpryskuje ani nie peka

osobiscie polecam jak dla mnie tania i dobra ..chyba najlepsza z dobrego materialu imitacja ori M3

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 29 listopada 2010, 15:50 
Pierwsze kroki

Więc ABS na pewno teraz pytanie czy za się zamocować taki zderzak bez belki mocującej której nie mam? na allegro widziałem też ślizgi mocujące podejrzewam że z boku się na nich montuje i czy też są niezbędne w mocowaniu takiego zderzaka ? Pytam bo nie wiem ponieważ nie miałem jeszcze styczności z org. zderzakiem gdy kupiłem swoją miała już laminat który był przymocowany na 5 wkrętach ;/

PostNapisane: 29 listopada 2010, 22:37 
Pierwsze kroki

Wgląd na rozebrany samochód;
http://www13.zippyshare.com/v/61192943/file.html

Zamawiam zderzak z ABS czy jeszcze coś będę musiał kupić żeby ten zderzak zamontować ?

I jeszcze pytanie co to są te metalowe nie wiem jak to nazwać łyżki przy nadkolach spełnia to jakąś funkcje ?

PostNapisane: 30 listopada 2010, 17:41 
Pierwsze kroki

Panowie oświećcie mnie :zakrecony:

PostNapisane: 30 listopada 2010, 21:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
kolego to jest banalny temat ktory jest juz na forum nie jeden raz napewno wystarczy poszukac :) wyjasnie Ci
Obrazek

do tych mocowan (odbojniki ) mocujesz belke dokladnie taka

Obrazek

a do niej mocujesz zderzak

Obrazek

-czerwone strzalki mocowania zderzaka (pod listwami)
-zielone strzalki mocowania nadkoli plastikowych
-zolte strzalki mocowania boczne (slizgi) ktorych prawdopodobnie nie dostaniesz razem ze zderzakiem tzn jedna ich czesc bedzie ale druga (mocowana do karoseri) nie.

zderzak powinien byc mocowany na ori koleczki plastikowe ktore mozesz napewno kupic w ASO za grosze . ja u siebie mialem tekie kolki ale zderzak ruszal sie i byl luzny na nich wiec wzmocnilem paroma malymi nierdzewnymi wkretami do plastiku -zapewniam ze dobrze trzyma
belka jest z tworzywa sztucznego wiec z wkreceniem nie bedzie problemu a pozniej maskujesz listwami

ogolnie jak skompletujesz belke i zderzak to wiedz ze za pierwszym razem tego nie skrecisz na zicher ;) na belce regulujesz wysokosc zderzaka i strony ,prawo-lewo oraz dobrze ustaw na otwor zaczepu do holowania .. bedziesz sie bawil z tym ale warto .. laminat sciagaj i oddaj za darmo komus , montuj ten i bedzie ok :ok:

edit: a te lyzki - skiby :rotfl: jie mam pojecia do czego sa moze do usztywnienia zderzaka od dolu. ale ja takich nie mam i tak jest sztywno

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 30 listopada 2010, 21:58 
Pierwsze kroki

dzięki wielkie ! ten temat na pewno przyda się innym ciemnym ludziom takim jak ja ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1